У НМУ вивчали мультидисциплінарний підхід до відновлення пацієнтів з хворобою Паркінсона

15.04.2024

До Всесвітнього дня боротьби з хворобою Паркінсона у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця фахівці кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини та кафедри неврології організували спільне засідання студентських наукових гуртків на тему «Мультидисциплінарний підхід до відновлення пацієнтів з хворобою Паркінсона». До заходу долучилися активісти Студентської ради факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України. Зустріч сприяла поглибленню знань про особливості пацієнтів з хворобою Паркінсона, виявленню ефективних підходів до лікування та реабілітації.

Під час засідання асистентка кафедри неврології Світлана Шоломон поділилася досвідом лікування пацієнтів з хворобою Паркінсона. Доцентка кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини Марія Овдій розповіла про клінічні випадки із власної практики та реабілітаційні інтервенції, які мають доказовість у даного контингенту хворих. Своєю чергою студенти-гуртківці Максим Борщ, Олександр Терещук, Валерій Закроєнко проаналізували теоретичні аспекти захворювання, розповіли про сучасні технології та інновації у лікуванні.

Так, питання мультидисциплінарного підходу до лікування та відновлення пацієнтів з хворобою Паркінсона стоїть досить гостро. Згідно зі статистикою Міністерства охорони здоров’я Україні нині понад 23 тис. українців страждають на хворобу Паркінсона, а у світі таких хворих приблизно 10 млн. Тож подібні ініціативи сприяють поширенню інформації про комплексний підхід у лікуванні пацієнтів і вирішенню складних медичних проблем, відображають важливість підтримки та співпраці між медичними фахівцями різних галузей медицини.

Зазначимо, що хвороба Паркінсона – це хронічне прогресуюче захворювання головного мозку, пов’язане з руйнуванням і загибеллю нейронів. Особливо актуальне для літніх людей та є другим, після хвороби Альцгеймера, за поширеністю нейродегенеративним розладом, що виникає через втрату функціональних здатностей нервової системи та відмирання нейронів. Дізнатися більше про хворобу Паркінсона можна зі статті фахівців кафедри неврології НМУ, яка опублікована у межах проєкту #МедичнаПросвіта.

 За інформацією кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини