Інтернатура НМУ: стати лікарем клінічної лабораторної діагностики, лікарем-мікробіологом, лікарем-вірусологом, лікарем-бактеріологом

13.02.2024

Підготовка лікарів-інтернів-лаборантів в Інституті післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувається за новою програмою і навчальним планом, який розроблений і затверджений у 2022 році. Однією з професійних компетентностей майбутніх лікарівлаборантів є вміння проводити дослідження шляхом мікроскопії препаратів, з цією метою в НМУ створений і обладнаний унікальний клас мікроскопії. Ця спеціальність для тих, хто любить медицину та прагне працювати із новітнім медичним обладнанням.

Тривалість навчання в інтернатурі становить 1 рік та 5 місяців, з них 4,5 місяці – це освітня очна частина та 12,5 місяців заочної підготовки на клінічних базах, безпосередньо в практичних лабораторіях, де відбувається відпрацювання набутих компетентностей до певного рівня. Навчання передбачає опанування інтернами двох спеціальностей: «Клінічна лабораторна діагностика» та «Мікробіологія, вірусологія». Тому до навчання залучені дві кафедри Університету.

Більшість часу лікарі-інтерни навчаються на кафедрі сучасних технологій медичної діагностики та лікування, де опановують навички з мікроскопії препаратів. Для цього створений унікальний клас, який обладнано 14 сучасними мікроскопами «Leika DM500 LED» та «Olympus CX23». Також багато уваги приділяється засвоєнню принципів менеджменту якості лабораторних досліджень. Курси з мікробіології та вірусології інтерни проходять на кафедрі мікробіології та паразитології з основами імунології.

Для глибшого розуміння лабораторної медицини частина очного навчання організована на клінічних базах кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування, якими є провідні лабораторії країни: «Сінево», «Діла», «Ніколаб», «CSD», «Адоніс», а також лабораторія імунології та молекулярної біології Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини та клініко-діагностична лабораторія Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця. Ці бази мають достатню кількість обладнаних робочих місць для навчання та проведення контролю засвоєння лікарями-інтернами практичних компетентностей.

Практична підготовка відбувається на базах стажування, що визначені МОЗ України. У 2022 році ними були Київський міський центр контролю і профілактики хвороб та бактеріологічні лабораторії м. Києва. Робота із реальним біологічним матеріалом дає можливість майбутнім фахівцям з клінічної лабораторної діагностики, мікробіології та вірусології набути якісні практичні навички для подальшої професійної діяльності.

Лабораторна галузь України активно розвивається, має суттєвий дефіцит лікарських кадрів і тому пропонує лікарям-лаборантам привабливі умови праці, перспективи постійного професійного зростання. Випускники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця користуються підвищеним попитом на ринку працевлаштування у лабораторіях держави.

Колектив кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування на чолі з досвідченою практикуючою науковицею, професоркою Ларисою Натрус запрошує на навчання випускників закладів вищої медичної освіти!

Детальна інформація про діяльність кафедри

Додаткова інформація: +38 (050) 178-07-77, Lnatrus777@gmail.com

 Пресцентр за інформацією

кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування