У НМУ відбувся VI Україно-польський конгрес – потужна платформа для професійного зростання оториноларингологів

22.04.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся VI Україно-польський конгрес «Інноваційні технології в оториноларингології». У важливій для професійної освіти отоларингологів події взяли участь провідні українські та іноземні науковці з Польщі, Німеччини, долучилися понад 2200 ЛОР-лікарів і фахівців суміжних спеціальностей з різних європейських країн. Упродовж двох днів, окрім наукових доповідей, були представлені майстер-класи, відбулися дискусії з актуальних питань практичної медицини та перспектив сучасної оториноларингології.

Захід відбувся у межах співпраці кафедри оториноларингології НМУ імені О.О. Богомольця та кафедри і клініки оториноларингології, хірургії голови та шиї Варшавського медичного університету (ВМУ) і реалізації Угоди про співпрацю між університетами, підписаної у 2015 році. Програма конференції включала секції «Отологія», «Захворювання верхніх дихальних шляхів. Онкологія».

У Конгресі взяв участь ректор НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Юрій Кучин. У вітальному слові ректор подякував представникам ВМУ за надійне партнерство у спільних з НМУ імені О.О. Богомольця проєктах і відзначив, що науковий форум є сучасною потужною платформою для відкритих дискусій, представлення інновацій, практичних воркшопів, потужним майданчиком, що сприяє професійному розвитку практикуючих фахівців. Конгрес об’єднав науковців багатьох країн і є особливо корисним в умовах війни для широкого кола спеціалістів, адже включає теми з практичної і військової медицини.

Відкрив захід президент Конгресу, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Олександр Науменко. Його програмною доповіддю стала «Бойова травма ЛОР-органів у практиці Університетської клініки НМУ імені О.О. Богомольця». Професор відзначив, що з березня 2022 року співробітники кафедри надавали медичну допомогу цивільному населенню і військовим, які отримали поранення внаслідок бойових дій. Ця допомога надавалась на базі Університетської клініки та інших базах кафедри. Олександр Миколайович докладно розповів про застосування мультидисциплінарного підходу, зупинився на описі поранень, охарактеризував сучасні принципи діагностики та лікування, протоколи надання комплексної медичної допомоги.

Віцепрезидент Конгресу, завідувач кафедри оториноларингології, хірургії голови та шиї Варшавського медичного університету Казімір Нємчик висловив вдячність фахівцям нашого Університету, які, попри складні часи, продовжують наукову діяльність. Професор запевнив, що польський народ і надалі підтримуватиме український у визвольній боротьбі. В межах конгресу професор Казімір Нємчик представив актуальну доповідь щодо ушкоджень скроневих кісток та провів два надзвичайно інформативних майстер-класи – «Покрокова методика кохлеарної імплантації» та «Видалення судинних пухлин на прикладі пухлин каротидної біфуркації».

Варто зазначити, що цього року в конгресі взяв участь голова правління «Польського товариства оториноларингологів, хірургів голови та шиї» клініки отоларингології та ларингологічної онкології з клінічним відділенням щелепно-лицевої хірургії Військового медичного інституту Національного науково-дослідного інституту Даріуш Юркевич. У доповіді він інформував про виклики та можливості сучасної оториноларингології.

У межах Конгресу були представлені понад 40 інформативних доповідей, зокрема про лікування пізніх ушкоджень скроневих кісток, виклики сучасної оториноларингології, генетичні аспекти порушень слуху та їх вплив на вибір методу лікування. Значну увагу приділили питанням внутрішньоскроневих ускладнень під час пандемії, вибору тактик лікування ЛОР-пацієнтів.

Окрім того, на заході спікери представили досвід хірургічного лікування остеом фронто-етмоїдальної зони, реконструктивної хірургії носа, перфорації носової перегородки, застосування ультразвукової діагностики в ЛОР-практиці. Також висвітлили практичні питання реконструктивної хірургії, пухлин і передракових захворювань. У межах Конгресу продуктивно працював дискусійний клуб, відбулися майстер-класи, на яких розбирали конкретні клінічні випадки та розглядали можливі лікувальні алгоритми.

Завідувачка кафедри отоларингології НМУ, професорка Юлія Дєєва відзначає, що цьогорічний Конгрес засвідчив високий рівень зацікавленості та практичної орієнтованості ЛОР-лікарів і фахівців суміжних спеціальностей. Учасники події змогли вибудувати нові наукові зв’язки, ознайомилися з науковими дослідженнями, що стануть поштовхом для професійного зростання, а цінні знання та навички вони застосують на практиці, під час надання кваліфікованої медичної допомоги пацієнтам.

Пресцентр НМУ