ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ВЧЕНОЇ РАДИ НМУ

22.12.2020

22 грудня відбулося завершальне у 2020 році онлайн-засідання Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця  за участю ректора, проректорів, деканів факультетів, директорів інститутів, керівників структурних підрозділів. Голова Вченої ради, ректор, професор Ю.Л.Кучин, переконавшись у наявності кворуму і затвердивши порядок денний, оголосив про початок роботи.

З першого питання порядку денного щодо затвердження Правил прийому до НМУ імені О.О. Богомольця та медичного коледжу у 2021 році виступив перший проректор з науково-педагогічної роботи і післядипломної освіти, заступник Голови Приймальної комісії, професор О.М.Науменко (презентація НМУ, презентація коледж). Члени зібрання одноголосно ухвалили зазначені документи. Ректор Ю.Л.Кучин подякував Олександру Миколайовичу, відзначивши професійну і злагоджену роботу приймальної комісії, яка в складних умовах пандемії СOVID-19 працювала безперервно протягом року і провела вступну кампанію на високому рівні.

Доповідачем з наступного питання щодо дотримання академічної доброчесності в Університеті був проректор з наукової роботи та інновації, професор С.В. Земсков (презентація). Сергій Володимирович  поінформував про роль науково-дослідної частини НМУ імені О.О. Богомольця у контролі за дотриманням принципів академічної доброчесності. На продовження  обговорення цієї теми виступив завідувач кафедри гістології та ембріології, голова Комісії з біоетики, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Б. Чайковський. Юрій Богданович презентував Звіт про роботу Комісії з біоетики за 2020 рік, який Вчена рада прийняла одностайно.

Далі проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, полковник медичної служби, професор О.М.Власенко запропонував затвердити голів екзаменаційних (кваліфікаційних) комісій атестації здобувачів вищої освіти в НМУ імені О.О. Богомольця (презентація), кандидатури яких  підтримали всі члені зібрання.

 

Перейшовши до розгляду поточних питань порядку денного Вчена рада  схвалила:

 

  • входження НМУ імені О.О. Богомольця до складу засновників журналів «Хирургия. Восточная Европа» та «Репродуктивное здоровье. Восточная Европа» видавництва «Професійні видання»;

 

  • корекцію теми дисертаційного дослідження на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук зі спеціальності 14.01.14 – ендокринологія докторанта кафедри ендокринології Назарія Миколайовича Кобиляка в такому формулюванні: «Клініко-експериментальне обґрунтування комплексного лікування цукрового діабету ІІ типу та асоційованих захворювань» (науковий консультант – професор Ю.І.Комісаренко);

 

  • затвердження теми дисертаційного дослідження на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук зі спеціальності «14.01.39 – клінічна лабораторна діагностика» доцента кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування Дмитра Валерійовича Мальцева «Розробка нової концепції діагностичного алгоритму психічних розладів спектру аутизму у дітей для патогенетичного обґрунтування корекції стану шляхом імунотерапії» та призначити науковим консультантом доктора медичних наук, професора Ларису Валентинівну Натрус;

 

  • затвердження теми дисертаційного дослідження на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук зі спеціальності «14.02.03 – соціальна медицина» доцента кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я Наталії Володимирівни Гречишкіної «Медико-соціальне обґрунтування оптимізації кадрового забезпечення профілактичного напряму охорони здоров’я в умовах розвитку системи громадського здоров’я» та призначити науковим консультантом доктора медичних наук, професора Тетяну Степанівну Грузєву;

 

  • затвердження теми дисертаційного дослідження на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук зі спеціальності «14.02.03 – соціальна медицина» здобувача кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я, завідувача центру кардіохірургії Київської обласної клінічної лікарні Анатолія Вікторовича Іванюка «Функціонально-організаційна модель регіонального центру кардіології та кардіохірургії на принципах державно-приватного партнерства (медико-соціальне обґрунтування)» та призначити науковим консультантом доктора медичних наук, професора Олександра Андрійовича Канюру.

 

  • надання рекомендації на присвоєння почесного звання «Заслужений лікар України» доценту кафедри дитячих інфекційних хвороб Палатній Людмилі Олександрівні (презентація).

 

  • надання рекомендації на видання Концепції формування стратегії попередження дефектів надання медичної допомоги у вітчизняній системі охорони здоров’я (підготовлено співробітниками кафедри гігієни та екології №2 у співпраці зі спеціалістами ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» та Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів).

 

  • рекомендацію до проведення кафедрою гігієни та екології №2 науково-практичної конференції з міжнародною участю до Всесвітнього дня безпеки пацієнтів 2021 року та включення її до Реєстру конгресів, з’їздів, симпозіумів науково-практичних конференцій та УкрІНТЕІ.

 

Наступною слово взяла завідувач відділу аспірантури та докторантури, доцент К.О.Гололобова (презентація). Зібрання затвердило запропоновані нею експертні комісій для надання висновку на дисертаційні роботи, склад разової спецради та ухвалило рішення про видачу дипломів Доктора філософії (PhD).

Декан фармацевтичного факультету, професор Т.Д.Рева (презентація) винесла на обговорення та затвердження Положення про Порядок підготовки та захисту магістерських робіт у НМУ, яке Вчена рада ухвалила одноголосно.

Вичерпавши порядок денний, Голова Вченої ради, ректор, професор Ю.Л.Кучин звернувся до колег, зазначивши, що 2020 рік був непростим, пандемія коронавірусу внесла корективи в життя і кожної людини, і НМУ: “У складних умовах Університет проявив себе з найкращого боку. Ми були і залишаємося на передньому краї з усіх позицій. Наші лікарі та студенти лікували та продовжуватимуть лікувати хворих, наші старші лаборанти, працюючи у Сall center, надають кваліфіковані відповіді з питань стосовно COVID-19, наші провідні фахівці-експерти активно працюють в оперативному штабі щодо протидії COVID-19, створеному і очолюваному МОЗ України. Університет проявив себе активним і дієвим членом і медичної спільноти, і суспільства в цілому. Відразу після Нового року розпочне роботу Університетська клініка, яку ми разом зробимо зразковою, запрацює власна студія, з якої можна буде дистанційно вести заняття. У нашому ОСКІ центрі студенти не лише складають іспити, а й навчаються. НМУ є чим пишатися”.

Юрій Леонідович зазначив, що керівництво прийняло рішення про преміювання всіх співробітників, основним місцем роботи яких є НМУ і які працюють не пізніше ніж з листопада 2019 року, одноразовою грошовою премією, яка буде подарунком до  Новорічно-Різдвяних свят, побажав усім здоров’я, щастя, успіхів та здобутків на благо нашого Університету, подякував членам Вченої ради за роботу і закрив засідання.

 

Прес-центр