У НМУ відбулася Олімпіада з медицини надзвичайних ситуацій та домедичної допомоги

25.03.2024

Днями у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця для студентів провели Олімпіаду з медицини надзвичайних ситуацій та домедичної допомоги при екстремальних ситуаціях. До заходу також долучилися гуртківці кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини і члени Студентського наукового товариства імені О.А. Киселя. Змагання провели у два послідовні етапи – теоретичний і практичний. Члени журі та апеляційної комісії визначили переможців, які одержали цінні подарунки.

Під час теоретичного етапу учасники Олімпіади відповіли на 20 тестових завдань. Практичну частину становили змагання з виконання серцево-легеневої реанімації на манекені з комп’ютерною оцінкою правильності проведення маніпуляцій, а також застосування методу швидкої невідкладної вентиляції легень.

Використання новітніх манекенів, наданих закордонними партнерами, додали конкурентної гостроти другому етапу змагань. Усі учасники заходу успішно виконали тести і серцево-легеневу реанімацію. Під час вправ студенти використовували вміст аптечок, включаючи новітні засоби зупинки кровотечі.

Підсумкові результати змагань оцінювали завідувач кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини, професор Анатолій Гринзовський,  доцентки цієї ж кафедри Олена Дема та Світлана Калашченко, асистенти Олена Луцак, Тетяна Туманов, Олександр Маслов та Юрій Чайка, а також співробітник Навчально-наукового центру медичних симуляцій НМУ Денис Пліс.

Найкращими серед учасників виявилися першокурсниця Єлізавета Комарденко, яка посіла І місце, ІІ та ІІІ місця вибороли другокурсники Павло Баженов та Назар Звягінцев. Вони ж отримали перше місце у додатковій номінації з оцінки роботи у парі, друге та третє місця за роботу в цій категорії вибороли другокурсники Арзу Гусейнов та Ліза Голембійовська, Єлізавета Комарденко та Анна Адерейко відповідно.

Другокурсник Олексій Явдошишин отримав цінний приз «За волю до перемоги», а студенти 2 курсу Анастасія Куровська, Анна Загладько, Алла Кащенко та Георгій Умрихін отримали спеціальні призи «За проактивність, стресостійкість та вміння роботи у надзвичайних умовах та новій команді».

Вміння рятувати життя лишається обов’язком для кожного, а щоб не втратити дані навички потрібні регулярні тренування, що формують «м’язову пам’ять» та допомагають людям у надзвичайних ситуаціях, не зважаючи на будь-який рівень загрози, стан рятувальника та відсутність комфортних умов, зазначають фахівці нашого Університету.

За інформацією кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини