УЧАСТЬ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ» У IX МІЖНАРОДНОМУ СИМПОЗІУМІ З БІОЕТИКИ «ЗДОРОВ’Я, МЕДИЦИНА ТА ФІЛОСОФІЯ: СТРАТЕГІЇ ВИЖИВАННЯ»

26.04.2021

У рамках роботи факультативної школи-семінару «Проблеми фізики живого та біоетики»  (кафедра медичної і біологічної фізики та інформатики, завідувач кафедри професор О.В.Чалий) студентка третього курсу (група 17)  медичного факультету № 1 Ольга Свиридюк  взяла участь у роботі IX Міжнародного симпозіуму з біоетики ««ЗДОРОВ’Я, МЕДИЦИНА ТА ФІЛОСОФІЯ: СТРАТЕГІЇ ВИЖИВАННЯ».

До уваги учасників секції  цього симпозіуму  у дистанційному форматі було надано доповідь дослідницької роботи «Біоетичні пріоритети в умовах пандемії COVID-19”. Наукові керівники дослідження: доценти  кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики А.І. Єгоренков – радник Президента НАМН України з питань біоетики,  та  В.В.Пащенко – заступник наукового керівника школи-семінару.

У ході дослідження було проведено статистичний та змістовий аналіз результатів опитування студентів-медиків та молодих учених закладів НАМН України щодо проблеми використання принципів біоетики в екстремальних умовах пандемії.  Доповідь отримала позитивну оцінку Оргкомітету симпозіуму та була опублікована у збірнику праць.  У програмі  було багато цікавих та корисних для студентів-медиків доповідей. Зокрема Ольга Свиридюк зацікавилася доповідями, присвяченими різним аспектам (біомедичним, етичним) проблеми пандемії COVID-19.

Для школи-семінару з фізики живого та біоетики  «біоетичний» напрямок є базовою складовою частиною роботи. Такий напрямок роботи відповідає нашим завданням міждисциплінарного (наукового і гуманітарного)  аналізу проблем розвитку та впровадження  біомедичних технологій. Нагадаємо класичний приклад «біоетичного» наративу з історії фізики – трагічні роздуми відомого фізика Р. Опенгеймера, який був керівником «Манхеттенского проекту».    Тому участь у подібних наукових форумах  є необхідною умовою  міждисциплінарного осмислення «фізики живого» для медицини.

 

 

            

Прес-центр за матеріалами школи-семінар «Проблеми  фізики живого та біоетики»