ВИКЛАДАЧІ КАФЕДРИ ЗАГАЛЬНОЇ І МЕДИЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ НМУ ПРОВЕЛИ ТРЕНІНГОВЕ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ БОЙОВИХ МЕДИКІВ

25.07.2022

На прохання керівництва однієї з військових частин угрупування сил оборони Києва викладачі кафедри загальної і медичної психології НМУ імені О.О. Богомольця провели тренінгове заняття із психологічної підготовки для майбутніх бойових медиків.

Так, 22 липня на базі підготовки бійців для ЗСУ пройшло перше таке заняття. До складу тренерів увійшли завідувач кафедри загальної і медичної психології НМУ, професор Михайло Матяш, кандидат психологічних наук Михайло Ільїн та доцент кафедри, кандидат психологічних наук  Зінаїда Становських, а також запрошений тренер, старший офіцер відділення морально-психологічного забезпечення однієї з бригад ТрО ЗСУ, майор Володимир Сопов.

Програма заняття базувалася на Інструкції “Протоколи надання психологічної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України в бойових (екстремальних) умовах”. Майбутнім бойовим медикам роз’яснили основні поняття про реакції гострого стресу в бойових умовах та значення протоколів надання психологічної допомоги побратимам у таких станах.

Більшу частину тренінгу присвятили формуванню практичних навичок надання психологічної допомоги бійцям із гострою стресовою реакцією в бойових умовах. Учасники навчань взяли участь у рольових іграх, роботі  парами, отримали роздатковий матеріал із маркерами оцінки небезпечних емоційних станів у бійців. Крім того, було проведено експрес-діагностику особистості учасників заняття. За результатами тестування вони одержали інтерпретацію отриманих даних.

Керівництво військової частини угрупування сил оборони Києва позитивно оцінило проведену роботу і висловило побажання продовжити подібні заняття. У рамках заходу також обговорили актуальні потреби психологічної підготовки майбутніх бійців ЗСУ, перспективи подальшої співпраці кафедри загальної і медичної психології НМУ та Збройних Сил України та прийняли рішення про продовження тренінгових занять із психологічної підготовки майбутніх бойових медиків та бійців ЗСУ.

 

Пресцентр за матеріалами кафедри загальної і медичної психології