Кафедра патологічної анатомії

Новини кафедри

Слідкуйте за новинами кафедри та інформацією про засідання гуртка на нашій сторінці у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/groups/patan1/

 

15 березня по 12 квітня 2023 року науково-педагогічні працівники кафедри патологічної анатомії під керівництвом завідувача кафедри, професора Гички Сергія Григоровича, взяли учать у серії заходів з педагогічного підвищення кваліфікації «Прогресильне викладання: складові системи якості вищої освіти». Організатор – ГО «Прогресильні». Курс складався з серії лекцій, публічних дискусій і тренінгів. Під час проходження освітнього курсу були розглянуті наступні питання: як підготувати якісну освітню програму, вимоги до її змісту, методи якісного навчання, питання етики та академічної доброчесності, необхідність урахування поточної ситуації на ринку праці, поєднання неформальної та академічної освіти (інструменти, досвід, кращі практики), освіта упродовж життя для викладача, інституційне забезпечення освітнього процесу, інклюзивна освіта. Викладачі кафедри патологічної анатомії пройшли всі 5 тестів за результатами підвищення кваліфікації, отримали за кожний більше 70% вірних відповідей. У доповнення до здобутих вмінь та навичок працівники кафедри патологічної анатомії отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

 

 

З 2 по 6 вересня у Амстердамі проходив щорічний 29й Європейський конгрес патологів.  Завідуюча кафедри протягом 20 років приймає участь у цьому всесвітньому заході, доповідаючи результати своїх досліджень. В цьому році на конгресі також були присутні молоді співробітники кафедри. Конгрес відкрив президент Европейської асоціації патологів професор Pierre Bedossa та голова місцевого комітету з організації конгресу професор Folkert van Kemenade.  Були  щоденні засідання з різних напрямів патологічної анатомії (кардіоваскулярна сесія, патологія молочної залози, гінекологічна сесія, уропатологія тощо).

Крім традиційних морфологічних та імуногістохімічних підходів, більш детально обговорювались молекулярні, генетичні дослідження, критерії призначення таргетної терапії. Особливістю конгресу були також електронні постери, які транслювались на екранах протягом усіх сесій.

Співробітниками кафедри на конгресі були представлені постери з наступних тем: “Androgen receptor expression in triple-negative breast cancer”, “Diffuse large B-cell lymphoma with plasmablastic differentiation of the cervix uteri : a case report and review of the literature”, “Small cell neuroendocrine carcinoma of the uterus: a case report and review of the literature”, “Estrogen and progesterone positive primary adenocarcinoma of the lung: a case report and review of the literature”, “Leiomyosarcoma of lower third of the rectum:case report of an uncommon neoplasm”, “Adenomatoid tomour of the uterus: a case report”.  Перелічені постери були опубліковані у вигляді тез у міжнародному журналі «Вірховські архіви» (№471).

image1

image2

image3

image4

image5

image6

image7

image8

mignar_1

 

 

Наприкінці листопада 2016 року відбулось чергове засідання гуртка кафедри патологічної анатомії №1. Цього разу це було спільне засідання гуртків кафедри патологічної анатомії №1 і кафедри онкології під головуванням завідувача кафедри, доктора медичних наук, професора Захарцевої Л.М. Тематикою наукових зборів даного засідання стала дуже складна і надзвичайно важлива галузь патоморфологічної діагностики в онкології – трепан-біопсія.

Для наукового обговорення надзвичайно складної теми сучасної медичної науки було запрошено головного гематолога України доктора медичних наук, професора Клименка Сергія Вікторовича.

Доповідь стосовно теми засідання підготувала студентка 5 курсу медичного факультету №2 Слісаренко Марина, в якій ознайомила присутніх студентів і лікарів з показаннями для проведення цього методу дослідження, ретельно пояснила методику його виконання і на прикладі клінічного випадку хворого на гострий промієлоцитарний лейкоз продемонструвала практичне значення використання даного методу. Студентка гуртка кафедри патологічної анатомії №1 вразила ретельністю підготовки, високим рівнем знань патоморфології, гематології, онкології, вмінням маніпулювати цими знаннями на практичних прикладах.

Після доповіді у студентів виникли питання, що спричинило цікаву, енергійну дискусію, до якої долучились і головний гематолог України Клименко Сергій Вікторович, і завідувач кафедри патологічної анатомії №1 Захарцева Любов Михайлівна.

Було задано багато питань до Клименка Сергія Вікторовича стосовно сучасної статистики захворюваності на лейкози в Україні, сучасні методи лікування, перспективи використання і розробки більш безпечних методів лікування. Наукова дискусія продемонструвала зацікавленість і обізнаність студентів, що є одним з найголовнішим у вихованні майбутніх грамотних лікарів.

Після цього для студентів гуртка кафедри була підготовлена практична робота з мікроскопами, під час якої вони могли ознайомитись з трепан-біоптатами кісткового мозку пацієнтів різних вікових груп, а також хворих на онкологічні гематологічні захворювання.

На майбутніх засіданнях гурток кафедри патологічної анатомії №1 продовжить деталізувати патоморфологічні особливості захворювань різних органів і систем, що буде поєднуватись з детальним опрацюванням і в практичному, і в науковому сенсі.

Кафедра патологічної анатомії №1 запрошує усіх бажаючих поглибити свої знання, доторкнутись до світу медичної науки і практики долучатись до гуртка нашої кафедри.

З приводу усіх питань можете звертатись до старости наукового гуртка кафедри патологічної анатомії №1 Некрасової Лариси Геннадіївни (https://vk.com/pathmorphnmu, пошта nekrasova94@yandex.ua, тел. 066 078 33 92) і наукового керівника Данилішиної Марини Володимирівни (пошта danylishyna.maryna@nmu.ua, тел.050 903 28 81).

15271736_1816133391934803_1717002015_o 15322552_1816133395268136_1087563803_o-1 15354243_1816133388601470_1930844032_o 15388738_1816133398601469_1692660662_o 21112016067 21112016069 21112016070 21112016071

 

 

 

На базі кафедри 22 квітня 2014 року відбулось засідання товариства патологоанатомів Києва та Київської області.

Його учасники заслухали доповіді доктора медичних наук Захарцевої Л. М. на тему «Діагностика нейроендокринних пухлин» та Дятла М. В. «Сучасна діагностика передпухлинної патології ендометрію» .

На засіданні були присутні студенти-гуртківці кафедри патологічної анатомії .

 

 

24 квітня 2014 року відбулося засідання гуртка к афедри патологічної анатомії . Були вручені дипломи призерам Всеукраїнської олімпіади з патологічної анатомії.

Також відбулась п резентація наукових робіт учасників Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук.

 

19 грудня на кафедрі патологічної анатомії відбулося вшанування пам’яті завідувачки кафедри з 1970 по 1990 роки заслуженого діяча науки УРСР професора Кисельової Олександри Пилипівни у зв’язку з 95-річчям від дня її народження. Цього ж дня після тривалої перерви відновило роботу Київське міське та обласне товариство патологоанатомів.