ВЧЕНІ НМУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У РОБОТІ КОНГРЕСУ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АЛЕРГІЇ ТА КЛІНІЧНОЇ ІМУНОЛОГІЇ

05.07.2022

Днями у Празі (Чеська Республіка) пройшов щорічний найбільший алергологічний форум континенту – Конгрес Європейської академії алергії та клінічної імунології (EAACI), що зібрав провідних європейських алергологів та імунологів світу. У роботі форуму взяла участь представницька українська делегація дитячих алергологів провідних наукових установ НАМН України, закладів вищої медичної освіти, зокрема вчені кафедр педіатрії №2 та клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. На знак солідарності з українським народом керівництво ЕААСІ відмовило представникам рф в участі у заходах Конгресу, скасувало реєстраційні внески та запровадило ґранти для українських науковців.

Головні теми Конгресу — розробка сучасних стандартів медичної допомоги дорослим і дітям, хворим на алергічну патологію, боротьба з наслідками пандемії COVID-19  та підтримка «Зеленого Курсу» планети як профілактики поширення респіраторних хвороб та імунопатології.

На урочистому відкритті Конгресу EAACI президент Академії, професор Марек Ютель (Республіка Польща) не зміг стримати сліз, говорячи теплі слова на підтримку України та її народу сьогодні. Він наголосив на трагічній долі конкретної української дитини, яка через війну втратила батька та своє дитинство, відзначивши, що до сучасних викликів перед людством і, зокрема, медиками, додалася війна в Україні та її глобальні наслідки для всього світу. На знак солідарності з Україною керівництво ЕААСІ відмовило представникам рф в участі у заходах Конгресу, скасувало реєстраційні внески, натомість запровадило ґранти для українських науковців, які брали участь у роботі Конгресу.

Так, на форумі з доповідями виступили вчені кафедри кафедр клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики — професор Андрій Курченко з доповіддю «Поширеність сенсибілізації до алергенів DER P5, DER P7, DER P21 у сенсибілізованих до HDM дорослих» («Prevalence of sensitization to allergens DER P5, DER P7, DER P21 in HDM-sensitized adults») та педіатрії №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця — доценти  Олена Мозирська, Вікторія Хоменко та асистент Марія Кривопустова, яка навчається в аспірантурі. Вони взяли участь у роботі секції Конгресу «Дитяча алергологія».

Їхні доповіді присвячувалися ролі дріжджових грибів Malassezia spp. як алергенів у розвитку та прогресуванні атопічного дерматиту у дітей; значенню поширених вірусних та бактеріальних патогенів у розвитку респіраторної патології дитячого віку, зокрема пневмоній; результатам лікування бронхіальної астми у дітей шкільного віку, сенсибілізованих до алергенів котів і собак та визначенню ролі алерген-специфічної імунотерапії.

Варто відзначити, що наукові дослідження наших вчених викликали зацікавленість учасників Конгресу. Це свідчить про те, що їхні наукові пошуки знаходяться у трендах розвитку провідних європейських наукових шкіл.

3 липня 2022 року на засіданні Генеральної Асамблеї Європейської академії алергії та клінічної імунології від імені Українського товариства фахівців з алергології, імунології та імунореабілітації та вчених з України, які брали участь у Конгресі EAАСІ, було оприлюднено звернення з подякою за підтримку України в її боротьбі з російською агресією. Президент Академії Марек Ютель закликав європейську наукову спільноту продовжити і надалі активно допомагати українському народові у його боротьбі з російськими окупантами за свободу, незалежність і територіальну цілісність.

 

Кафедра педіатрії № 2