ВІДБУЛАСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «ЕКОЛОГІЧНІ ТА ГІГІЄНІЧНІ ПРОБЛЕМИ СФЕРИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ»

17.03.2021

17 березня 2021 року в аудиторії №1 санітарно-гігієнічного корпусу Національного медичного університету імені О.О.Богомольця розпочала роботу науково-практична конференція з міжнародною участю «Екологічні та гігієнічні проблеми сфери життя людини». За умов загального погіршення епідеміологічної ситуації в країні цей захід проходив у змішаному режимі, з дотриманням усіх вимог карантину.

Місця у президії зайняли ректор НМУ, доктор медичних наук, професор Ю.Л.Кучин, директор Інституту гігієни та екології НМУ, доктор медичних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України С.Т.Омельчук, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я  МОЗ України» Р.А.Родина, завідувач кафедри гігієни та екології №2, академік НАМН України, доктор медичних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України О.П.Яворовський, завідувач кафедри гігієни та екології №1, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор, лауреат Державної премії України В.Г.Бардов.

Відкривши перше пленарне засідання і відзначивши задовільну, попри умови карантину, активність учасників (121 представлена на конференцію робота) – представників 46 наукових і навчальних закладів, професор С.Т.Омельчук передав слово для привітання ректорові НМУ, професорові Ю.Л.Кучину. «Як храм Божий збирає людей однієї віри, – зазначив Юрій Леонідович, – так і ця аудиторія зібрала у непростий для нашої країни період однодумців, які роблять одну важливу і відповідальну справу, – хтось більше як науковець і теоретик, хтось більше як практик. Щодо другого, то особливо приємно бачити серед учасників науково-практичної конференції  представників ділових кіл, таких, як Б.І.Шпак з комерційного підприємства «СИНЕНТА Кроп Протекшн АГ» (Швейцарія), та інших. Це якраз красномовно свідчить про взаємний зв’язок потужного наукового потенціалу Інституту і профільних кафедр НМУ з ефективною практичною діяльністю».

З вітальним словом перед присутніми учасниками конференції виступив генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Р.А.Родина. «Помилково вважати, – зазначив, зокрема, Роман Анатолійович, – що пандемія COVID-19 і пов’язані з нею проблеми відсунули екологію на другий план. Урбанізація, стихійна і широкомасштабна забудова, загазованість на тлі глобальних змін клімату і тієї ж пандемії – все це залишається вкрай актуальним і потребує зусиль багатьох вчених і практиків. Конференція має стати суттєвим поштовхом для нових ідей, покликаних знайти шляхи розв’язання цих непростих викликів».

Наступний промовець – професор В.Г.Бардов нагадав присутнім про майбутню знаменну для Університету подію – 150-річчя з дня започаткування  кафедри гігієни та екології . Василь Гаврилович зупинився на найяскравіших сторінках історії науково-медичного підрозділу, який протягом півтора століття змінював назви і статуси, але незмінно залишався флагманом у своїй справі, віддав належне іменам тих, хто зробив неоціненний внесок у розвиток гігієни і громадського здоров’я як науки.

Перше, друге і третє пленарні засідання, модераторами яких були професори С.Т.Омельчук, В.Г.Бардов, завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини А.М.Гринзовський, академік О.П.Яворовський і професор кафедри гігієни та екології №1 О.П.Вавріневич, пройшли у змішаному режимі.   Після виголошених доповідей відбулися їх обговорення. Конференція завершила роботу.

                                                                                                              

Прес-центр