#МедичнаПросвіта: що треба знати про профілактичні огляди жінок у гінекологічному кабінеті

28.12.2023

Важливою частиною збереження здоров’я жінки є систематичні відвідування гінеколога. Оптимальна частота планових візитів – раз на рік, навіть якщо жінку нічого не турбує. Адже деякі захворювання на ранніх стадіях можуть протікати безсимптомно, зокрема й небезпечні хвороби. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта лікарі-гінекологи Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця надають фахові поради, як правильно підготуватися до профілактичного огляду, у яких випадках візит до гінеколога має бути обов’язковим та чому такі огляди можуть врятувати життя.

Перед профілактичним оглядом треба уникати дій, що можуть спотворити результати обстеження. Також варто заздалегідь спланувати список запитань, оскільки на прийомі ви можете розхвилюватися і забути запитати про головне. Систематизуйте інформацію про менструальний цикл, питання контрацепції, підготовки до вагітності та інші аспекти статевого життя.

Під час візиту лікар-гінеколог вас бережно та детально огляне і надасть попередні рекомендації. За потреби будуть взяті усі необхідні аналізи, проведені додаткові обстеження.

Жінкам, які перебувають у перед- чи постклімактеричному періоді рекомендовано огляд для попередження виявлення новоутворень різного генезу та профілактики гормональних збоїв.

Так, патологія шийки матки – це одна з найактуальніших проблем сьогодення. Рак шийки матки є четвертим за поширеністю онкологічним захворюванням. Скринінг патології шийки матки можна провести одразу під час огляду. На профілактичному огляді при виявленні патології рекомендується дообстеження, зокрема, кольпоскопія, під час якої лікар може підтвердити чи виключити такі діагнози, як «ерозія», ектропіон шийки матки, дисплазія шийки матки, поліпи цервікального каналу, кандиломи, вогнища ендометріозу, атрофічні явища та інше.

Ультразвукове обстеження є найбільш розповсюдженим, ефективним і безболісним методом діагностики захворювань органів малого таза, таких як поліп ендометрію, гіперплазія ендометрію, лейоміома матки, кісти та новоутворення додатків і запальних захворювань органів малого таза та інше.

Досить часто пацієнток нічого не турбує, тому вони не звертаються за допомогою. Саме цей підступний аспект є фатальним. Найчастіше усі передракові захворювання органів малого таза протікають безсимптомно.

Не зволікайте та приходьте за допомогою у гінекологічний кабінет Консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки НМУ за адресою: вул. Петра Сагайдачного, 10. Високопрофесійні спеціалісти нададуть консультацію, виконають якісне та сучасне обстеження, спланують вагітність та вестимуть її. Ви отримаєте відповіді на всі запитання стосовно перед- та пост- клімактеричного періоду.

Оскільки доступ до медичної допомоги має бути зручним, для комфорту пацієнтів в Університетській клініці НМУ працює кол-центр. Щоб отримати відповідну послугу – записуйтеся на прийом до фахівця за єдиними номерами:

+38 (096) 01-02-03-1

+38 (095) 01-02-03-1

+38 (073) 01-02-03-1

 

Автори: фахівці гінекологічного кабінету хірургічного відділення КДП

Інфографіка: Пресцентр НМУ