В УНІВЕРСИТЕТІ ВІДБУЛОСЯ УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ЦЕНТРУ ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ НАУКОВОЇ ТА КУЛЬТУРНОЇ СПІВПРАЦІ

01.03.2017

1 березня 2017 року в адміністративному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося офіційне відкриття Центру польсько-української наукової та культурної співпраці НМУ імені О.О. Богомольця.

Реалізація проекту стала можливою завдяки підтримці ректора НМУ, професора Катерини Амосової та за сприяння Посольства Республіки Польща в Україні, Представництва Польської академії наук у Києві (PAN), Польського інституту в Києві, Окружної лікарської палати у Варшаві, а також при співпраці з Науково-медичною бібліотекою у Києві та Ягеллонським університетом (Краків).

В урочистому відкритті взяли участь: ректор НМУ, професор Катерина Амосова; заступник голови Місії Республіки Польщі в Україні Пан Рафал Вольські; радник і голова секції з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні пані Емілія Ясюк; директор представництва Польської академії наук у Києві професор Генрік Собчук; представник ректора Медичного коледжу Ягеллонського університету професор Беата Тобіаш-Адамчик та доктор Міхель Новаковскі; гості з Варшавського медичного університету – завідувачі кафедри та відділення оториноларингології університетської клініки Варшавського медичного університету професор Казимир Нємчик та доцент доктор Роберт Барташевич; заступник генерального директора науково-медичної бібліотеки України Аурелія Відьма, проректори, декани та завідувачі кафедр Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

З вітальним словом до присутніх звернулася ректор НМУ, професор Катерина Амосова. Вона привітала гостей та університетську спільноту з відкриттям Центру, а також наголосила на важливості встановлення міцних міжнародних зв’язків та обмін досвідом з провідними науковими та освітніми центрами Європи, у тому числі і Польщі. «За останні роки Польща змогла зробити величезний крок у розвиток якісної конкурентоздатної системи вищої освіти та сферу наукових досліджень. Історії наших країн тісно переплітаються: в архівних записах Університету зберігається чимало спогадів польських студентів-медиків. Професори медичного факультету Київського університету Ф.С. Цицурін і О.П. Вальтер брали участь в організації медичних закладів Польщі. Багато польських громадян не лише отримували вищу медичну освіту в Київському університеті, а й певний час працювали в ньому, зокрема: Броніслав Хайновський, Людвіг Горецький, Олександр Янушкевич, Олександр Билина, Едмунд Бараньський, Тадеуш Бурдзинський, Юліан Шиманський, Антон Микульський та багато інших. Сподіваюсь, що створення Центру польської-української науки та культури стане сучасним продовженням давніх глибоких взаємин між польськими та українськими науковцями, викладачами, лікарями, студентами, які спрямовані на розвиток медичної освіти та науки в Україні та Польщі», – наголосила ректор Катерина Амосова.

Від імені Надвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яна Пєкло до гостей звернувся заступник голови Місії Республіки Польщі в Україні Пан Рафал Вольські. Пан Вольські передав вітання Пана Посла з побажаннями подальшої спільної діяльності та зауважив, що відкриття такого центру стало кульмінацією багаторічної співпраці між країнами.

В рамках проекту відкриття Центру польсько-української наукової та культурної співпраці НМУ імені О.О. Богомольця, представник ректора Медичного коледжу Ягеллонського університету професор Беата Тобіаш-Адамчик запросила фахівців кафедр НМУ до співпраці, запропонувавши три її вектори: обмін студентами (практики, стажування, участь у конференціях); спільні написання докторських робіт, проведення досліджень та двосторонній розвиток інноваційних методів дослідження (метод симуляційного навчання).

За словами проректора з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професора Олесі Линовицької, створення Центру є важливим етапом для Університету: «З одного боку, це механізм реалізації міжнародної співпраці, а з іншого – розуміння того, що і Польща, і Україна потребують фахівців нової генерації – активних, вільних, ініціативних, спроможних осмислити нашу спільну європейську спадщину, а в її контексті глибше усвідомити своє значення для неї», – зазначила Олеся Линовицька.

Довідково: Центр польсько-української наукової та культурної співпраці НМУ імені О.О. Богомольця знаходиться на першому поверсі адміністративного корпусу НМУ імені О.О. Богомольця (Бульвар Шевченка, 13). Координатор Центру – інспектор відділу міжнародних зв’язків відповідальна за співробітництво з польськими навчальними та лікувальними закладами Марія Кузнецова.

Прес-центр