Кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку

Новини кафедри

Співробітники кафедри прийняли участь в роботі науково-практичної конференції «Стоматологічне здоров’я та якість життя. Сучасні технології в стоматології» організованою Асоціацією стоматологів України, яка проходила 11-13.04.2024р. В секції «Складний пацієнт в стоматологічній клініці: від діагностичного пошуку до стратегії лікування» доценти Єфименко В.П., Кисельова Н.В. представили досвід ведення пацієнтів з судинними мальформаціями та які підводні камні чекають стоматолога в амбулаторній практиці. Зауважили на узгодженності дій в ланці мультидисциплінарної команди при лікуванні пацієнтів з судинними аномаліями.

 

 

 

 

Триває плідна співпраця кафедр хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку i оториноларингології НМУ.
Доцентами Єфименком В.П. та Дідковським В.Л. проведено спільне оперативне втручання дитині 12 років щодо новоутворення лівої верхньощелепної паузи з використанням ендоскопічної техніки, що дозволило мінімально інвазивно провести діагностику.

 

 

 

 

Співробітники кафедри взяли участь у роботі І науково-практичної конференції з міжнародною участю  “Сучасна ортодонтія: реалії та перспективи “, яка була організована кафедрою ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології на базі СМЦ НМУ імені О.О Богомольця 20-21 березня 2024р.

В рамках конференції свої доповіді представили доценти Єфименко В.П,  Чехова І.Л, Кисельова Н.В,  Єгоров Р.І., асистенти Шафета О.Б та Ковтун Т.О.

Дуже приємно було зустрітись та поспілкуватись з колегами та провідними фахівцями з актуальних питань сучасної ортодонтії.

Щиро вдячні організаторам за можливість долучитися до цієї наукової події!

 

 

 

 

 

 

Співробітники кафедри долучилися до благодійного заходу, якій проходив вдруге, в рамках гуманітарної місії, організованої віцепрезиденткою American Cleft Palate-Craniofacial Association  та співдиректоркою CHOP’s Cleft Lip and Palate Program –  Dr. Oksana Jackson та лікарнями Святого Миколая і «ОХМАТДИТ» м. Львів. Від Сполучених Штатів в заході брали участь пластичні хірурги – проф. Оксана Джексон, проф. Девід Лоу та Наталія Біскуп. Під час візиту отримали консультацію понад 30 пацієнтів та було прооперовано 36  дітей з складними випадками вроджених вад щелепно-лицевої ділянки. За сприянням благодійного фонду «ISKRA» була можливість долучитись до наукової програми – Cleft Lip and Palate Master Course організованою працівниками медичного університету Пенсильванії. Таке співробітництво відіграє вагому роль в розвитку галузі вроджених черепно-лицевих вад розвитку та  дитячої щелепно-лицевої хірургії в Україні в цілому.

 

 

 

7 березня професор Університету Сіте (Франція) Роман Хосейн Хонсарі на запрошення НМУ імені. О.О. Богомольця прочитав лекцію «Майбутні перспективи краніофаціальної хірургії» для студентів, інтернів та слухачів з фаху «Щелепно-лицева хірургія». Напередодні проф. Роман Хосейн Хонсарі відвідав КНП ДКЛ №7, разом з співробітниками кафедри та працівниками Центру дитячої нейрохірургії і ЩЛВ провів консультацію пацієнтів з синдромом Аперта, множинними вадами розвитку (гідроцефалія, сагітальний синостоз, мікрогнатія).

 

 

Днями в Києві відбулася міжнародна конференція «Краніофаціальна хірургія: сучасний стан і перспективи розвитку», слухачами якої стали співробітники кафедри. Захід став платформою для обміну досвідом останніх досягнень в різних напрямках краніофаціальної хірургії та ефективними підходами до вирішення складних мультидисциплінарних проблем. В роботі конференції прийняли участь нейрохірурги, щелепно-лицеві хірурги, онкологи, отоларингологи, офтальмологи та пластичні хірурги.  Досвідом та майбутнім розвитком нейрохірургії в Україні поділився  в.о. завідувача відділення ендоскопічної та краніофаціальної нейрохірургії з групою ад’ювантних методів лікування ДУ «Інститут нейрохірургії імені акад. А.П. Ромоданова НАМНУ» Орест Паламар та завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій НМУ імені О.О. Богомольця  Андрій Копчак. До заходу долучились провідні фахівці – Роман Хонсарі (Франція), в он-лайн форматі виступили лікарі з США, Японії, Фінляндії, Польщі та Єгипту.

В рамках конференції проводився Майстер-клас “Планування лікування тригоноцефалії та передньої плагіоцефалії – від діагностики до хірургічної корекції”, якій провів Роман Хонсарі – професор черепно-лицевої хірургії у Лікарні дитячих хвороб Некер Паризького університету, керівник лабораторії черепно-лицевого росту та форми, медичний директор Центральної платформи 3D-друку AP-HP та медичний директор Центру обробки даних про здоров’я, керівник кафедри кількісної медицини та адитивних технологій в лікарні Брусо.  Роман Хонсарі ознайомив курсантів з протоколами ведення дітей з краніосиностозами та показав на практиці, як здійснюється планування та проводяться остеотомії лицевого та мозкового черепа для корекції вроджених вад розвитку.

 

 

 

 

 

 

На запрошення керівника кафедри ортопедичної стоматології та ортодонтії Київського медичного університету д.мед.наук, проф. Дорошенко С.І. представники кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку доц. Єфименко В.П. та ас. Шафета О.Б. відвідали заняття лікарів-інтернів. Світлана Іванівна ознайомила нас з умовами та можливостями навчання в післядипломному сегменті підготовки фахівців стоматологічного профілю.

Вельмишановна проф. Дорошенко С.І. презентувала співробітникам кафедри авторський навчальний посібник «Латеральна телерентгенографія» з пам’ятним написом. Нам було дуже приємно та зворушливо отримати від свого викладача такий подарунок.

Співробітники кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку і надалі будуть плідно співпрацювати з нашими шановними колегами.

Всьому колективу кафедри ортопедичної стоматології та ортодонтії КМУ та її славетному керівнику ми щиро бажаємо міцного здоров’я, успіхів та талановитих, вдячних учнів, які будуть дарувати свої професійні знання людям.

 

 

 

 

На клінічній базі Університету відбулася міжнародна науково-практична конференція

На клінічній базі кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку КНП «Дитяча Клінічна Лікарня N7» 17-18 листопада 2023 відбулася міжнародна науково-практична конференція “Мультидисциплінарний підхід в комплексній реабілітації пацієнтів з вродженими вадами розвитку щелепно-лицевої ділянки”,  яка була присвячена пам’яті наших відомих вчителів – засновників вітчизняної школи дитячої щелепно-лицевої хірургії.

З привітанням до присутніх звернувся перший заступник міністра охорони здоров’я України, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ імені О.О.Богомольця – Дубров Сергій Олександрович. Від керівництва Університету плідної роботи учасникам конференції побажали перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, член-кор. НАМН України, професор Науменко Олександр Миколайович та проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Канюра Олександр Андрійович.

Серед почесних гостей конференції були присутні засновники школи дитячої терапевтичної стоматології в Україні професор Хоменко Лариса Олександрівна та ортодонтії- завідувач  кафедри ортопедичної стоматології та ортодонтії  Київського медичного університету Світлана Іванівна Дорошенко.

В роботі форому взяли участь 90 учасників off-line та долучились 130- on-line.

Активну зацікавленість щодо конференції виявили науковці з США, Італії, Греціїї, Франції, Словаччини, Бразилії, Австраліїї, Азербайджану, що знайшло відображення в їх доповідях. До конференції приєдналась Віце-президент American Cleft Palate-Craniofacial Association, проф. Оксана Джексон, яка отримала державну нагороду від президента України Володимира
Зеленського за активну підтримку української медицини в надскладний для країни період.

Живу дискусію викликали презентації неонатологів, радіологів, щелепно-лицевих, торакальних, пластичних, краніо-фаціальних хірургів, психологів, ЛОР-спеціалістів та speech-терапевтів.

Щиро вдячні керівництву Національного медичного університету та КНП «Дитяча Клінічна Лікарня N7» за всебічну підтримку та забезпечення чудових умов проведення заходу!

 

 

 

 

 

Шановні колеги!

Маємо честь запросити Вас взяти участь у науково-практичній конференції з міжнародною участю, присвяченій пам’яті наших Вчителів «Мультидисциплінарний підхід в комплексній реабілітації пацієнтів з вродженими захворюваннями щелепно-лицевої ділянки», яка відбудеться 17-18 листопада 2023 року. Захід заплановано в гібридному форматі (online & offline). Для дистанційної участі в заході застосована  zoom – платформа, посилання буде надіслано на e-mail / Viber – групу.

ТЕМАТИЧНІ НАПРЯМИ:

–       Сучасні вимоги та інновації в діагностиці і лікуванні дітей з вродженими вадами розвитку щелепно-лицевої ділянки.
–          Пренатальна діагностика та неонатологія вроджених вад обличчя.
–          Променева діагностика.
–          Цифрові технології в плануванні та лікуванні.
–          Реконструкція м’яких тканин при вроджених вадах обличчя.
–          Ортодонтичний менеджмент дітей.
–          Стоматологічне здоров’я порожнини рота.
–          Краніофаціальна хірургія.
–          Ортогнатична хірургія.
–          Логопедична реабілітація дітей.
–          Психологічний супровід дітей та батьків.

Офіційні мови конференції: українська, англійська

Online реєстрація відкрита: 01 липня 2023 року

Відкриття подачі тез оnline: 01 липня 2023 року

Закриття подачі тез: 10 жовтня 2023 року

Тези надсилати на email: dhstnmu@gmail.com

Місце проведення – КНП «Дитяча клінічна лікарня №7» вул. професора Підвисоцького, 4б, м. Київ, 01103.

Сайт конференції: https://sites.google.com/view/cdconference2023/home-page

Посилання на реєстрацію: https://forms.gle/jmUBbCCJpaJ85SrF8

Додаткова інформація, консультативна допомога:

Кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку

Tel.: +38 (050) 686 90 41 – Ковтун Тетяна Олександрівна

         +38 (067) 247 06 54 – Кисельова Наталія Валентинівна

 

З повагою та найкращими побажаннями – оргкомітет

 

 

 

Доцент Єфименко В.П. взяв участь у навчальному заході «Менеджмент вогнепальної та мінно-вибухової травми обличчя у сучасних бойових умовах»

Доцент Єфименко В.П. взяв участь у навчальному заході «Менеджмент вогнепальної та мінно-вибухової травми обличчя у сучасних бойових умовах», який відбувся 26-27 липня 2023 року за підтримки першої леді Олени Зеленської  у рамках проекту співпраці Міністерства охорони здоров’я Французької Республіки, Міністерства охорони здоров’я України та Superhumans Center.

Метою проведення освітнього заходу стало обговорення та вдосконалення принципів надання діагностично-лікувальної допомоги пораненим у черепно-щелепно-лицеву ділянку на первинному етапі надання кваліфікованої медичної допомоги з метою оптимізації вторинної (спеціалізованої) допомоги. До проекту було залучено провідних французьких фахівців з реконструктивної хірургії.

Ще до проведения безпосередньо конференції, колеги з Франції разом з українськими фахівцями проводили клінічні консультації наших військових, що отримали поранення ЩЛД. Лекції основної частини  були присвячені діагностиці вогнепальних травм ЩЛД, невідкладній тактиці лікування та методам відтермінованої пластичної реконструкції пошкоджених тканин обличчя.

Декілька лекцій було присвячено детальному розгляду пластичних методик та клаптів різного виду. В другій частині заходу були представлені до обговорення клінічні кейси пацієнтів з вогнепальними пораненнями ЩЛД, отриманих внаслідок поточного військового конфлікту в Україні.

 

 

УЗД навігація при склеротерапії судинних  мальформацій з низькошвидкісним  потоком крові щелепно-лицевої ділянки у дітей

Судинні  мальформації в  щелепно-лицевій ділянці діагностується до 40%, більшість з них це венозні та лімфатичні мальформації. На кафедрі хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку цією темою займається доцент Кисельова Наталія Валентинівна, яка в 2016 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Комплексна діагностика та  лікування гемангіом (мальформацій) щелепно-лицевої ділянки у дітей».

Хірургічне видалення судинних пухлин обличчя не завжди можливо, особливо при дифузних формах. Тому, на сьогодні, на перший план в лікуванні мальформацій з низькошвидкісним  потоком крові виходить склерозуюча терапія. Вже протягом 4 років лікування мальформацій з низькошвидкісним  потоком крові проводиться з використанням УЗД навігації. Застосування її в В-режимі та режимі кольорового доплерівського картування  дозволяє контролювати процес лікування та його результати (на відео представлено чітке попадання голкою в кістозні порожнини пухлини, контроль аспірації їх вмісту та заповнення склерозуючим агентом).

До початку лікування обов’язковим є проведення МРТ з контрастуванням для визначення локалізації, об’єму та виду мальформації. На етапі лікування, після декількох сеансів склерозуючої терапії, виконується контрольне МРТ обстеження для з’ясування ефективності лікування  ( МРТ-скан дитини з дифузною венозною мальформацією обличчя, після проведення 3-х сеансів склерозуючої терапії – об’єм зменшився на 2/3 ).

Переглянути відео

 

 

 

 

 

Студенти 5 курсу стоматологічного  факультету продовжують підготовку до успішного складання випускного іспиту ОСКІ 2. Так, на  кафедрі хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку на відпрацювання практичних навичок прийшов 21 студент! Такого ажіотажу не очікував ніхто. Але всім знайшлося місце, інструменти та фантоми для роботи. Для студентів, які 3 роки навчалися on-line це було конче необхідним та корисним на передодні державних іспитів. В цьому випадку вислів «краще один раз зробити, ніж 100 разів побачити» на 100% справдив сподівання обох сторін.

 

 

 

 

2 – 4 травня 2023 р. співробітники кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку НМУ ім. О.О. Богомольця прийняли участь у тренінгу від International Medical Corps за підтримкою асоціації «Служба організації інфекційного контролю» на тему «Впровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю у закладах охорони здоров’я», якій відбувся на клінічній базі КНП «ДКЛ №7». Після закінчення тренінгу усі учасники отримали сертифікати.

 

 

 

 

 

Співробітники кафедри долучились до роботи IІІ науково-практичної конференції з міжнародною участю «ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ІЗ СТОМАТОЛОГІЇ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ СУЧАСНОСТІ» , яка була організована  Українською Асоціацією Стоматологічної Освіти та  проводилась в Стоматологічному медичному центрі Національного медичного університету імені О.О.Богомольця 26-27 квітня 2023 року. Цікаві доповіді, жива дискусія, можливість обміну думками, доброзичлива атмосфера та чудова організація заходу сприяли плідній роботі конференції.

Доповідь   «Викладання дисципліни «Дитяча хірургічна стоматологія» в умовах воєнного стану» представлена  доцентом  Єфименком В. П., доцентом Чеховою І. Л. та асистентом  Ковтун Т. О. була добре сприйняти учасниками.

 

 

 

28.02.-01.03.2023 р. на клінічній базі кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку КНП «ДКЛ №7» співробітники кафедри та студенти 5 курсу стоматологічного факультету взяли участь у відкритому тренінговому майстер – курсі Trauma Care Training Courses «Принципи роботи з травмами. Навчальні курси», що проводився за підтримки International Medical Corps.

В перший день курсу були представлені доповіді провідних спеціалістів Harvard Higher Medical School. Другій день був присвячений відпрацюванню практичних навичок надання першої допомоги дітям з різними видами травм на фантомних симуляційних моделях, оцінці роботи курсантів лекторами та відкритій дискусії з проблемних питань. Курс був завершений тестуванням та отриманням міжнародних сертифікатів.

 

 

 

Завдяки плідній співпраці кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку НМУ ім. О.О. Богомольця та клініки м. Мангейм (Німеччина) та за сприянням доцента Єфименко Владислава Петровича три клініки м. Київ та клініка м. Дніпро отримали гуманітарну допомогу у вигляді 8 апаратів діалізу зі усіма витратними матеріалами.

 

 

 

31.01.2023 р. на клінічній базі кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку співробітники та студенти 5 курсу взяли участь у відкритому тренінговому майстер – курсі  «Основи педіатричної травми»,  що проводилась Harvard Higher Medical School за підтримки  Міжнародного медичного корпусу.

 

 

 

17-18 вересня 2022 року на базі Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика відбулась Друга міжнародна фахова школа для дитячих лікарів хірургічних спеціальностей: «Практична дитяча хірургія», де були представлені доповіді спікерів з провідних медичних установ України, країн Європи (Польщі, Німеччини, Франції), Ізраїлю та Туреччини.

Свої доповіді на школі представили співробітники кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку:  доц. Єфименко В.П. «Науково-практичні напрямки кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку» та доц. Кисельова Н.В., ас. Шафета О.Б. «Адаптивна модель лікувально-діагностичної взаємодії лікарів при синдромальних захворюваннях щелепно-лицевої ділянки».

В перервах між засіданнями були обговорені подальші напрямки співробітництва між хірургами різних напрямків педіатрії та плани на майбутнє.

 

 

 

 

 

З 1 вересня 2022р. розпочалось очне заняття зі студентами 4 курсу на кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку НМУ. ім. О.О. Богомольця на базі КНП «ДКЛ№7» з урахуванням усіх санітарно-гігієнічних норм. На початку кожного заняття проводиться контроль температури тіла кожного студента та викладача, під час практичного заняття усі находяться у засобах індивідуального захисту, групи студентів займаються в окремих приміщеннях з індивідуальним входом.

 

Згідно наказу ректора університета №451 від 18.08.2022р. під час «повітряної тривоги» викладачі кафедри разом зі студентами переходять до укриття, де продовжують заняття з дисципліни: обговорюють тему практичного заняття,  відпрацьовують практичні навички на симуляційних моделях. Укриття, що знаходиться у підвальному приміщенні КНП «ДКЛ№7» облаштовано зусиллями співробітників кафедри за сприянням адміністрації лікарні.  Після закінчення «повітряної тривоги» студенти продовжують працювати у навчальних кімнатах, де проходять заняття.

 

 

 

КАФЕДРА ХІРУРГІЧНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ ТА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЬОВОЇ ХІРУРГІЇ ДИТЯЧОГО ВІКУ ВИДАЛА НОВІ ПІДРУЧНИКИ

 

У 2022 році вийшли друком підручник «Хірургічна стоматологія та щелепно-лицева хірургія дитячого віку» (друге видання) для вищих медичних навчальних закладів та унікальний практичний посібник «Обстеження дітей із хірургічними захворюваннями щелепно-лицьової ділянки». Посібники створено колективом кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицьової хірургії дитячого віку Національного медичного університету імені О.О. Богомольця під редакцією професора Людмили Яковенко. 

Зазначимо, що у посібнику «Обстеження дітей із хірургічними захворюваннями щелепно-лицьової ділянки» описано методики клінічного та інструментального обстеження та їх результати у дітей із захворюванням ЩЛД хірургом-стоматологом, лікарем-ортодонтом та логопедом. У його виданні  взяла також участь кафедра ортодонтії НМУ імені О.О. Богомольця та логопед Анна Яковенко. Для зручності запису та систематизації даних обстеження було розроблено спеціальні карти обстеження, які теж увійшли до посібника. А, відсканувавши QR-коди, можна переглянути методику обстеження у відео-форматі.

Усі розділи підручника «Хірургічна стоматологія та щелепно-лицева хірургія дитячого віку» оновлено та доповнено сучасними матеріалами з патогенезу, клінічного перебігу, діагностики та лікування дітей із вродженими та набутими захворюваннями щелепно-лицевої ділянки.

Нещодавно видані підручники допоможуть студентам стоматологічного та педіатричного факультетів, лікарям-інтернам, лікарям-стоматологам, щелепно-лицевим хірургам, хірургам-стоматологам, лікарям-ортодонтам та логопедам надавати спеціалізовану кваліфіковану допомогу дітям різного віку.

 

 

 

 

 

 

 

 

КАФЕДРА ХІРУРГІЧНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ ТА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ ДИТЯЧОГО ВІКУ ОТРИМАЛА ТА ДОСТАВИЛА В ЛІКАРНІ КИЄВА ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ

 

Кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку, яку очолює  професор Людмила Миколаївна Яковенко, отримала 20 тонн гуманітарної допомоги, що надійшла з Франції. Організував збір та доставку вантажу до столиці доцент кафедри Владислав Петрович Єфименко. У сортуванні та відправці допомоги до клінік Києва взяли участь викладачі, співробітники кафедри та волонтери.

Гуманітарний вантаж було доставлено до клінічних баз Університету та лікарень Києва.