#МедичнаПросвіта: до Всесвітнього дня жіночого здоров’я

26.04.2024

Жінки мають турбуватися про своє здоров’я, помічати потенційні проблеми та вчасно звертатися до лікаря. Адже обстеження у лікаря – це найкраща профілактика хвороб і найкращий метод збереження свого здоров’я. У межах інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця інформують про найчастіші проблеми зі здоров’ям, що спостерігаються у жінок різного віку, за яких симптомів необхідно терміново звертатися до гінеколога та як правильно дбати про жіноче здоров’я.

Найчастішою патологією серед жінок репродуктивного віку є порушення оваріально-менструального циклу (наразі пов’язане з хронічним стресом під час війни), а також патологія шийки матки та запальні захворювання органів малого таза. У жінок в пременопаузі спостерігаються патологічні стани, що пов’язані з клімаксом, доброякісні новоутворення органів малого таза. У жінок менопазуального та постменопазуального віку – атрофічні зміни урогенітального тракту.

Важливою частиною збереження здоров’я жінки є систематичні відвідування гінеколога. Оптимальна частота планових візитів – раз на рік, навіть якщо жінку нічого не турбує. Оцінити загальний стан жіночого організму, пройти обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, визначити ризики розвитку патологій дозволять комплекси лабораторних урогенітальних досліджень: цитоморфологічний, мікроскопічний, бактеріологічний, ПЛР ІПСШ (хламідія, уреоплазма, мікоплазма, ВПЛ високого канцерогенного ризику). Важливими є також дослідження органів малого таза за допомогою ультразвукової діагностики, проведення загальноклінічного аналізу крові та сечі, біохімічного аналізу крові.

Чи правдивою є інформація:

а) біль при менструації є нормою?

Біль під час менструації є нормою, якщо він не впливає на якість життя жінки.

б) гормональні контрацептиви шкідливі?

Гормональні контрацептиви нешкідливі, якщо вони використовуються згідно з інструкцією до препарату та за призначенням лікаря.

в) для жінок важливо мати регулярне статеве життя?

Регулярне статеве життя для жінок є важливим, оскільки безпосередньо впливає на загальний стан здоров’я жінки (а також її статевого партнера).

г) якщо у партнера виявлено відповідну інфекцію, то жінка має звернутися до гінеколога?

Так, при виявленні відповідної інфекції у партнера жінці необхідно звернутися до гінеколога.

ґ) жінки під час менопаузи повинні обов’язково лікуватися за допомогою замісної терапії естрогенами?

Під час менопаузи терапія визначається лікарем відповідно до важкості симптомів. Щодо визначення тактики лікування, то це може бути як гормональна, так і негормональна терапія.

д) для підтримання жіночого здоров’я жінкам треба обов’язково вживати вітамінні комплекси?

Вітамінні комплекси жінки мають вживати виключно за призначенням лікаря.

Нагадаємо, що у консультативно-діагностичній поліклініці НМУ імені О.О. Богомольця працює гінекологічний кабінет хірургічного відділення, де у дві зміни прийом ведуть лікарі Ірина Пащенко, Вікторія Синельник, Наталія Ринда-Дзюрий, Ірина Сікора, Інна Сокол. Профілактичні огляди проводяться у порядку живої черги, вагітні жінки та пацієнтки з гінекологічною патологією приймаються за попереднім записом, а пацієнтки по швидкій допомозі – поза чергою.

Телефон для попереднього запису: (044) 428-86-95.

Автори: фахівці консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки НМУ

Інфографіка: Пресцентр НМУ