БЕЗПЕКА ПАЦІЄНТІВ І ЛІКАРІВ: В НМУ ОБГОВОРИЛИ ГЛОБАЛЬНУ ТЕМУ

19.09.2022

Ректор НМУ Юрій Кучин, перший проректор Олександр Науменко та проректор Сергій Земсков взяли участь у науково-практичній конференції з міжнародною участю до Всесвітнього дня безпеки пацієнтів. Цьогорічна конференція в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася 16 вересня під гаслом «Ліки без шкоди». Організаторами конференції виступили кафедра гігієни та екології №2 НМУ, яку очолює професор Олександр Яворський, спільно з Інститутом громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва.

ВООЗ визначає безпеку пацієнтів як запобігання і зниження рівня ризику, числа помилок і масштабів шкоди, завданої пацієнтам у процесі надання медичної допомоги. Тема безпеки пацієнтів та лікарів на робочих місцях – глобальна, багато країн включають її до своїх національних пріоритетів. Найбільш небезпечні помилки у діагностиці та призначенні й використанні лікарських засобів. У 80% випадків спричиненню шкоди можна запобігти. Витрати, пов’язані з помилками в лікуванні, оцінюють у мільярди доларів на рік. Значну роль відіграють і фармацевти. Тому в 2022 році ВООЗ визначила для відзначення Всесвітнього дня безпеки пацієнтів тему «Ліки без шкоди».

«Важливо, що ми не лише підіймаємо питання безпеки пацієнтів, наш Університет стає потужною платформою для дискусій цієї глобальної проблеми. Якість надання медичної допомоги, новаторство, безпека пацієнта та лікаря, створення безпечного лікарняного середовища загалом – вирішальні аспекти, що, власне, й визначають рівень охорони здоров’я у державі. За різними дослідженнями теми ми бачимо невтішні дані, тому про це потрібно говорити, шукати шляхи мінімізації потенційних ризиків і шкоди, яку може отримати пацієнт внаслідок отримання медичної допомоги, та професійного вигоряння лікаря», – зазначив Юрій Кучин.

На пленарному засіданні конференції провідні фахівці із проблематики безпеки лікарняного середовища, зокрема з питань, присвячених безпечному застосуванню лікарських препаратів, представили свої фахові доповіді.

Серед основних програмних питань – безпечне застосування лікарських препаратів – наріжний камінь безпеки лікарняного середовища; безпека пацієнтів і якість надання медичної допомоги; правові і етичні аспекти безпеки пацієнтів; безпека та гігієна праці у медичній галузі; проблеми безпеки у лікарняному середовищі через призму культури безпеки, національної і організаційної культури; сучасні стратегії та інструменти досягнення безпечного лікарняного середовища; питання безпеки лікарняного середовища і, зокрема, безпеки пацієнтів та безпеки медичного персоналу у системі безперервної медичної освіти.