Відбулося перше у 2023 році засідання Вченої ради НМУ

26.01.2023

25 січня відбулося перше в цьому році засідання Вченої ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Члени Вченої ради погодили важливі питання, зокрема, щодо присвоєння вчених звань науково-педагогічним працівникам, заслухали підсумки навчання студентів у осінньо-зимовому семестрі 2022/2023 навчального року, затвердили звіт про роботу Стоматологічного медичного центру, узгодили зміни у навчанні аспірантів і прийняли рішення про утворення нової кафедри в Інституті післядипломної освіти.

У засіданні взяли участь ректор НМУ Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, проректор з наукової роботи та інновацій Сергій Земсков, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник, проректор з економічних питань Володимир Титикало, голова профспілки співробітників Лілія Яременко, члени Вченої ради.

Насамперед, шляхом таємного голосування члени Вченої ради підтримали кандидатури на присвоєння вчених звань професора і доцента науково-педагогічним працівникам НМУ. Вітаємо колег із присвоєнням заслужених вчених звань.

Важливим питанням порядку денного стало погодження проміжних результатів успішності студентів у 2022/2023 навчальному році. Як доповів проректор Олег Власенко про підсумки навчання студентів у осінньо-зимовому семестрі, успішність здобувачів освіти збільшилася та зараз становить 96,93%. Попри війну, загальний контингент студентів НМУ наразі складає 12663 особи. Варто відмітити, що навіть в умовах воєнного стану зріс середній бал, як у вітчизняних, так й іноземних студентів, хоча навчання довелося організовувати в нових і подекуди екстремальних умовах.

«Зараз набагато більше доводиться робити і кафедрам, і деканатам для того, щоб виконувати всі навчальні плани, аби зберегти контингент, аби зберегти спокій у студентському середовищі. Я пам’ятаю, які були хвилювання у студентів на початку війни. Дехто хвилювався, щоб навчання не припинялося, дехто боявся навчатися у воєнний час. Безумовно, і студенти, і співробітники, опинилися в емоційно та фізично важких умовах. Тому ті результати, що ми маємо сьогодні, це – надпотужна праця кожного з нас», – подякував науково-педагогічним співробітникам ректор НМУ Юрій Кучин.

Зі звітом про роботу Стоматологічного медичного центру НМУ виступила директорка центру Діна Шпак. Відтак, за 2022 рік СМЦ надав 101471 спеціалізовану кваліфіковану стоматологічну допомогу. З 24 лютого по 31 грудня 5708 осіб зі Збройних Сил України та бійців Територіальної оборони і 936 внутрішньо переміщених осіб отримали медичну допомогу в СМЦ. Попри війну заклад охорони здоров’я не зупиняє свою роботу та надає фахову стоматологічну допомогу українцям. Також керівництво Стоматцентру постійно працює над підвищенням ефективності й якості роботи.

Своєю чергою директорка Інституту післядипломної освіти (ІПО) Тетяна Вежновець виступила з питання розбудови та реорганізації системи післядипломної освіти – створення кафедри офтальмології та оптометрії післядипломної освіти і залучення нових клінічних баз для післядипломної освіти. На новій кафедрі відбуватиметься підготовка лікарів-інтернів за первинною спеціальністю «Офтальмологія» та лікарів за вторинними спеціальностями «Офтальмологія» і «Дитяча офтальмологія». Окрім того, Центр сімейної медицини НМУ імені О.О. Богомольця тепер закріплено за ІПО.

Також ректор НМУ Юрій Кучин спільно з головою профспілки співробітників Лілією Яременко вручили Почесну грамоту Кабінету Міністрів України проректору Олександру Канюрі та Почесну грамоту Вченої ради НМУ професору кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я Борису Паламарю, а проректора Володимира Титикала урочисто привітали з присвоєнням вченого звання доктора економічних наук. Також Лілія Яременко запропонувала кандидатури на призначення стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги в сфері вищої освіти: завідувача кафедри фтизіатрії та пульмонології, доктора медичних наук, професора, Заслуженого лікаря України Василя Петренка та професорки кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань, докторки медичних наук, професорки, Заслуженої діячки науки і техніки України Лариси Хоменко.

Наприкінці засідання завідувачка відділу аспірантури та докторантури Катерина Гололобова винесла на розгляд Вченої ради питання щодо затвердження складу разової спеціалізованої вченої ради, зміни до положення про навчання поза аспірантурою, зміни до положення про атестацію докторів філософії в НМУ, положення про порядок проведення фахового семінару здобувачам наукового ступеня доктора наук і зміни в програмах вступних іспитів до аспірантури.

 

Пресцентр НМУ