У НМУ відбувся семінар «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі»

27.04.2023

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця триває Тиждень охорони праці та безпеки життєдіяльності, приурочений до Всесвітнього дня охорони праці, що відзначається щорічно 28 квітня. Проводяться науково-практичні семінари, консультативні години для здобувачів освіти, відеопрезентації, організовано книжкову виставку «Безпека праці – право кожної людини». Цьогоріч Всесвітній день охорони праці проходить під гаслом «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі». Саме за цією темою 26 квітня відбувся науково-практичний семінар у НМУ, де обговорили важливі питання з охорони праці та заслухали змістовні доповіді.

У НМУ значна увага приділяється питанням безпеки на робочих місцях, зокрема й питанню управління ризиками виникнення нещасних випадків. Неодноразово наш Університет відзначався як кращий навчальний заклад з питання організації охорони праці. Про те, що заходи з охорони праці та їх дотримання не можуть бути простою формальністю, зазначалося і під час проведення науково-практичного семінару.

Під час відкриття  семінару до присутніх з вітальним словом звернувся ректор НМУ, професор Юрій Кучин. Він підкреслив, що питання безпеки працівників для Університету є одним із пріоритетів. У Колективному договорі НМУ є окремий розділ, присвячений охороні праці, а в закладі виконуються заходи, що покликані убезпечити працівників від інфікування, запобігти виникненню нещасних випадків та посприяти ментальному здоров’ю. Принагідно, ректор подякував за плідну роботу у сфері охорони праці співробітникам Університету — професору кафедри гігієни та екології №2 Юрію Паустовському, керівнику служби охорони праці та пожежної безпеки Леоніду Негоді й вручив їм грамоти.

У семінарі, організованому співробітниками кафедри гігієни та екології №2 НМУ, взяли участь перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, завідувачка відділу охорони праці Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Анжела Мартинюк, голова профспілкової організації співробітників НМУ, професорка Лілія Яременко, декани, адміністрація Університетської клініки, завідувачі кафедр та працівники, відповідальні за техніку безпеки.

Анжела Мартинюк зазначила, що зважаючи на воєнний стан в Україні, сьогодні залишився лише громадський контроль з охорони праці, і саме профспілкові організації контролюють питання безпеки у закладах. Слова колеги підтвердила і Лілія Яременко, яка наголосила, що у нашому Університеті витрати на охорону праці становлять близько 0,5% від фонду оплати праці, а також діє система управління охороною праці, яка й контролює питання безпеки.

Присутні заслухали доповіді завідувача кафедри гігієни та екології №2, професора Олександра Яворовського, професора Юрія Паустовського, доцента Романа Брухна, ознайомилися зі стендовою доповіддю керівника служби охорони праці та пожежної безпеки Леоніда Негоди. Доповідачі наголосили, що безпечне та здорове робоче середовище є запорукою зміцнення трудового потенціалу і національної безпеки держави, а безпечне та здорове виробниче середовище – основним принципом та правом на роботі. Також на семінарі озвучили питання забезпечення охорони та гігієни праці в Університеті: стан та завдання для подальшого вдосконалення, пріоритетні проблеми безпеки та гігієни праці у закладах охорони здоров’я України.

Учасники науково-практичного семінару відзначили, що кожен працівник у процесі роботи має свідомо ставитися до власного здоров’я, дбати про особисту безпеку та про безпеку оточуючих і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці.

Науково-практичний семінар відбувся в день 37-ої річниці Чорнобильської трагедії. Відтак, присутні вшанували пам’ять ліквідаторів страшної аварії, адже відгомін чорнобильського лиха відчувається на континенті й сьогодні. У рамках заходу про актуальні питання медичних і соціальних проблем безпеки праці ліквідаторів на ЧАЕС інформував директор Інституту гігієни та екології Сергій Омельчук. Він також зазначив, що через війну в Україні, окупацію Запорізької атомної електростанції та прильоти ворожих ракет критично близько від АЕС людство може постати перед новою небезпекою, набагато страшнішою від Чорнобильської катастрофи.

Пресцентр НМУ