В "ШКОЛІ МОЛОДОГО НАУКОВЦЯ" – ТРЕТЯ ЗУСТРІЧ

20.04.2016

19 квітня 2016 року відбулася третя зустріч «Школи молодого вченого» – проекту Товариства молодих вчених та спеціалістів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. 

Перша доповідь була присвячена питанням доказової медицини та біостатистики. Любов Петелицька, аспірант кафедри внутрішніх хвороб, представила принципи формування даних доказової медицини та  їх імплементацію в лікарську практику.  Були висвітлені базові поняття медичної статистики: статистична гіпотеза, рівень значущості, види ознак та їх розподіл, етапи аналізу даних, вибір методу статистичної обробки даних і застосування найпоширеніших статистичних програм. На прикладі програми Statistica слухачам  було продемонстровано, як визначати вид розподілу показників та застосовувати непараметричні методи для порівняння двох залежних груп показників. 
Доповідь викликала жваву дискусію серед молодих вчених. На запитання студентів відповів запрошений експерт кандидат медичних наук, доцент кафедри менеджменту охорони здоров'я НМУ Іван Вишнивецький. Він також надав рекомендації щодо застосування методів статистичної обробки даних при проведенні наукового дослідження.

Друга частина зустічі була присвячена можливостям усної та письмової презентації результатів наукового дослідження.Почесний член ТМВ, кандидат медичних наук, головний позаштатний спеціаліст за напрямом "Громадське здоров'я" департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, доцент кафедри дерматології та венерології НМУ, магістрант Національної академії державного управління при Президентові України, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів Володимир Короленко поділився досвідом з методології усної презентації результатів досліджень, навів низку прикладів зі своєї різнобічної практики та продемонстрував відео приклад ефективного ведення наукової дискусії у разі провокативних питань опонентів, а завершив бесіду побажанням завжди і у всьому дотримуватися академічної чесності і бути сміливими в науковому пошуку.

На завершення зустрічі асистент кафедри загальної хірургії №2 Тетяна Тарасюк розповіла про принципи написання наукової статті. Було представлено основні методологічні підходи до створення публікацій. На прикладі статей та тез з провідних міжнародних фахових видань розглянуто обов’язкові та небажані для висвітлення у науковій роботі питання. 

 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця