IX МІЖНАРОДНИЙ СЕМІНАР СТУДЕНТІВ ТА МОЛОДИХ ВЧЕНИХ, ПРИСВЯЧЕНИЙ ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ БОРОТЬБИ З РАКОМ, 1-2 ЛЮТОГО 2018

05.02.2018

1-2 лютого 2018 року відбувся IX Міжнародний семінар студентів та молодих вчених, присвячений Всесвітньому дню боротьби з раком. Цього року семінар підтвердив свій статус найбільшого молодіжного онкологічного форуму України. Семінар відвідали 220 учасників із усієї України та Білорусі, в тому числі 32 іноземні учасники. Організаторами семінару були кафедра онкології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та Товариство молодих вчених НМУ, Національний інститут раку та Рада молодих вчених НІР, ГО “INgenius”.

Перший день заходу був практично спрямований. 60 учасників відвідали Національний інститут раку. З них 45 учасників конференції відвідали 17 операційних залів Національного інституту раку та змогли побачити унікальні операції від найкращих онкохірургів України. Зокрема, асистент кафедри онкології к.мед.н. Ігор Мотузюк в рамках майстер-класу провів дві операції: 1) Підшкірна мастектомія з одномоментним ендопротезуванням; 2) Видалення імпланта, капсулектомія, реендопротезування зі встановленням сітчатого трансплантату. 6 учасників відвідали майстер-клас з інтраопераційних патогістологічних досліджень під керівництвом лікаря-патологоанатома Дмитра Новікова. 9 учасників під час майстер-класу “Анестезіологічне забезпечення в онкохірургії”, куратором якого був лікар-інтерн Арсен Вітюк, ознайомилися з роботою відділення анестезіології та інтенсивної терапії НІР: підготовка пацієнта до операції, введення в наркоз, моніторинг стану пацієнта під час операції, вихід з наркозу, доставка пацієнта у відділення інтенсивної терапії, серед практичних навичок учасники ознайомилися з технікою прямої ларингоскопії, інтубації трахеї, екстубації трахеї, постановки центрального венозного катетера. Інші 40 учасників відвідали екскурсію до Клініки Спіженко та ознайомилися з роботою та забезпеченням однієї з найкращих приватних онкологічних клінік України. 35 учасників зареєструвалися на майстер-клас з невідкладних станів в онкології, який був проведений на базі Центру симуляційного навчання НМУ під керівництвом ас. Ігоря Сіренко.

Другий день заходу складався з навчальної та наукової частин. У рамках першої частини учасники прослухали вступну лекцію директора Національного інституту раку д.мед.н. Олени Колеснік про актуальність проблеми високої захворюваності та смертності від онкологічних захворювань та основні шляхи їх профілактики. Наступним вступну промову зробив завідувач кафедри онкології НМУ д.мед.н. Роман Верещако та прочитав лекцію «Влияние результатов диагностики на выбор лечебной тактики рака лёгкого». Крім того, в рамках семінару були наступні лекції: Анатолія Шудрака, заступника головного лікаря з хірургічних питань Національного інституту раку, професора кафедри онкології НМУ імені О.О. Богомольця за сумісництвом на тему “Сучасні підходи до лікування раку прямої кишки”; Ігоря Мотузюка, асистента кафедри онкології НМУ тему:”Сучасне хірургічне лікування раку грудної залози”; Марії Кукушкіної, к.мед.н., старшого наукового співробітника відділення пухлин шкіри та м’яких тканин Національного інституту раку “Принципи діагностики та лікування меланоми шкіри”; Юрія Кондрацького, завідувача відділення пухлин стравоходу та шлунку Національного інституту раку “Сучасні принципи лікування раку шлунка”; Олександра Стаховського, старшого наукового співробітника відділення пластичної та реконструктивної онкоурології Національного інституту раку “Рак простати – від діагностики до лікування. Просто про складне”; Л.В. Матієвської “Високоточна променева терапія IMRT та радіохірургія онкологічних захворювань”; М.Г. Матвієнко “Клінічне значення гематологічних показників в онкології”.

Після прослуховування навчальних лекцій розпочалася друга наукова частина семінару. 35 учасників семінару підготували усну доповідь та представили результати своїх досліджень. Старший лаборант кафедри онкології Євгеній Костюченко зробив доповідь на тему “Спадковий рак грудної залози: світові тенденції” в рамках наукової роботи кафедри онкології. За результатами роботи семінару, 9 учасників отримали призові місця та отримали цінні подарунки.

Дякуємо усім учасникам семінару, усім лекторам та поважним гостям, усім, хто брав участь в організації та підтримував захід, та запрошуємо наступного року на ювілейний 10-й Міжнародний семінар студентів та молодих вчених, присвячений Всесвітньому дню боротьби з раком 2019!

Кафедра онкології