ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ МІЖ НМУ ТА МІЖНАРОДНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ «MANAGEMENT SCIENCES FOR HEALTH» (USA)

02.03.2015

   2 березня 2015 року в адміністративному корпусі університету відбулася зустріч ректора НМУ імені О.О. Богомольця Катерини Амосової та директора проекту «Системи покращеного доступу до лікарських засобів та фармацевтичних послуг» (SIAPS) Уаніти Фолмсбі.
   У заході також взяли участь завідувач кафедри менеджменту охорони здоров’я, доктор медичних наук, професор В.Д. Парій та старший викладач кафедри менеджменту охорони здоров’я, к.м.н. Т.М. Думенко, від проекту SIAPS – старший радник проекту з питань фармаконагляду та раціонального використання лікарських засобів  О.А. Лебега.
   У ході зустрічі обговорювалися питання співробітництва Університету та проекту з метою покращення доступу громадян України до лікарських засобів шляхом вдосконалення Національного переліку основних лікарських засобів. 
   У результаті зустрічі сторони підписали Меморандум про взаєморозуміння, визначили відповідальних та погодили наступні кроки спільної діяльності. 

   «Системи покращеного доступу до лікарських засобів та фармацевтичних послуг» (SIAPS) – це проект, що реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект має на меті покращення доступу до якісних лікарських засобів та ефективних фармацевтичних послуг шляхом зміцнення системи охорони здоров’я задля досягнення позитивних та сталих результатів лікувального процесу.

   Технічні експерти Проекту SIAPS працюють зі спеціалістами як на місцевому, так і на загальнонаціональному рівні, надаючи технічну підтримку при розробці та проведенні заходів, які мають призвести до ухвалення раціональної державної політики у царині обігу лікарських засобів, більш ефективного фармацевтичного менеджменту, вдосконалення регуляторних систем, обґрунтування необхідного фінансування, забезпечення якості й безпеки лікарських засобів. Проект реалізується у низці країн Африки, Східної Європи, Латинської Америки та Карибського регіону, а також Близького Сходу. Концепція проекту ґрунтується на підвалинах глобальної ініціативи уряду США в сфері охорони здоров’я, яка полягає у зміцненні системи охорони здоров’я країн, що беруть участь у проекті, а також сприяє підвищенню їх відповідальності та сталому розвитку.

   Проект SIAPS в Україні має на меті забезпечення доступності якісної фармацевтичної продукції та ефективних фармацевтичних послуг, спрямованих на досягнення в країні бажаних результатів пацієнтами, хворими на ВІЛ,СНІД та туберкульоз. SIAPS використовує підходидля зміцнення системи охорони здоров'я, створює місцевий організаційний та індивідуальний потенціал, а також розвиває стратегічні партнерства щодо покращення використання,облікута доступу до життєво необхідних лікарських засобів та медичних виробів гарантованої якості для підтримки пріоритетних медичних послуг в Україні. Підхід SIAPS щодо зміцнення фармацевтичної системи спрямований на посилення основних компонентів фармацевтичного менеджменту. Серед них: 

– Управління ланцюгами поставок медичних товарів, включаючи товари для туберкульозу та ВІЛ/СНІДу (прогнозування і планування поставок, закупівля, зберігання і розподіл, а також моніторинг цін і інформаційні системи обліку хворих, що забезпечують якісні, своєчасні дані, які можуть бути використані для прийняття рішень).

– Фармацевтичні послуги(раціональне використання препаратів для лікування туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, системи фармаконагляду для гарантування безпеки лікарських засобівта координація фармацевтичних систем дляклієнтів зі змішаними інфекціями).

– Управління фармацевтичним менеджментом(фармацевтичні політики, законодавство і стандарти; прозорість та підзвітність).
   У жовтні 2014 року Проект SIAPS Україна отримав мандат і засоби для надання технічної допомоги уряду України для розробки механізмів підвищення ефективності та прозорості у системі державних закупівель лікарських засобів. У рамках цієї діяльності Проект ставить завдання з надання технічної допомоги щодо:
• перегляду Переліку життєво необхідних лікарських засобів із застосуванням кращого міжнародного досвіду та впровадження його як базового при здійсненні державних закупівель лікарських засобів;
• здійснення заходів для впровадження рамкових угод у практику закупівлі лікарських засобів;
• підвищення потенціалу громадського сектору у питаннях моніторингу цін на лікарські засоби.

MOUMSH_Univercity_FINAL_signed