У ВІННИЦІ ВІДБУЛАСЯ НАРАДА РЕКТОРІВ ВМНЗ

30.05.2016

27-28 травня 2016 року у Вінниці під головуванням в.о. Міністра охорони здоров’я України Віктора Шафранського відбулася нарада ректорів вищих медичних закладів та закладів післядипломної освіти.

Фахівці вищої медичної школи, науковці обговорили проблемні питання реформування галузі, вищої медичної та фармацевтичної освіти.

В своєму виступі Міністр наголосив, що МОЗ надаватиме максимальну підтримку в вирішенні таких  нагальних проблемних питань вищої медичної освіти:

– прискорення ліцензування всіх ВМНЗ на випуск магістрів, яких наші виші мають починати готувати із 2016/17 навчального року шляхом звернення до МОН України. Альтернативою може бути отримання дозволу МОН  на використання для цього ліцензії на випуск спеціалістів, яку мають всі ВМНЗ;
– дотримання Постанови Кабміну щодо регламентації відносин ВМНЗ із лікувальними медичними закладами комунальної і державної форми власності на основі договорів про співпрацю, а не орендних відносин;
– створення університетських клінік і лікарень у всіх ВМНЗ за позитивним досвідом Одеси і Запоріжжя (клініки) і Буковини (кооперативна модель університетської лікарні);
– створення військових кафедр у  всіх ВМНЗ і удосконалення викладання військової медицини;
– подальший розвиток, переміщених із окупованих територій двох ВМНЗ, в тому числі, відновлення  підготовки ними з 2016/17 рр (!!) іноземних студентів шляхом відкриття філій в Кіровограді ( Донецький НМУ) і в Черкасах (Луганський ДМУ);
– підвищення якості до- і післядипломної підготовки, в тому числі професіональної кваліфікації викладачів ВМНЗ. Як очільник комісії МОЗ з атестації медичних кадрів пан міністр мав нагоду побачити неналежну лікарську кваліфікацію окремих викладачів ВМНЗ.

Основні положення проекту рішення цієї наради, які були підготовлені МОЗ:

 

За зверненням пана Міністра я надала наступні доповнення до проекту Рішення нашої наради:
1. Створити робочу групу щодо напрацювання нормативної бази, яка має регулювати взаємодію кафедр із адміністрацією клінічних баз з метою підвищення якості лікувального і освітнього процесів і унеможливлення волюнтаризму адміністрації лікарень.

2. Затвердити нормативну базу держрозподілу наказом МОЗ (а не рекомендаційним листом, як зараз. Це має унеможливити повторення зриву процедури держрозподілу, який відбувся в НМУ цього року).

3. До пункту 2.9: “… із написання підручників або набувати досвід перекладу базових англомовних підручників з їхньою адаптацією редакторськими колективами ВМНЗ”. Перед поданням рукописів підручників до друку забезпечити проведення антиплагіатної експертизи відповідними комісіями ВМНЗ.
Пропоную говорити лише про підручники і виключити посібники, оскільки часто вони мають низьку цінність для навчання.

4. Пропоную прибрати останню частину пункту 2.9. щодо поліпшення забезпечення студентів навчальною літературою, оскільки, за нашим опитуванням, більшість читає підручники в Інтернеті.

5. Пункт 2.10 потребує конкретизації: як саме забезпечити?

6. Замінити критерії існуючого галузевого моніторингу роботи ВМНЗ на більш об’єктивні і сучасні, за західними аналогами. Ця пропозиція отримала підтримку значної кількості ректорів.

Під час наради я передала Міністру лист-звернення:


Ректор
Катерина Амосова