Як вберегти своє психічне здоров’я під час війни

14.10.2022

Днями у світі відзначили Всесвітній день психічного здоров’я, що має на меті скоротити поширеність психічних і депресивних розладів, кількості вживання психотропних речовин і самогубств, підіймає питання і проблеми допомоги людям, що страждають на психічні розлади, поширення інформації про ефективні методи для профілактики, медичного лікування і запобігання психічних відхилень, соціальної адаптації. Ця тема актуальна для України сьогодні особливо, адже війна, постійні повітряні тривоги, обстріли та негативні новини впливають на психоемоційний стан кожного українця.

До цієї теми безпосереднє відношення має медико-психологічний факультет Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, де готують лікарів за спеціальністю «Медична психологія» та фахівців фізичної реабілітації за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія». У складі факультету є три випускові кафедри: загальної і медичної психології; медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії; спортивної медицини та фізичної терапії.

Так, зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні кризи в країні, а провісниками захворювань є стреси. Вони стали складовою частиною життя сучасної людини, безліч факторів призводять до того, що людина зі своїми стресами починає миритися. А з ними потрібно не лише боротися, а й не допускати, бо саме стреси переходять у депресію.

Тож працівники та студенти нашого факультету постійно працюють над покращенням психологічного стану суспільства, вони проводять різні тренінги, лекції, семінари та круглі столи. Відповідні матеріали доступні для перегляду за посиланнями:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=VMqnFUVjoMk;
  2. https://www.youtube.com/watch?v=IigfG5DnL_Y;
  3. https://www.youtube.com/watch?v=xc019eCAAMw;
  4. https://nmuofficial.com/news/medyko-psyhologichnyj-fakultet-ta-biblioteka-nmu-provely-kruglyj-stil-proty-nasylstva-v-usih-jogo-proyavah/;
  5. https://nmuofficial.com/news/do-dnya-likari-svitu-za-myr-nmu-proviv-psyhotrening-antystres/;
  6. https://nmuofficial.com/news/vykladachi-kafedry-zagalnoyi-i-medychnoyi-psyhologiyi-nmu-provely-treningove-zanyattya-dlya-bojovyh-medykiv/.

Відтак, задля мінімізації наслідків війни на психічне здоров’я важливо дотримуватися загальних рекомендацій щодо запобігання нервового перенавантаження:

  • Спорт і правильне харчування. Збалансований раціон і помірне фізичне навантаження – запорука міцних судин, нервової системи і сильного імунітету.
  • Глибокий сон не менше 7-8 годин. Сон сприяє швидкому відновленню організму, а відповідно, більшої стійкості до стресових ситуацій.
  • Заняття улюбленою справою. Неодноразово доведено, що заняття улюбленою справою змушує організм виділяти «гормон радості». Зрозуміло, що зараз не у всіх є така можливість, але спільна корисна діяльність, результат якої ви можете бачити (на кшталт волонтерства), заміняє хобі.
  • Спілкування з цікавими та позитивними людьми. Оптимістично налаштована людина заряджає оточуючих енергією, живлячи і себе й інших.
  • Уміння і можливість виговоритися. Шкідливо приховувати негативні емоції і замикатися в собі. Накопичені з року в рік образи, недомовленість, нерозуміння і стрес можуть вилитися в серйозні психічні розлади, наслідки яких можуть стати незворотними і фатальними.

 

Залишайтеся здоровими і вірте в нашу перемогу!

 

Пресцентр за матеріалами бібліотеки НМУ