ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ З ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ

01.04.2021

Відбулося чергове засідання факультативної школи-семінару з фізики живого  та біоетики на тему: «Зміст картини Рембрандта Хармса ван Рейна “Урок анатомії доктора Тюльпа”  у контексті фізико-світоглядних уявлень Рене Декарта – фізика, математика, філософа».

Доповідь-презентацію для слухачів зробив науковий керівник школи-семінару, доцент Анатолій Єгоренков.  В обговоренні філософських та культурологічних аспектів теми взяв участь Борис Остапенко – доцент  НУОЗ України імені П.Л. Шупика.    Тема засідання пов’язана з історією виникнення науки біофізики та фізіології (як  фізики живого) у XVII столітті.

Народження цих наук було наслідком розповсюдження в європейському науковому просторі ідей видатного фізика, математика та філософа Рене Декарта про спільні  механізми функціонування живої, включаючи організм людини, та неживої природи.

Фізико-світоглядні уявлення Рене Декарта мали вплив й на медицину, тому під час семінару зверталася увага на сюжет картини Рембрандта Хармса ван Рейна «Урок анатомії доктора Тюльпа», який має подвійний зміст – медико-анатомічний та фізико-філософський. Студенти, які взяли участь в обговоренні, висловлювали  цікаві думки з приводу теми семінару.

Наприклад, студентка першого курсу Надія Савіна зазначила: «Багато вчених того часу намагалися розібратися в механіці та спробувати створити механізм, який був би подібним до людини. Головним проявом цієї мети є поява ляльок, які робили певні дії, наприклад гра на піаніно чи танець. З плином часу ця мета, хоч і зазнала деяких змін, проте зберегла свою суть. На зміну механічним  лялькам прийшли роботи, а джерела поведінки людини почали шукати не в русі, а в головному мозку. Рене Декарт казав, що неможливо відтворити свідомість людини, її душу. Це твердження актуальне не тільки для цієї картини, епохи її створення, але й для сьогодення. Люди змогли створити багато корисної техніки, яка може як полегшити звичайне життя, так його й відібрати».

Матеріал семінару надає можливість студентам  подальшого обговорення різних біомедичних питань. Фото-матеріали засідання див. за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=XRoPndbteS8

https://www.youtube.com/watch?v=8CQN9Ih5nwQ&t=55s

 

Прес-центр за матеріалами школи-семінару