ВІДБУЛАСЯ П’ЯТА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН-КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ “АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДИТЯЧОЇ ГЕПАТОЛОГІЇ”

27.10.2020

23 жовтня 2020 року в Києві у форматі онлайн відбулася V – науково-практична конференція з міжнародною участю “Актуальні питання дитячої гепатології”. Організаторами конференції стали ДУ “ІПАГ” імені академіка О.М.Лук’янової НАМН України, Асоціації педіатрів України, НМУ імені О.О.Богомольця. Захід відбувся за підтримки Посольства Республіки Польща в Києві та Польського медичного товариства імені професора А.С.Свінціцького. Конференція внесена до реєстру МОЗ України (програма конференції).

Під час відкриття конференції з вітальним словом виступив Радник консульського відділу та Полонії Посольства Республіки Польща в Києві – Пан Яцек Гоцловський. У своїй промові він відзначив надзвичайну важливість тісної співпраці між Україною та Польщею у різних галузях, зокрема і в сфері охорони здоров’я. Проведення конференції із залученням провідних польських фахівців в галузі дитячої гепатології дозволить підвищити якість надання допомоги дітям із захворюваннями печінки та покращити професійні комунікації між українськими та польськими науковцями  та лікарями.

Керівник “Центру дитячої гепатології” ДУ “ІПАГ” імені академіка О.М.Лук’янової НАМН України, завідувачка кафедрою педіатрії №1 НМУ імені О.О.Богомольця, професор В.С.Березенко у вступному слові зазначила, що конференція має не лише освітню складову, але й передбачає обмін досвідом та налагодження комунікацій між лікарями різних ланок охорони здоров’я, які мають відношення до надання допомоги дітям з захворюваннями печінки в усіх регіонах України. Плідна співпраця учасників  конференції з Центром дитячої гепатології  ДУ «ІПАГ імені  академіка О.М.Лукянової» є ефективним інструментом для допомоги дітям із захворюваннями печінки в Україні.

З огляду на актуальність питання пандемії SarsCov-2, професор В.С.Березенко присвятила окрему лекцію  печінковим аспектам COVID-19 та його впливу  на хронічні захворювання печінки.

Першим доповідачем стала професор Джорджина Мієлі Вергані – гепатолог зі світовим іменем, яка впродовж багатьох років очолювала відділення дитячої гепатології, гастроентерології та нутріціології в King’scollegehospital (м.Лондон, Великобританія). У лютому 2019 року професор В.С.Березенко та асистент кафедри педіатрії №1 Ю.П.Резніков мали можливість проходити стажування у цьому відділенні і безпосередньо перейняти не лише науковий, але й клінічний досвід фахівців цієї клініки, опанувати сучасні підходи у діагностиці та лікуванні дітей з широким спектром захворювань печінки.

Доповідь професора Джорджини Мієлі Вергані, незаперечного світового авторитету в царині автоімунних захворювань печінки у дітей, була присвячена саме цій проблемі. Великий інтерес слухачів конференції викликали доповіді професора відділення гастроентерології, гепатології, порушення харчування та педіатрії; завідувачки клініки захворювань та трансплантації печінки Інституту меморіал “Центр здоров’я дитини” Ірени Янковської (м.Варшава, Польща). Знаний учений та лікар висвітлила причини холестазу у дітей раннього віку та найбільш небезпечний стан  для життя дитини – гостру печінкову недостатність.

У рамках налагодження контактів між клініками Польщі та України за безпосередньої підтримки консульського відділу та Полонії Республіки Польща, асистент кафедри педіатрії №1 Г.Е. Козинкевич у червні 2019 року пройшла обсерваційний курс стажування в клініці  захворювань та трансплантації печінки Інституту меморіал “Центр здоров’я дитини” (м.Варшава, Польща).

У конференції також взяли участь провідні українські фахівці, зокрема гепатологи, гастроентерологи, нутріціологи, фармакологи, педіатри. Спікери висвітлювали цікаві та актуальні питання ранньої діагностики, тактики введення пацієнтів з різними захворюваннями печінки, сучасних методівїх діагностики та  реабілітації.

Важливість даної конференції полягала в налагоджені співпраці між фахівцями України та світу, визначення орієнтирів для практикуючого лікаря, адже поглиблене вивчення проблем дитячої гематології дає можливість своєчасної діагностики прогресуючих захворювань печінки, що дозволить підвищити ефективність їх лікування та запобігти розвитку тяжких інвалідизуючих ускладнень.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри педіатрії  № 1