У НМУ завершився цикл занять із тактичної медицини

18.05.2023

Студенти випускних курсів медичних факультетів, факультету підготовки лікарів для ЗСУ, стоматологічного та фармацевтичного факультетів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця проходять підготовку за програмою офіцерів запасу «молодшого лейтенанта медичної служби» в Українській військово-медичній академії. Одним із основних складових елементів такої підготовки для студентів є тренінг з «Тактичної медицини», що провели викладачі з бойовим досвідом кафедри організації медичного забезпечення збройних сил УВМА разом із деканом ФПЛ ЗСУ.

13-14 травня було організовано навчання з тактичної медицини «Допомога пораненим в умовах бойових дій для всіх військовослужбовців (TCCC ASM)». Цикл занять проводився зі студентами 4-х курсів стоматологічного та фармацевтичного факультетів НМУ і 5-х курсів медичних факультетів на базах кафедри фізичного виховання і здоров’я нашого Університету (завідуючий кафедрою, професор Юрій Щербина) та кафедри організації медичного забезпечення збройних сил Української військово-медичної академії (начальник полковник медичної служби, професор Михайло Бадюк).

Організаційні заходи щодо проведення навчальних зборів забезпечили проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи професор Олег Власенко, заступник ректора з господарських питань Юрій Богдан, деканка факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України, полковник медичної служби, професорка Наталія Козак, декан медичного факультету №4 доцент Василь Алексійчук, завідуючий кафедрою, професор Юрій Щербина.

Викладачі кафедри організації медичного забезпечення збройних сил Української військово-медичної академії, які мають бойовий досвід, провели навчальні збори за програмою офіцерів медичної служби запасу «молодшого лейтенанта», що складається з трьох дисциплін: «Організація медичного забезпечення збройних сил», «Вогнева підготовка», тактична медицина «Допомога пораненим в умовах бойових дій для всіх військовослужбовців (TCCC ASM)» з урахуванням безпрецедентного досвіду виконання завдань із медичного забезпечення в умовах бойових дій.

Під час тренінгу «Допомога пораненим в умовах бойових дій для всіх військовослужбовців (TCCC ASM)» було висвітлено питання якості та своєчасності надання першої домедичної допомоги пораненим на полі бою, проаналізовано основні причини смертності поранених під час бойових дій. Студенти засвоїли алгоритм надання першої домедичної допомоги відповідно до стандартів НАТО та найбільшу увагу приділили способам зупинки кровотечі з подальшим практичним відпрацюванням і закріпленням практичних навичок. Наприкінці заходу було зроблено висновки щодо вдосконалення надання першої домедичної допомоги на полі бою.

Студенти-випускники НМУ успішно пройшли всі етапи випробувань і продемонстрували високий рівень професійної, фізичної та військової підготовки. Найкращих результатів у підготовці досягли Юрій Михайловський, Олесь Цвігун, Іван Тишкевич – студенти ФПЛ ЗСУ.

Пресцентр НМУ за інформацією факультету підготовки лікарів для ЗСУ