У НМУ вшанували колишніх працівників – ветеранів праці та Другої світової війни

08.05.2023

8 травня, в День пам’яті та примирення, Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, і всіх жертв Другої світової війни. Серед тих, хто пережив лихоліття Другої світової війни ветерани війни і праці й колишні наші співробітники. Напередодні свята їх привітали від імені адміністрації і усього колективу НМУ.

 Професори Ярослав Крижанівський та Степан Віничук, доценти Катерина Ревенок, Георгій Шкурко та Павло Шпита, лікарі Олена Максимова, Зінаїда Клименко та Тетяна Гуєвська медичну освіту здобували у складні повоєнні роки, після чого кожен пройшов трудовий шлях у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця і зробив вагомий внесок у його розбудову.

Зокрема Ярослав Крижанівський – вчений і педагог, який увійшов до історії як новатор, продовжувач традицій славетної школи вітчизняної ортопедії і травматології. Професор Крижанівський пройшов шлях від аспіранта до професора і завідувача кафедри. Протягом 18 років працював деканом з інтернатури, доклав чимало зусиль до організації та вдосконалення післядипломної освіти у НМУ і загалом в Україні.

Професор Степан Віничук повернувся до рідної альма-матер уже з практичним досвідом та з вченим ступенем кандидата медичних наук. В нашому Університеті захистив докторську дисертацію, став професором кафедри неврології, а згодом близько 20 років був її завідувачем. Одночасно Степан Мелентійович виконував обов’язки проректора з міжнародних зв’язків, зробив великий вклад у розвиток вітчизняної неврологічної науки. І сьогодні спільно зі своїми учнями професор працює над виданням наукової літератури.

Доцент Катерина Ревенок пишається тим, що на своєму творчому шляху зустріла відомого представника київської школи терапевтів, професора Анатолія Пелещука. Під його керівництвом набула наукового і практичного досвіду, який понад 50 років передавала студентам та молодим лікарям. Катерина Миколаївна і нині в строю, вона активно спілкується зі своїми учнями, колегами та колишніми пацієнтами, а нещодавно виступила із спогадами  про свого легендарного наставника на науковій конференції.

67 років налічує трудовий стаж в Республіканській клінічній лікарні МОЗ України, а нині в Університетській клініці НМУ в Олени Максимової. Багато років вона керувала роботою кабінету ЕКГ і лише після того, як відзначила 90-річний ювілей в рідному колективі, пішла на заслужений відпочинок. Також чимало років очолювала фізіотерапевтичне відділення поліклініки (тепер Університетської клініки) Тетяна  Гуєвська, яка минулому року відзначила сторічний ювілей. Є що пригадати і медсестрі цієї ж лікарні Зінаїді Клименко, яка понад 30 років працювала в нашій Університетській клініці.

Гідний трудовий шлях у НМУ пройшли також лікар-хірург, викладач кафедри хірургії №2 Павло Шпита та доцент кафедри гігієни №2 Георгій Шкурко. Ветерани війни і праці понад 50 років передавали свій багатий досвід студентам та молодим лікарям.

Напередодні Дня пам’яті та примирення до наших славетних ветеранів  завітали голова профкому співробітників НМУ, професорка Лілія Яременко і начальниця відділу організаційно-педагогічної роботи та довузівської підготовки Олена Горова. Від імені адміністрації та усього колективу НМУ їм вручили подарунки, також ветеранам виплачено матеріальну допомогу.

Пресцентр НМУ