У НМУ відбувся перший в Україні тренінг з базової екстреної медичної допомоги

18.03.2024

15 березня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося вручення сертифікатів 24 учасникам першого в Україні тренінгу з базової екстреної медичної допомоги (Basic Emergency Care), що протягом 5 днів проводився на базі Навчально-наукового центру медичних симуляцій нашого Університету. Першими випускниками курсу, що опановували зазначені навички, стали медичні фахівці Києва та Київської області.  

Як зазначила директорка Навчально-наукового центру медичних симуляцій НМУ Юлія Бойко, що тренувала учасників навчання, даний курс з базової екстреної медичної допомоги є доречним для підготовки студентів старших курсів, медичних сестер, парамедиків, клінічних працівників та лікарів спеціальностей дотичних до невідкладних станів. Навчання на тренінгу передбачає наявність базових знань з використання засобів індивідуального захисту, основ анатомії людини та збирання анамнезу, проведення фізикального огляду, у тому числі вимірювання життєвих показників, аускультації грудної клітки та обстеження органів черевної порожнини, використання глюкометра, забезпечення внутрішньовенного доступу та застосування внутрішньом’язової ін’єкції. Курс розроблений з метою закладання основи для більш комплексного оцінювання та ефективного надання допомоги при екстрених станах. У його модулях представлений системний підхід до оцінювання та надання допомоги, який можна використовувати незалежно від того, чи встановлено діагноз.

5-денний тренінг відбувся за найкращими стандартами у міжнародній практиці. Щодня після теоретичної підготовки медичні фахівці відпрацьовували навички із залученням манекенів, розхідних матеріалів та обладнання Навчально-наукового центру медичних симуляцій за сценаріями максимально наближеними до умов реальних подій. Як наголошують власники сертифікатів Basic Emergency Care, які успішно опанували перший навчальний курс з базової екстреної медичної допомоги, отриманні знання дозволяють фахівцю на ранньому етапі розпізнати невідкладний стан, коректно його усунути і передати пацієнта до спеціалізованого відділення, а тренери курсу доклали максимум зусиль для успішного опанування матеріалу.

Під час тренінгу учасників готували до ефективної діагностики, надання першої допомогу пацієнту при гострих захворюваннях і травмах в умовах обмежених ресурсів, у надзвичайних ситуаціях, коли вчасне та кваліфіковане втручання рятує життя. Адже за статистичними даними, майже половина смертей і третина випадків інвалідності в країнах із низьким і середнім рівнями доходу населення є наслідком станів, які можна усунути шляхом надання екстреної допомоги.

Тренінг відбувся за фінансової підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Міжнародної федерації невідкладної медицини. Наступний 5-дений тренінг Basic Emergency Care стартуватиме у нашому Університеті 25 березня. Його учасниками стануть тренери та медичні фахівці з різних регіонів України. Всім випускникам курсу нараховуватиметься 25 балів БПР.

Пресцентр НМУ