ВАЖЛИВО ПРО ГРИП. ПРОФЕСОР ОЛЬГА ГОЛУБОВСЬКА

28.01.2016

Цього року в Україні не зовсім звична ситуація з вірусом грипу H1N1 (так званим «свинячим»). Рівень захворюваності зріс, а смертність станом на 21 січня 2016 року становить 72 людини, це лише ті випадки, які клінічно підтверджені. «Свинячий» грип здатен провокувати важкі вірусні пневмонії, які часто мають летальне завершення. Причини для занепокоєння є, проте вберегти себе може кожен. 

21 січня 2016 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, завідувач кафедри інфекційних хвороб, професор Ольга Голубовська прочитала лекцію на тему «Грип. Особливості клінічного перебігу та стандарти надання медичної допомоги в Україні»  для співробітників та студентів. 

Ольга Голубовська розповіла, що нині грип є найпоширенішою інфекційною хворобою на земній кулі. Під час епідемічних спалахів хворіє до 30 – 50% населення ураженого регіону, що призводить до великих економічних збитків. Щорічно епідемії обходяться в суму 167 млн. доларів. За словами Ольги Голубовської, найгірше те, що на сьогоднішній день грип залишається практично неконтрольованою і малокерованою інфекцією «ми ніколи не знаємо як вірус поведе себе завтра».

За словами професора, усі засоби специфічної терапії проти грипу ефективні лише у перші 48 годин захворювання. Тому при перших ознаках необхідно одразу звертатися до лікарів.

Прояви гриппу: 
Висока температура (38,5), кашель (як правило сухий), головний біль, м’язовий біль та біль у суглобах і грудях, сильне нездужання (погане самопочуття), біль в горлі та нежить, рвота та діарея.  

У групі ризику – вагітні жінки, хворі на цукровий діабет, люди з ожирінням, хворобами серця, бронхіальною астмою. 

Доведено, що основними заходами профілактики грипу є щорічні щеплення. Їхня ефективність не діє в період захворювання, вакцинації слід робити у вересні-жовтні.

Ольга Голубовська також радить з усією серйозністю ставитись до таких заходів профілактики як часте миття рук, вологе прибирання кімнат, провітрювання приміщень. А найголовніше – вчасно звертатись до лікаря при перших проявах хвороби та не займатися самолікуванням. Бо саме часовий фактор (середній час госпіталізації 6-8 день) може стати фатальним.

Бережіть себе і будьте здоровими. 

Прес-центр
 

 

ГРИП: ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ І СТАНДАРТИ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ

 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця