ВІДБУВСЯ МІЖНАРОДНИЙ ПСИХОЛОГІЧНИЙ ФОРУМ «ОСОБИСТІСТЬ, СУСПІЛЬСТВО, ВІЙНА» / INTERNATIONAL PSYCHOLOGICAL FORUM «PERSONALITY, SOCIETY, WAR»

16.04.2022

15 квітня 2022 року Харківський національний університет внутрішніх справ МВС України спільно з Національною поліцією України (Відділ психологічного забезпечення ДП МВС України), Центром морально-психологічного забезпечення командування об’єднаних сил Збройних Сил України, Психологічною службою ДСНС України, Відділом психологічного забезпечення ДП ГУ Національної гвардії України та кафедрою загальної і медичної психології Національного  медичного університету імені О.О. Богомольця провели Міжнародний психологічний онлайн-форум «Особистість, суспільство, війна».

Це один із перших Міжнародних наукових форумів із психології особистості в часи війни росії проти України, організований представниками професійних спільнот силових відомств, медико-психологічної реабілітації та психологічної медицини в Україні.

Привітавши учасників міжнародної конференції з початком роботи,  Голова оргкомітету, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, генерал поліції третього рангу, професор В.В. Сокуренко  виступив з науковою доповіддю.

Серед виступів авторитетних науковців та фахівців було представлено доповідь завідувача кафедри загальної і медичної психології НМУ, професора М.М. Матяша, де йшлося про сучасні розробки в медико-психологічній та соціальній реабілітації. Михайло Миколайович, зокрема, звернув увагу учасників на неоднорідність професійної спільноти психологів в Україні, зробивши акцент як на досвіді медико-психологічного факультету НМУ  в підготовці лікарів-психологів, так і на  психологізації медичної освіти та реабілітаційної практики на загальноуніверситетському рівні (додипломний та післядипломний рівні).

У доповіді особливу увагу було приділено питанню функціонування військових шпиталів. Було відзначено, що, за ініціативи дружини Президента Олени Зеленської, Міністерство охорони здоров’я України разом із національними та міжнародними експертами впроваджують в українську систему охорони здоров’я Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ) як національний класифікатор. Професор М.М. Матяш  звернув також увагу на питання волонтерської психологічної допомоги з огляду на її значущість та ризики, що неминуче виникають під час її надання некваліфікованими особами тим, хто зазнав насильства та тортур. У зв’язку з цим він наголосив на безперервності професійного навчання фахівців із психологічної допомоги та реабілітації, нагадавши, що впродовж 2018-2020 років  кафедра загальної і медичної психології НМУ виконувала наукову тему  «Медико-психологічні аспекти реабілітації та соціальної адаптації учасників бойових дій».

Після закінчення Міжнародного форуму співробітники кафедри висловили подяку керівництву Харківського національного університету внутрішніх справ МВС України, завідувачу кафедри соціології та психології факультету № 6, професору Олені Євдокімовій за вирішення актуальних питань медико-психологічної реабілітації, психологічної практики та співпрацю.

 

Переглянути запис Міжнародного форуму можна за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=-9wJTudaUcY

 

Прес-центр за матеріалами кафедри загальної і медичної психології