НОВИНИ

Успішно складають ОСКІ іноземні студенти Університету

У НМУ імені О.О. Богомольця триває екзаменаційна сесія. У Навчально-науковому центрі медичних симуляцій разом із вітчизняними студентами другий компонент ЄДКІ, об’єктивний структурований клінічний іспит, складають випускники факультету підготовки іноземних громадян.

Понад 100 випускників-іноземних громадян не виїхали з України протягом великої війни, а протягом всього навчального року очно відвідували практичні заняття, оволодівали професійними компетентностями, необхідними у майбутній професії лікаря, та старанно готувалися до підсумкової атестації. Сьогодні вони демонструють гарні знання та практичні навички під час проходження екзаменаційних станцій у Навчально-науковому центрі медичних симуляцій.

Так, Кумар Ашиш на станції №6 впевнено спілкувався з умовним пацієнтом, фахово зібрав анамнез і на основі спілкування встановив попередній діагноз. А на інших станціях терапевтичного профілю грамотно провів фізикальне обстеження та спрогнозував лікування. Анудж Нірбхай Кумар отримав максимальний бал за вміле проведення серцево-легеневої реанімації. Чітко та професійно діяли й інші іноземні випускники, демонструючи хороший рівень практичної лікарської підготовки.

Деканка факультету Оксана Парфьонова зазначила, що деканат докладає багато зусиль до того, щоб іноземні громадяни мали належні умови для проживання, навчання і повернулися на батьківщину кваліфікованими спеціалістами.

 

 

 

 

 

 

Іноземні студенти НМУ склали ОСКІ за допомогою «аватарів»

29 травня розпочалося складання другого компоненту Єдиного державного кваліфікаційного іспиту – Об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ) випускниками факультету підготовки іноземних громадян Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Через воєнний стану, що призвів до виїзду за межі країни великої кількості іноземних студентів, МОЗ України надав дозвіл на складання ОСКІ в онлайн-форматі.

У Навчально-науковому центрі медичних симуляцій під час складання іспиту присутність іноземних громадян забезпечували так звані «аватари» – молоді лікарі та старші лаборанти випускаючих кафедр. Кожен з них виходив на зв’язок із іноземним студентом і за допомогою смартфону забезпечував контакт з екзаменаторами на всіх 13-ти станціях. У нашому Університеті такий формат складання ОСКІ використано вперше.

Покладаючись на великий досвід онлайн-навчання в НМУ, учасники освітнього процесу почувалися впевнено на всіх етапах іспиту. Напередодні були відпрацьовано всі деталі й алгоритми проходження екзамену. У перший день проведення ОСКІ успішно склали всі 26 студентів. Поруч із «аватарами» цього дня іспит особисто склали троє іноземних студентів: Механні Рамі із Єгипту, Наджді Мохаммед із Йорданії та Алсохілі Хуссейн із Лівану, які не виїхали з України і продовжили очне навчання в нашому Університеті.

Деканка факультету Оксана Парфьонова подякувала організаторам і учасникам онлайн-іспиту за проведену кропітку підготовчу роботу, яка передувала тому, щоб студенти-іноземці змогли завершити навчання в НМУ і отримати дипломи лікарів.

 

 

 

 

 

Складати Крок 2 у стінах НМУ приїхали всі 100% зареєстрованих випускників-іноземців

23 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся Єдиний державний кваліфікаційний іспит, Етап 2, для іноземних здобувачів вищої освіти зі спеціальності 222 «Медицина», які наразі знаходяться в Україні.

У 2023 році через воєнний стан в Україні іноземні здобувачі вищої медичної освіти вперше отримали можливість обирати, де саме складати Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ): в Україні чи за кордоном.

Чимало випускників факультету підготовки іноземних громадян виявили бажання складати  інтегрований тестовий іспит «Крок 2» в Україні. На контроль знань з’явилися всі 100% зареєстрованих, що є дуже позитивною тенденцією, беручи до уваги відсутність авіасполучення та ускладнення перетину кордону через війну.

Безпосередньо перед іспитом у коридорах фізико-хімічного корпусу НМУ панувала піднесена атмосфера. Радість зустрічі переповнювала всіх: і співробітників деканату, які постійно підтримували зв’язок з нинішніми випускниками та хвилювалися за кожного з них у цей складний час, і тих, хто останніми тижнями сумлінно відвідував консультації та тренування, готуючись до іспиту, і тих, хто тільки напередодні повернувся  в Україну.

Деканка факультету Оксана Парфьонова зауважила, що її та колег приємно вразило те,  що здобувачі вищої освіти виявили бажання складати такий відповідальний іспит в країні, де вони навчалися, хоча мали можливість  пройти тестування за кордоном.

Більшість випускників 2023 року – громадяни   Індії, хоча загальна «географія» проживання охоплює увесь світ – є здобувачі, які прибули до України із США, Перу, Китаю, Іраку, Лівії, Лівану, Туркменістану, Азербайджану, Ізраїлю, Палестини, Йорданії, Єгипту, Тунісу, Гани, Есватіні та Литви.

Після отримання сертифіката тестових іспитів і диплома про закінчення закладу вищої освіти на здобувачів очікує подальше навчання в інтернатурі та аспірантурі. І можна приступати безпосередньо до лікарської практики!

Бути лікарем – це покликання. Бажаємо успіхів у цій благородній професії!

 

 

 

 

 

Іноземні студенти НМУ долучилися до святкування Всесвітнього дня вишиванки

18 травня кафедра мовної підготовки спільно з факультетом підготовки іноземних громадян провели урочистості, присвячені Всесвітньому дню вишиванки. У заході, що мав назву «Вишиванка – оберіг нації», взяли участь вітчизняні та іноземні студенти нашого Університету.

Вже з перших слів, які прозвучали від ведучих свята Ярослава Маковея (медичний факультет №4) та Надії Сербенюк (медичний факультет №2) стало зрозуміло, що це свято є особливим для усіх присутніх.

Із вітальним словом виступила очільниця кафедри мовної підготовки, професорка Ніна Литвиненко. Вона наголосила на тому, що вишиванка це не лише символ, а й генетичний код нації, який підтверджує її унікальність та автохтонність.

Особливо зворушливими були виступи іноземних студентів Рітікі Ханхар (студента ІІІ курсу), Раші Бадаві (студентка І курсу), Анушки Чандал (студентки ІV курсу), які прочитали вірші про могутність та незламність українського народу українською та англійською мовами. Також виконувалися сучасні українські пісні, сповнені любові та патріотизму, студенткою 1-го курсу медичного факультету №4 Анастасією Іщун.

Молодий поет, студент І курсу медичного факультету №2 Володимир Бурковський зачитав власні вірші, пронизані патріотизмом, любов’ю до України та вірою у якнайшвидшу перемогу.

Завершився захід виступом дитячого театру мод «TopChildren», керівником якого є студентка І курсу Вероніка Шепетько, юні актори якого подарували глядачам дефіле у сучасних національних вишиванках.

 

 

 

 

 

Роз’яснення іноземним здобувачам вищої освіти щодо складання компонентів ЄДКІ

Під час вступу до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця кожний абітурієнт мав можливість ознайомитися із законодавством України та вимогами освітньо-професійної програми підготовки відповідних спеціальностей галузі знань «22 Охорона здоров’я».

Так, відповідно до Закону України «Про вищу освіту», Постанови Кабінету Міністрів України № 266 від 29.04.2015  та № 334 від 28.03.2018 основною формою атестації здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», ступеня вищої освіти «магістр» за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» є Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ).

Складання цього іспиту на першому етапі, крім перевірки фахових знань (КРОК 1), передбачає обов’язковий контроль знань з англійської мови за професійним спрямуванням. Компонентами другого етапу є інтегрований тестовий іспит (КРОК 2) та об’єктивний структурований клінічний (практичний) іспит (ОСК(П)І).

Однією із основних засад і принципів кваліфікаційного іспиту є інтеграція у міжнародний освітній та науковий простір. Тому Центр тестування активно співпрацює з міжнародною спільнотою у сферах медичної освіти у форматі спільних проектів, консультативної підтримки та експертизи.

Наголошуємо, що попри складнощі воєнного стану наш Університет продовжує надавати якісні освітні послуги здобувачам вищої освіти, забезпечує отримання випускниками дипломів міжнародного європейського зразка Diploma Supplement.

Звертаємо увагу, що складання всіх етапів ЄДКІ надає вагомості отримуваному здобувачами диплому та робить випускників конкурентоспроможними у подальшій професійній діяльності. Відсутність такого іспиту у дипломі майбутнього лікаря нівелює якість отриманих ним під час навчання знань і обмежує його можливості як фахівця в галузі медицини.

Тому отримання диплома магістра за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» відповідно до чинного законодавства України можливо лише за умови успішного складання всіх зазначених компонентів відповідних освітньо-професійних програм, якими передбачено обов’язкове складання Єдиного державного кваліфікаційного іспиту.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2023 № 269 «Про внесення змін до Порядку здійснення Єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти «магістр» за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» з метою безпеки іноземних громадян складання ними іспиту в період воєнного стану можливе за межами України згідно з графіком Центру тестування.

Відтак, отримання диплома магістра за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» без складання всіх етапів ЄДКІ не можливе відповідно до чинного законодавства України!

Корисні посилання:

 Адміністрація НМУ імені О.О. Богомольця

 

 

 

 

Студенти НМУ представили власні наукові дослідження на «Квітневій науковій сесії»

Нещодавно на базі Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, за організації Студентського наукового товариства імені О.А. Киселя, відбулася наукова конференція «Квітнева наукова сесія 2023». Студенти підготували наукові дослідження у 8 секціях та гідно їх представили.

Майбутніх лікарів-вчених вітав ректор НМУ, професор Юрій Кучин, який озвучив важливі для їхньої подальшої діяльності настанови. До його слів доєдналися перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник, в.о. завідувача відділу наукової роботи студентів Вікторія Потаскалова та голова Товариства молодих вчених і спеціалістів Ірина Костюк.

У конференції, що проходила онлайн, взяли участь 102 студенти, які проявили оригінальність і вміння обґрунтовувати власні дослідження та представили доповіді в секціях:

  • Профілактична медицина (10 робіт);
  • Аптечна та промислова технологія ліків (13 робіт);
  • Внутрішня медицина № 1 (9 робіт);
  • Внутрішня медицина № 2 (7 робіт);
  • Внутрішня медицина № 3 (6 робіт);
  • Клінічна фармакологія (10 робіт);
  • Організація економіки фармації (11 робіт);
  • Хірургія, анестезіологія та акушерство (7 робіт).

Усі учасники конференції були нагороджені сертифікатами за участь. Журі високо оцінило підготовку та якість робіт усіх учасників і обрало переможців секцій.

Клінічна фармакологія:

1 місце – Турчак Дар’я

2 місце – Савчук Марина

3 місце – Городецька Надія

Аптечна та промислова технологія ліків:

1 місце – Аль-Азаві Аміна Ахматівна

2 місце – Сагван Йохаммад Амін, Yasa Zeyneb

3 місце – Ayman Ali, Кучмєєва Орина

Організація економіки фармації:

1 місце – Пшеничний Антон

2 місце – Мекеда Анастасія

3 місце – Дегтярьова Валерія, Цапок Владислава

Профілактична медицина:

1 місце – Akanksha Kailash Veer Singh, Pulkit Mandal

2 місце – Козар Тарас

3 місце – Бейчук Софія, Кушнірук Каріна, Рудакова Валерія, Ходак Дар’я, Oyebode Victor Oluwamayowa, Дніпровський Андрій

Хірургія, анестезіологія та акушерство:

1 місце – Парсай-Сахелі Леонід

2 місце – Кулик Вікторія, Приходько Євгеній

3 місце – Бобощенко Емілія

Внутрішня медицина 1:

1 місце – Ільчук Діана

2 місце – Огороднік Назарій

3 місце – Рибак Єлизавета, Лютянська Наталя

Внутрішня медицина 2:

1 місце – Зябліцев Денис, Андрущенко Василь

2 місце (а) – Лютянська Наталія

2 місце (б) – Єрофеєва Дар’я

Внутрішня медицина 3:

1 місце – Пурій Дана, Карпенко Богдана, Васійчук Ярослава

2 місце – Федорова Ірина

3 місце – Мішура Світлана

Дякуємо кожному учаснику та вітаємо переможців!

 

 

 

 

Студенти-гуртківці і молоді вчені взяли участь у конференції пам’яті Віталія Майданника

20 квітня молоді вчені та студенти-гутрківці кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли активну участь у роботі університетської науково-практичної конференції з міжнародною участю «ІРІР – 2023: International platform for integrative pediatrics»/«ІПІП – 2023: Інтернаціональна платформа інтегративної педіатрії». Традицією представницького наукового форуму є робота секцій молодих вчених і студентів, на якій свої роботи представляють науковці провідних закладів вищої медичної освіти. Захід був присвячений пам’яті видатного українського вченого-педіатра, академіка НАМН України Віталія Майданника та проводився кафедрою педіатрії №4 НМУ.

Так, в рамках конференції асистентка кафедри педіатрії №2 Марія Кривопустова, яка достроково завершила в аспірантурі роботу над підготовкою PhD, виступила з доповіддю на тему «Вплив алерген-специфічної імунотерапії на якість життя дітей шкільного віку, сенсибілізованих до алергенів котів та хворих на бронхіальну астму». Враховуючи значну поширеність утримання у родинах домашніх тварин та прогресування алергічної патології у дитячому віці, ця робота викликала значну увагу і численні питання слухачів конференції. Зазначену наукову працю кафедра педіатрії №2 планує представити як доповідь на щорічному Європейському конгресі дитячих алергологів (EAACI, 2023).

Асистентка кафедри педіатрії, PhD №2 Анна Купкіна, яка у 2020 році першою у НМУ захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю «Педіатрія», спільно з професоркою кафедри Марією Прохоровою підготували проблемну доповідь «Ефективність сублінгвальної алергоспецифічної імунотерапії у дітей з бронхіальною астмою». Враховуючи значну поширеність тригерів розвитку бронхіальної астми у дітей в умовах пандемії та війни, ця робота визначає нові підходи до превенції приступів бронхообструкції.

Диплом за почесне 1 місце на студентській секції конференції отримав студент 6 курсу факультету підготовки іноземних громадян Яш Теджані за доповідь «Клінічний випадок високочастотної осциляторної вентиляції у новонародженої дитини» (науковий керівник – доцентка Тетяна Шевцова). Метою роботи було визначити переваги високочастотної осциляторної вентиляції легень у новонароджених і на прикладі клінічного випадку показати лікувальний ефект цього методу. Яш є старостою групи, бере активну участь у суспільному житті курсу, є активним членом студентського наукового гуртка кафедри педіатрії №2. У майбутньому він мріє бути кардіологом.

Диплом за 3 місце отримала студентка 6 курсу 3 медичного факультету Ганна Нічипорчук за доповідь «Клінічний випадок вульгарного іхтіозу в практиці педіатра» (науковий керівник – доцентка Олена Мозирська). Метою роботи було представити сучасні діагностичні алгоритми вульгарного іхтіозу у дітей на прикладі клінічного випадку, що спостерігала студентка. Ганна Нічипорчук теж є активним членом студентського наукового гуртка кафедри педіатрії №2, вона працює у пологовому будинку, бере участь у наукових конференціях, має друковані роботи. У майбутньому мріє бути педіатром. Приємно, що на цій конференції виступали з доповідями й науковий керівник, і її учениця.

 

 

 

 

Вітаємо переможців секції «Preventive Medicine» в рамках Квітневої студентської наукової сесії 2023

17 квітня в рамках Квітневої студентської наукової сесії 2023 («April Student’s Scientific Session» 2023) на кафедрі гігієни та екології №1 в онлайн-форматі відбулося засідання секції «Preventive Мedicine». Під час заходу відзначили кращих доповідачів серед молодих науковців.

Молодих науковців привітали завідувачі кафедр гігієни та екології №1 і №2, член-кореспондент НАМН України, професор Василь Бардов і академік НАМН України, професор Олександр Яворовський та побажали успіхів у секційному засіданні, окресливши важливість профілактичних підходів і залученість студентів до гігієнічної науки.

Після кожної доповіді при обговоренні виникала цікава та насичена дискусія, в якій брали участь професори та доценти гігієнічних кафедр, студенти-гуртківці. Активну участь у дискусії взяв завідувач кафедри гігієни та екології №3, професор Сергій Гаркавий.

Традиційно під час засідань секції «Профілактична медицина» визначають кращих доповідачів серед студентів. Так, підрахунок голосів за учасників і обробку отриманих результатів проводили з використанням підготовленого керівницею гуртка КГтаЕ №1 Анною Благою та старостою Юлією Талабко онлайн-голосування, що допомогло визначити переможців.

Після виступів усіх молодих науковців, а також насиченого обговорення їхніх доповідей, журі визначилося із переможцями. Призові місця розподілилися так:

І місце – Akanksha Kailash Veer Singh – «Influence of climate peculiarities on nutrition character (on India and Bahrain examples)», scientific supervisor: MD, professor Antonenko A.M.;

II місце – Тарас Козар – «Мікроелементи та морфологія печінки мишей за умов гострого впливу наночастинок діоксиду титану та його нанокомпозиту зі сріблом», науковий керівник, асистент Рябовол В.М.;

ІІІ місце – Софія Бейчук, Каріна Кушнірук, Валерія Рудакова, Дар’я Ходак – «Профілактичний та терапевтичний ефекти спецій для корекції психічного стану», науковий керівник: к.мед.н., доцент Аністратенко Т.І.;

ІІІ місце – Oyebode Victor Oluwamayowa – «Reviewing the progress of combat against malaria in Africa’s most populated nation», scientific supervisor: PhD, assistant professor Lytvynova L.O.;

ІІІ місце – Андрій Дніпровський – «Дослідження обізнаності значення антиоксидантів та забезпечення ними харчування населення», науковий керівник: к.мед.н., доцент Велика Н.В.

Вітаємо переможців і бажаємо подальших успіхів у медичній науці та профілактичній медицині.

 

 

 

 

Студенти-іноземці НМУ доєднались до приготування великодніх страв

Напередодні Великодня на факультеті підготовки іноземних громадян Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, який очолює доцентка Оксана Парфьонова, іноземні здобувачі вищої освіти доєднались до приготування традиційних великодніх страв. Іноземці з Індії вперше власноруч розмалювали традиційні українські писанки та долучилися до випікання пасок. Усі приготовлені смаколики студенти-іноземці вирішили передати українським захисникам, які нині захищають Україну.

До такого заходу іноземних студентів заохотила заступниця декана із виховної роботи Галина Булаткіна. Гуртожиток №7 НМУ наповнився особливою передсвятковою атмосферою. Студенти факультету підготовки іноземних громадян численно виявили бажання доєднатися до приготування святкових великодніх страв. Захід мав на меті залучити іноземних громадян до вивчення українських традицій, пізнавати культуру і велич українського народу.

Майстер-клас із приготування великодніх пасок і писанок для іноземних громадян проводиться не вперше і вже стає доброю традицією. У кожну виготовлену пасочку та писанку вони вклали свою любов і гарний настрій. За побажанням наших іноземних студентів усі виготовлені страви відправили українським захисникам.

Напередодні Великодня українці щоразу по-новому відкривають магію писанки. І до цього залучаються й іноземці, які живуть у нашій державі. Нехай велике свято Христового Воскресіння зайде до кожної домівки з дарами Миру й Перемоги! Щоб серця наповнювалися спокоєм, а душа — радістю.

 

 

 

 

 

ШАНОВНІ СТУДЕНТИ!

Запрошуємо вас на заходи присвячені дню народження видатного українського поета Тараса Шевченко.
9.03.2023 об 11.00 на кафедрі мовної підготовки відбудеться зустріч із дослідниками творчості Тараса Шевченко. Де ви дізнаєтесь про важливі та цікаві події із життя видатного поета.

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ:  ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНЕ СВЯТО НА КАФЕДРІ МОВНОЇ ПІДГОТОВКИ

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. З цієї нагоди кафедра мовної підготовки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця організувала онлайн-гру «Рідна мова: код до нашої свідомості».

Захід відкрила очільниця кафедри мовної підготовки, професорка Ніна Литвиненко, яка акцентувала увагу на значущості рідної мови в житті кожної людини.

Вітчизняним та іноземним студентам було запропоновано взяти участь у онлайн-грі, до якої долучилося понад 100 учасників. Здобувачі освіти, для яких рідними є українська, хінді, тамільська, малаялам, виконали цікаві завдання та залишили невеличкі відеопривітання для тих, хто візьме участь у цьому заході наступного року.

Деканка факультету підготовки іноземних громадян, доцентка Оксана Парфьонова зазначила, що пишається тим, що студенти-іноземці володіють українською мовою.

Щиро вдячні всім, хто долучився до цієї події! Вітаємо зі святом!

 

 

 

 

 

8 ЛЮТОГО СТАРТУЄ БЕЗКОШТОВНИЙ КУРС З ОЦІНКИ ТА НАВЧАННЯ КЛІНІЧНИМ НАВИЧКАМ ВІД МІЧИГАНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Відсьогодні, 8 лютого, розпочинається безкоштовний онлайн-курс з оцінки та навчання клінічним навичкам «Teaching and Assessing Clinical Skills» від Медичної школи Мічиганського університету. Його метою є покращення зворотного зв’язку від клінічного навчання та оцінки навичок.

Викладає матеріал доцентка медицини невідкладних станів з Мічиганського університету, Ph.D., докторка медичних наук Саллі Сантен. Навчання відбувається англійською мовою з субтитрами французькою, португальською, російською й іспанською.

Навчання розроблено максимально зручно. Зареєструвавшись на отримання сертифіката, ви матимете доступ до всіх відео, матеріалів для самостійного вивчення, тестів і завдань із програмування. Для українців даний курс безкоштовний. Якщо не встигаєте закінчити завдання, що оцінюються, до кінця курсу, то ви можете скинути свої крайні терміни – напрацювання будуть збережені і ви зможете продовжити з того місця, де зупинилися.

Реєстрація за посиланням: https://www.coursera.org/learn/clinical-skills

ІНОЗЕМНІ СТУДЕНТИ НМУ ПОВЕРТАЮТЬСЯ НА ОФЛАЙН-НАВЧАННЯ В УКРАЇНУ

 

Із  початком воєнних дій багато  студентів-іноземців, які навчаються на факультеті підготовки іноземних громадян в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця, були вимушені залишити Україну й продовжити навчання онлайн. Проте згодом, попри пов’язані з війною складнощі (продовження ракетних обстрілів, періодичні припинення електропостачання), певна частина іноземних здобувачів вищої медичної освіти повернулися та приступили до очного навчання.

Варто зазначити, що НМУ має позитивний імідж серед здобувачів вищої освіти з інших країн. Відгуки про рівень професіоналізму професорсько-викладацького складу приваблюють абітурієнтів з різних куточків світу. Однак війна внесла свої корективи в освітній процес та, на жаль, продовжує вносити їх і зараз. І хоча наш Університет працював у змішаному форматі (онлайн та офлайн) упродовж усього часу повномасштабної військової інтервенції росії, доволі багато іноземних студентів вирішили повернутися на власну Батьківщину.

Наразі на факультеті підготовки іноземних громадян навчаються близько двох із половиною тисяч здобувачів вищої медичної освіти із 66 країн. Деякі з них не залишали Україну, продовжували навчання, займалися волонтерством, допомагали в клініках нашим лікарям, демонструючи повагу та відданість нашій країні. Ті громадяни, які на початку війни були змушені виїхати з України, наразі повертаються, щоб продовжити офлайн-навчання на клінічних кафедрах, де для них створено максимально сприятливі умови для набуття фахових практичних  навичок та здобуття якісної освіти. Аспіранти, які працюють над своїми дисертаційними дослідженнями, також мають наміри завершити їх саме в нашій країні. Є й такі, які поновлюються на навчання або після перерви, або з інших медичних ЗВО, де відсутнє офлайн-навчання.

Окрім того, іноземні здобувачі вищої освіти беруть активну участь у всіх заходах, які відбуваються в Університеті. Вони продовжують студентське життя попри все та навчаються в повну силу – опановують професію лікаря, докладаючи всіх зусиль і,  як всі ми, вірять в якнайшвидшу перемогу України.

 

 

 

 

У ГУРТОЖИТКУ №7 ПРОВЕЛИ ЗАНЯТТЯ З ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ

6 грудня для всіх мешканців гуртожитку № 7 провели заняття з тактичної медицини «Надання домедичної допомоги у цивільних умовах».

Заняття відвідали як іноземці, які навчаються на факультеті підготовки іноземних громадян, так і вітчизняні студенти НМУ, які мешкають наразі у гуртожитку. Бажання студентів було набути практичних знань, дізнатися про новітні засоби захисту та поділитися своїми знаннями.

Майстер-клас провів студент VI курсу медичного факультету № 2 Єгор Осадчих, який має практичний досвід допомоги. Своїми знаннями він поділився зі слухачами. У процесі навчання виникали дискусії, студенти ділилися своїми теоретичними знаннями. Осторонь не були і наші іноземні студенти, вони ставили питання, обговорювали цікаві моменти.

Слухачі майстер-класу акцентували свою увагу на таких питаннях: яку медичну допомогу надавати постраждалому, як надавати медичну допомогу собі. Навчилися розпізнавати критичну кровотечу і чим допомогти людині з такою кровотечею, аби її врятувати. Приділили увагу і правилам поведінки під час повітряної тривоги.

 

 

 

 

 

У НМУ ПРОВЕЛИ МІЖНАРОДНУ НАУКОВО-ПРАКТИЧНУ КОНФЕРЕНЦІЮ «ФІЛОСОФІЯ РЕЛІГІЇ ТА МЕДИЦИНИ В ПОСТСЕКУЛЯРНУ ДОБУ»

 

25–26 листопада в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася ІV Міжнародна науково-практична конференція «Філософія релігії та медицини в постсекулярну добу», присвячена пам’яті свт. Луки (В.Ф. Войно-Ясенецького). Конференція проходила в змішаному форматі за участю представників співорганізаторів конференції: Відділення релігієзнавства інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, Центру розвитку особистості «Humanus» (Болгарія), Інституту соціальної медицини та медичної етики медичного факультету університету імені Коменського в Братиславі (Словаччина).

Як повідомила модератор конференції, завідувач кафедри філософії, біоетики та історії медицини, професор Ірина Васильєва, попри війну, в роботі конференції взяли участь 80 учасників. Крім громадян України, це – науковці з Болгарії, Словаччини, Чехії; представники 7 медичних ЗВО та громадських організацій України; таких провідних ЗВО та науково-дослідницьких установ України як Інститут філософії імені Г.С. Сковороди України, КНУ імені Тараса Шевченка, Національний авіаційний університет, Національний університет біоресурсів та природокористування, Національна академія статистики, обліку та аудиту, Національний транспортний університет, Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника й інші.

Захід розпочалася з вітального слова першого проректора НМУ імені О.О. Богомольця Олександра Науменка. Від імені адміністрації Університету він привітав учасників з нагодою займатися науковою діяльністю в такі складні часи та подякував за організацію конференції кафедрі філософії, біоетики та історії медицини НМУ і, особливо, ЗСУ за таку можливість. «Бог нам допомагає і Бог нас веде до перемоги», – зазначив професор.

На пленарному засіданні конференції учасники заслухали 18 доповідей. Далі роботу продовжили в секціях:

  • секція І. Питання релігії та медицини у житті і творчості святителя Луки (В.Ф. Войно-Ясенецького);
  • секція ІІ. Методологічні та історичні аспекти взаємозв’язку релігії та медицини у сучасному суспільстві;
  • секція ІІІ. Здоров’я людини в контексті підходів філософії, релігії та медицини;
  • секція ІV. Релігія та клінічна медицина;
  • секція V. Актуальні проблеми біомедичної етики в сучасному релігійному дискурсі;
  • секція VІ. Релігія як соціально-духовна детермінанта індивідуального та громадського здоров’я;
  • секція VІІ. Філософія релігії та медицини: сучасні виклики;
  • студентська секція.

Керівництво організаційного комітету: перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, член-кореспондент НАМН України Олександр Науменко, проректор з наукової роботи та інновацій НМУ, професор Сергій Земсков, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Олександр Канюра, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професор Рімма Скрипник, завідувач кафедри філософії, біоетики та історії медицини, професор Ірина Васильєва, професор кафедри філософії, біоетики та історії медицини Сергій Шевченко, завідувач відділу аспірантури та докторантури, доцент Катерина Гололобова.

 

За інформацією кафедри філософії, біоетики та історії медицини

 

 

 

 

 

 

 

Студентка НМУ з Індії зайняла призове місце на міжнародній конференції

Нещодавно відбулася чергова онлайн-конференція The International Journal of Medical Students (IJMS) World Conference of Medical Student Research, що вперше була проведена у 2009 році. На ній студенти та випускники медичних закладів вищої освіти, які завершили навчання не більше 3 років тому, можуть представити свої наукові роботи перед міжнародною аудиторією. 2-ге почесне місце посіла студентка з Індії Roohi Kolte, яка навчається на 6-му курсі в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на педіатра.

 

 

Серед 42 учасників конференції були студенти з Індії, Кувейту, Нігерії, США, Ірландії, Сербії, Саудівської Аравії тощо.

 

 

Студентка 6-го курсу Roohi Kolte з Індії достойно представила Україну і Національний медичний університет імені О.О. Богомольця. За опис клінічного випадку «A CASE REPORT OF RARE TYPE OF CHOREA WITH HYPOXIC-ISCHEMIC INSULT», підготовленого під спільним керівництвом доцента кафедри педіатрії №4 Ганни Гнилоскуренко та Dr. Deepak Мadavi (associate professor in pediatric department IGGMC Nagpur, India), вона отримала почесне 2 місце та диплом.

 

 

Вітаємо учасницю та керівників з гарним результатом!

 

Як зазначають організатори, IJMS має на меті використовувати конференцію, щоб надати нові можливості та зробити більш помітними молодих дослідників на початку кар’єри через колегіальне оцінювання їхньої роботи. Виступити з апробацією результатів перед різнопрофільною аудиторією медиків різних країн були запрошені учасники всіх напрямків дослідження. Оцінювало усні доповіді міжнародне журі.

 

За матеріалами кафедри педіатрії №4

 

 

 

 

 

 

20 жовтня для слухачів НМУ стартують лекції британських викладачів (ІНСТРУКЦІЯ)

З 20 жовтня 2022 року лектори Фонду порятунку в кризових ситуаціях (Crisis Rescue Foundation, Велика Британія) читатимуть онлайн-лекції слухачам Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Онлайн-лекції англійською мовою для професорсько-викладацького складу та студентів британські викладачі проводитимуть щовівторка та щочерверга. Просимо зберегти для себе інструкцію, як підключитися до лекцій!

Нагадаємо, Crisis Rescue Foundation мають понад 250 досвідчених британських викладачів-медиків. Більшість з них є викладачами та співробітниками лікарень або закладів первинної медичної допомоги. З липня цього року за сприяння ректора НМУ, професора Юрія Кучина наш Університет і Фонд порятунку в кризових ситуаціях узгоджували вибіркові, елективні дисципліни на основі навчальних планів Університету зі спеціальностей «Медицина» та «Педіатрія» для кожного року навчання. Таким чином, виділили 100 дисциплін вільного вибору студентів, які будуть читати лектори в період з 20 жовтня до 20 грудня 2022 року.

 

 

 

ІНСТРУКЦІЯ З КОРИСТУВАННЯ ПЛАТФОРМОЮ CRF UKRAINE MED SCHOOL U.K. ELECTIVE PROGRAMME

 

  1. Перейдіть за посиланням CRF UKRAINE MED SCHOOL U.K. ELECTIVE PROGRAMME TERM 2 LECTURES RUNNING 20/10-20/12/22.
  2. Зареєструйтесь на платформі
  3. Оберіть необхідну Вам лекцію з переліку:

 

4. Натисніть Tickets

 

5. Натисніть Enter promo code та введіть промо-код: FREE та натисніть Apply

 

6. Натисніть Сhekout

 

7. Перевiрте вказану інформацію та натисніть Register

 

8. Чекайте лист підтвердження участі в лекції на вашу електронну адресу:

 

 

 

GUIDE FOR FREE ACCESS TO CRF UKRAINE MED SCHOOL U.K. ELECTIVE PROGRAMME

 

  1. Follow the   link   CRF   UKRAINE   MED   SCHOOL   K.   ELECTIVE PROGRAMME TERM 2 LECTURES RUNNING 20/10-20/12/22
  2. Register on the platform
  3. Select the Lecture you need from the list:

 

4. Click Tickets

 

5. Click Enter promo code and enter its: FREE and click Apply

 

6. Click Сhekout

 

7. Check the specified information and click Register

 

8. Wait for a letter confirming participation in the Lecture to your e-mail address:

 

 

 

 

 

 

 

Іноземні студенти вивчатимуть нову дисципліну – «Госпітальна гігієна. Профілактика та зміцнення здоров’я»

 

Відповідно до нових концепцій організації навчального процесу у студентів 4 курсу факультету підготовки іноземних громадян Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з’явилася нова дисципліна – «Госпітальна гігієна. Профілактика та зміцнення здоров’я». Тема безпеки пацієнтів і лікарів на робочих місцях – глобальна, багато країн включають її до своїх національних пріоритетів. Тому цій темі Адміністрація НМУ приділяє значну увагу. Дисципліну для студентів-іноземців розпочала викладати кафедра гігієни та екології №1.

За розробленою кафедрою гігієни та екології №2 (завідувач – академік Олександр Яворовський) та кафедрою гігієни та екології №1 (завідувач – професор Василь Бардов) спільною програмою викладання дисципліни передбачено 15 практичних занять із заліковим контролем.

У циклі занять, що провела куратор дисципліни на кафедрі, доцент Анна Благая, студенти мали змогу ознайомитись з важливими аспектами своєї майбутньої професійної діяльності, включаючи питання оптимізації та улаштування комфортного лікарняного середовища, безпеки та раціонального режиму праці персоналу закладів охорони здоров’я, створення сприятливих умов лікування для хворих, без чого успіх діяльності медичних працівників є неможливим.

Так, забезпечений Адміністрацією Університету повний функціонал платформи Zoom, з урахуванням обставин, надав можливості відпрацювання практичних навичок студентами в режимі реального часу.

Нагадаємо, ВООЗ визначає безпеку пацієнтів як запобігання і зниження рівня ризику, числа помилок і масштабів шкоди, завданої пацієнтам у процесі надання медичної допомоги. Тема безпеки пацієнтів та лікарів на робочих місцях – глобальна, багато країн включають її до своїх національних пріоритетів. Тому цій темі Адміністрація НМУ приділяє значну увагу, зокрема це стосується введення таких актуальних дисциплін до освітніх програм.

Нещодавно під гаслом «Ліки без шкоди» в НМУ відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю до Всесвітнього дня безпеки пацієнтів.

 

За інформацією кафедри гігієни та екології №1

 

 

СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ПІДГОТОВКИ ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН СКЛАДАЮТЬ ЄДКІ етап 1

04 жовтня у приміщенні фізико-хімічного корпусу НМУ імені О.О. Богомольця відбувся Єдиний державний кваліфікаційний іспит, етап 1 (Крок 1 «Медицина» та іспит з англійської мови професійного спрямування) для іноземних студентів нашого Університету. До цієї важливої події долучилися вихованці і інших медичних закладів вищої освіти, серед яких студенти з Полтави та Тернополя.

В організації навчального заходу взяли участь заступник начальника навчально-методичного відділу, доцент Інна Кучеренко, декан факультету підготовки іноземних громадян, доцент Оксана Парфьонова,  та її заступниця, доцент Аліна Сліпець.

Для того, щоб успішно скласти іспит, необхідно було продемонструвати необхідний рівень знань із усіх фундаментальних дисциплін. Протягом навчання студенти заздалегідь ретельно готувалися: вивчали екзаменаційні питання буклетів попередніх років, складали пробні тестування та відвідували консультації викладачів профільних кафедр.

Декан факультету Оксана Парфьонова зазначила, що через військові дії не усі студенти змогли прибути до України, але наші вихованці ще матимуть змогу продемонструвати свій рівень фахової підготовки  на додатковому  складані ЄДКІ, етап 1 .

 

Деканат факультету підготовки іноземних громадян

 

 

 

 

 

РОЗПОЧАЛИСЯ ВСТУПНІ ІСПИТИ ДО НМУ В ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН

29 вересня в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця розпочалися вступні іспити в іноземних громадян, які бажають отримати медичну освіту в нашому Університеті. Абітурієнти з Казахстану, Молдови, Азербайджану та Південної Кореї  складали іспити із трьох дисциплін: української мови, біології та математики.

Традиційно перед початком іспитів привітали вступників представники керівництва  НМУ: перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, заступник голови приймальної комісії, професор Олександр Науменко, проректор  з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професор Рімма Скрипник, члени вступної та екзаменаційної комісій.  Професор Олександр Науменко побажав іноземним громадянам успішно скласти іспити, стати студентами  провідного вищого навчального медичного закладу України, зазначивши, що в Університеті створено необхідні умови для безпечного  і якісного оволодіння професією лікаря.

Серед сьогоднішніх абітурієнтів  є громадянка Казахстану Анастасія Футорянська. У дівчини своя вагома мотивація навчатися в нашій країні, адже її батьки родом з Вінничини і ще в дитинстві вона  разом із старшою сестрою із захопленням слухала розповіді  про Україну.  Тоді сестри й вирішили, що  поїдуть здобувати тут освіту. Так і сталося: старша Катерина уже навчається в одному з столичних ВНЗ, а Анастасія сьогодні зробила перший успішний для цього крок.

 

Приймальна комісія

 

 

 

 

 

 

Факультет підготовки іноземних громадян провів онлайн-зустріч зі студентами і випускниками з Індії

На факультеті підготовки іноземних громадян відбулась онлайн-зустріч зі студентами II та III курсів, які опановують спеціальність «Медицина». У зустрічі, на якій обговорили організацію навчального процесу в нашому Університеті та нові освітні вимоги для майбутнього працевлаштування в Індії, взяли участь декан факультету Оксана Парфьонова, заступники декана Катерина Плевако та Аліна Сліпець, запрошені випускники 2020-2021 н.р. громадяни Індії Хайдар Алі Гадрі, Акашдєп, Руп Рай Джаспріт Каур.

Декан факультету наголосила на важливих аспектах забезпечення практичної підготовки здобувачів вищої освіти II-VI курсів на клінічних кафедрах Університету як в Україні, так і за її межами, зважаючи на  обставини воєнного часу. Оксана Парфьонова зазначила, що мета роботи факультету – створити належні умови для повноцінного навчання іноземних здобувачів вищої медичної освіти, яких наразі на факультеті налічується близько 3000 осіб.

На сьогодні створені всі необхідні умови для продовження навчання та отримання якісної освіти в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця й отримання диплома про вищу освіту, який визнається в країнах Европи, США та Азії. Як зауважила декан у своїй промові, свідченням довіри здобувачів освіти до Університету є те, що вони в цей нелегкий час повертаються в Україну з Алжиру, Єгипту, Індії, Йорданії, Нігерії для продовження навчання, отримання теоретичних знань під час занять та набуття фахових навичок в клінічній практиці.

Слід відзначити, що студенти II та III курсів цікавляться особливостями складання ЛІ КРОК-3 англійською мовою, кваліфікаційними вимогами для вступу до інтернатури та процесуальними вимогами отримання ліцензії для лікарської практики. Окрему увагу зосередили на важливості співпраці між посольствами України та Індії, за сприяння МОН та МОЗ України.

Своєю чергою випускники факультету підготовки іноземних громадян 2021 року поділились своїм досвідом навчання в НМУ, отримання практичних навичок лікарської діяльності на клінічних кафедрах, складання випускних іспитів в Університеті та підтвердження рівня знань у своїх країнах. Значну увагу приділили процесу реєстрації та процедурі визнання й легалізації диплома.

Відтак, за результатами зустрічі учасники окреслили основні аспекти навчально-методичної роботи факультету в контексті її узгодження з новими вимогами освітньої програми в Індії, визначили особливості комунікації здобувачів із заступниками декана та кураторами ЕСТS факультету.

 

 

 

 

 

 

НДСЛ «Охматдит» відзначив подякою клінічного ординатора-іноземця кафедри травматології та ортопедії НМУ

Днями керівництво Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» направило лист на ім‘я ректора Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, професора Юрія Кучина з подякою за самовіддану і сумлінну працю у важкі для України і Києва часи клінічного ординатора кафедри травматології та ортопедії НМУ, громадянина Хашимітського королівства Йорданії Кавасмеха Хамзи Мохаммада Абдела Раззака.

Студент-іноземець отримав освіту і медичну спеціальність у Харкові, але вирішив поглибити свої знання і продовжити навчання у Києві, на кафедрі травматології та ортопедії нашого Університету. Початок великої війни 24 лютого молодий лікар зустрів в одному з районів столиці України, де проживає. Знайомі, друзі і родичі наполягали негайно залишити Київ і перебратися у безпечне місце, та ординатор вирішив не просто нікуди не виїжджати, а долучитися до складної та виснажливої щоденної роботи у відділеннях травматології і ортопедії та екстреної допомоги і планового прийому хірургічних хворих  «Охматдиту».

Варто відзначити, що Йорданія – одна з небагатьох країн світу, відповідні служби якої, відправляючи своїх громадян на навчання за кордон, рекомендують їм отримувати знання, зокрема й медичні, державною мовою тієї країни, де вони проходять це навчання. Очевидно, це відіграло деяку роль у виборі Кавасмеха. Уже 28 лютого, прибувши на своє робоче місце і побачивши потребу в медиках, йорданець остаточно вирішив залишитися у Києві і включився в роботу. Він не виїхав з країни, бо не вважав на той час і нині не вважає Україну чужою. Ординатор пройнявся шаною та повагою до мужнього і багатостраждального українського народу, полюбив його мову, культуру, традиції, знайшов щирих друзів.

«Однією з найприємніших подій, що відбулася зі мною в цей складний період, – згадує лікар, – була зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським. Він приїхав до дитячої лікарні «Охматдит». Це додало нам сил, рішучості і впевненості».

Найбільша мрія йорданця нині – це перемога України, щоб якнайшвидше настав справедливий мир, щоб Україна відродилася, а повсюди лунав щирий дитячий сміх.

 

 

 

СТУДЕНТИ-ІНОЗЕМЦІ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ НМУ ЗАХИСТИЛИ МАГІСТЕРСЬКІ РОБОТИ

 

На фармацевтичному факультеті Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувся захист магістерських робіт студентів-випускників факультету підготовки іноземних громадян (денна форма навчання) групи 7601Ф. Попри війну здобувачі вищої освіти представили магістерські роботи на високому професійному рівні.

Так, кафедра хімії ліків та лікарської токсикології під керівництвом професора Ірини Ніженковської представила три випускні магістерські роботи: квантово-хімічні дослідження студентки з Нігерії Алонге Халімат Шадіат «Quantum chemical research of pyrazolo [1,5-a]-1,3,5-triazine derivatives as a prospective range of compounds with pharmacological activity» під керівництвом доцента кафедри ліків та лікарської токсикології Катерини Мацькевич, дослідження студентки Бенямни Рхіти з Марокко «Study of acid-baseequilibrium with water and organic solvents of misoprostolas a potential object of chemical-toxicological analysis» під керівництвом доцента кафедри хімії ліків та лікарської токсикології Ольги Афанасенко та роботу студентки з Ірану Хемматі Беніасад Можган щодо розробки методу ВЕРХ для визначення незаявлених сполук у біологічно активних добавках (БАД) під керівництвом професора кафедри хімії ліків та лікарської токсикології Олени Вельчинської та асистента кафедри Руслана Мелешка.

Відзначимо, що студентка з Ірану Хемматі Беніасад Можган залишилася в Україні під час військових дій. Вона активно займається волонтерською роботою з надання допомоги переселенцям з тимчасово окупованих територій.

Окрім того, студентка з Марокко Калед Манал презентувала магістерську роботу «Development of composition and technology of perfumes for women» під керівництвом доцента кафедри аптечної та промислової технології ліків Наталії Козіко. Так, студентка планує продовжити працювати в цьому напрямку та втілити в життя власний стартап — відкрити майстерню з виробництва парфумів за індивідуальними замовленнями в Марокко.

Атестаційна екзаменаційна комісія на чолі з професором Жанною Половою позитивно оцінила рівень написання, інформативності, викладення та володіння темою магістерського дослідження здобувачів вищої освіти.

                                                             

Деканат фармацевтичного факультету

 

 

 

 

СТУДЕНТИ 1 курсу, 222 Медицина ФАКУЛЬТЕТУ ПІДГОТОВКИ ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН

НА ЕКСКУРСІІЇ В МУЗЕЇ КАФЕДРИ ГІСТОЛОГІЇ ТА ЕМБРІОЛОГІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

 

за адресою: проспект Перемоги, 34, морфологічний корпус, 3-й поверх

 

За підтримки адміністрації університету, міжнародного відділу та факультету підготовки іноземних громадян кафедра гістології та ембріології протягом лютого буде проводити для студентів 1 курсу спеціальності 222 Медицина цикл екскурсій унікальним музеєм ембріології, розташованим на території кафедри.

01.02.2022 завідувач кафедри гістології та ембріології, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор ЧАЙКОВСЬКИИ Юрій Богданович розпочав екскурсію з групою 11603Ма. Екскурсія складалась з кількох етапів:

– студенів провели галереєю з портретами видатних вчених, акцентуючи увагу на їх наукових доробках;

– на другому етапі був огляд неповторних ембріологічних експонатів;

– дивовижна галерея еволюції мікроскопів;

– цікава інтерактивна складова екскурсії – можливість розглянути під мікроскопом деякі експонати.

Естафету продовжили викладачі кафедри: професор кафедри Л.М. Яременко, професор Л.М. Сокуренко, доцент А.С. Демидчук, доцент Т.Я. Раскалєй.

Студенти різних країн з зацікавленням розглядали музейні експонати. Вже пройшли екскурсії у групах 11604 Ма, 11626Ма. Чекають своєї черги групи 11610Ма та 11611 Ма.

Екскурсії проходять невеликими групам и з дотриманням карантинного режиму.

 

Факультет підготовки іноземних громадян

 

 

 

 

 

З НОВИМ 2022 РОКОМ НАС ВІТАЮТЬ СТУДЕНТИ ФАКУЛЬТЕТУ ПІДГОТОВКИ ІНОЗЕМНИХ ГРОМАДЯН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сократ говорив:

“Здоров’я – не все, але все без здоров’я – ніщо. “

 

Факультет підготовки іноземних громадян піклується про своїх студентів. Вже який день поспіль студенти організовано проходять медичний огляд.

 

 

 

 

КАФЕДРА ДИТЯЧИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ ПРО ДОСВІД ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНИМ СТУДЕНТАМ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ У ДІТЕЙ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19

Пандемія коронавірусної хвороби, що триває, та умови карантину обумовлюють певні особливості навчального процесу на клінічній базі кафедри дитячих інфекційних хвороб – Міській дитячій інфекційній клінічній лікарні, що надає допомогу дітям з COVID-19.В першу чергу, це суворе дотримання інфекційного контролю як в самій лікарні, так і на кафедрі, а також з тим, що деякі іноземні студенти з об’єктивних причин  не змогли дістатися до місця навчання.

Остання перешкода вимагає залучати іноземних громадян, що не змогли виїхати на навчання, до дистанційних методик освіти. Сучасні технології дистанційного навчання, звичайно, дають можливість підтримувати безперервність навчання, але для майбутніх медиків, безумовно, не можуть повністю замінити переваги «живого» спілкування з викладачем та пацієнтом.

Кафедрою дитячих інфекційних хвороб, де проходять навчання іноземні студенти п’ятого та шостого курсів, було визначено пріоритет максимального охоплення студентів очною формою навчання з обов’язковим дотриманням необхідних норм інфекційної безпеки. У випадках, коли частина студентів з групи не може бути присутньою на занятті, а інша частина групи навчається очно, на кафедрі дитячих інфекційних хвороб застосовується гібридний підхід до проведення практичних занять. Він поєднує очне викладання в клініці та одночасно дистанційні технології для тих, хто знаходиться поза межами класу.

Для дистанційноїформикафедрою були створені та розміщені на платформі «Лікар» (https://likar.nmuofficial.com/) навчальні матеріали у вигляді презентацій лекцій, відеолекцій, робочих зошитів, клінічних задач з кожної теми та бази тестів типу Крок-2.

 

 

Для спілкування в режимі on-line застосовуються сучасні сервіси, такі як GoogleMeet та Zoom.

 

 

Важливою складовою навчального процесу майбутніх лікарів, безумовно, є оволодіння практичними навичками. В умовах, коли клінічна база працює з інфекційними хворими на COVID-19, необхідно організувати огляд пацієнтів зі студентами з дотримання всіх засобів інфекційного контролю.

З метою більшого залучення студентів-іноземців до оволодіння практичними навичками на кафедрі додатково організовано позакласні клінічні обходи, в першу чергу, для мотивованих студентів з англомовною формою навчання під егідою фахового студентського клубу. Для такого практичного заняття формуються невеликі групи до 3-4 студентів в кожній. Під керівництвом куратора, з числа викладачів кафедри, студенти проходять тренінг щодо інфекційної безпеки у відділенні з хворими на COVID-19, на час спілкування з хворими студенти одягають надійні засоби індивідуального захисту. Така форма навчання отримала схвальні відгуки від студентів і ми маємо на меті її подальший розвиток та удосконалення.

 

 

Кафедра дитячих інфекційних хвороб

 

 

 

 

 

ІНОЗЕМНІ СТУДЕНТИ НМУ ОПАНОВУЮТЬ ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ДИСЦИПЛІНИ

 

Нещодавно ці громадяни з Йорданії, Туреччини, Єгипту та Ірану успішно пройшли вступні випробування до НМУ і стали студентами факультету підготовки іноземних громадян.

Одна із фундаментальних дисциплін, яку опановують сьогодні майбутні стоматологи, є гістологія та ембріологія. На профільній кафедрі, яку очолює член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Б. Чайковський, першокурсники за допомогою мікроскопів діагностують гістологічні препарати, на клітинному рівні вивчають будову органів та систем людини.

Тричі на тиждень по дві академічні пари відбуваються практичні заняття англійською мовою на кафедрі під керівництвом професора  Л.М. Яременко. Лілія Михайлівна приділяє увагу кожному студенту,  щоб вони могли продемонструвати хороший рівень знань вже під час зимової сесії. Сьогодні вони, опановуючи чергові теми, готуються також і до складання іспитів.

Набуті знання та вміння із гістології та ембріології  стануть основою для вивчення наступних предметів, зокрема фізіології, патофізіології, патанатомії та інших теоретичних і клінічних дисциплін.

 

Прес-центр за матеріалами газети «Медичні кадри»