“ЗАСОБИ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ В БОРОТЬБІ ЗІ СТРЕСОМ ПІД ЧАС ВІЙНИ” – ТЕМА ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО ГУРТКА НА КАФЕДРІ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА СПОРТИВНОЇ МЕДИЦИНИ

18.04.2022

На кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини, яку очолює професор О.Є.  Дорофєєва, пройшло засідання студентського наукового гуртка на актуальну сьогодні тему –  “Засоби фізичної реабілітації в боротьбі зі стресом під час війни”. Вчасно надана психологічна та фізична реабілітація допомагає зберегти психоемоційний стан людини, додає сил та ресурсів у боротьбі зі стресом.

Завідувач  кафедри, професор О.Є. Дорофєєва звернулась до студентів зі словами підтримки, акцентувавши увагу на важливості фізичної реабілітації у воєнний час.

Керівник гуртка, доцент кафедри М.О. Овдій підготувала огляд сучасних рекомендацій з боротьби зі стресом. Марія Олександрівна зазначила, що у рекомендаціях Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS) фізична активність стоїть на першому місці, а у рекомендаціях Гарвардського університету  наголошується на важливості застосування медитації та аеробних вправ.

Студентка 5-го курсу  медичного факультету №2 Олександра Хайба підготувала доповідь на тему «Медитація та стрес під час війни». Обговорили стрес, його наслідки та вплив медитації на мозок, зокрема, той факт, що медитація підвищує здатність обробляти інформацію, зменшує прояви тривоги, зменшує негативні емоції, поліпшує сон. Завдяки медитації людина стає більш спокійною та сконцентрованою.

Студентка 4-го курсу медико-психологічного факультету (спеціальність  «Фізична терапія, ерготерапія») Маргарита  Криштоп підготувала доповідь на тему «Дихальна гімнастика як засіб боротьби зі стресом».  У ній ішлося про переваги дихальної гімнастики, яка допомагає розслабитися, зменшує частоту серцевих скорочень, покращує здатність організму переносити фізичні навантаження. Маргарита продемонструвала  кілька дихальних технік, які можна застосовувати для боротьби зі стресом та тривогою і вдома, і у бомбосховищі, і будь-де.

Студент 4-го курсу медико-психологічного факультету (спеціальність  «Фізична терапія, ерготерапія») Євген Максимов підготував презентацію на тему «Засоби фізичної реабілітації у боротьбі зі стресом під час війни».  Він наголосив на тому, що фізична активність є одним із найдієвіших способів боротьби зі стресом. Люди, які ведуть активний спосіб життя і займаються спортом регулярно, більш стійкі до подразників і менше схильні до стресів, їм легше впоратися зі складними ситуаціями.

Студент 1-го курсу медико-психологічного факультету (спеціальність  «Фізична терапія, ерготерапія») Давид Габорець підготував презентацію на тему «Самомасаж шиї. Тригерні точки в області шийно-комірцевої  та трапеціальної  зони». Обговорили техніки самомасажу для розслаблення, зосередилися на тому, як працювати з тригерними точками для їх усунення.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини