У НМУ відбулася науково-практична конференція з питань імунопрофілактики у дітей

08.04.2024

Нещодавно у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця у змішаному форматі відбулася дводенна науково-практична конференція «Актуальні питання інфекційних хвороб у дітей», де 24 провідні фахівці в галузі дитячих інфекційних хвороб з різних регіонів України виступили з доповідями з зазначеної тематики. Під час заходу фахівці НМУ провели майстер-класи.

З практично-орієнтованими доповідями виступили викладачі нашого Університету. Зокрема, деканка медичного факультету №3, професорка Оксана Виговська розповіла про запальні захворювання слинних залоз у дітей. Грип та респіраторно-синцитіальний вірус (RSV) стали темою доповіді завідувача кафедри дитячих інфекційних хвороб, професора Сергія Крамарьова, який акцентував увагу присутніх на пандеміях, епідеміях ХХ-ХХI століть,  особливостях грипу та RSV у різні вікові періоди. Завідувачка кафедри інфекційних хвороб, професорка Ольга Голубовська виступила з доповіддю «ГРВІ. Особливості сезону 2023-2024 рр.».

Співробітники кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ провели тематичні майстер-класи. «Тактика ведення дітей з COVID-19 та MIS-C. Сучасні протоколи та клінічні кейси» – майстер-клас, який провели доцентки Олександра Буц та Людмила Палатна. Доцентка Ірина Шпак, старша лаборантка Анна Вінокурова та студенти 6 курсу медичного факультету №1 НМУ підготували майстер-клас «Клостридіальна інфекція. Клінічні форми. Діагностика, диференційна діагностика. Лікування». Доцент Олександр Воронов виступив з майстер-класом «Тяжкі ускладнення інфекційних діарей у дітей. Клінічні кейси». Майстер-клас «Сучасні методи виявлення і діагностики туберкульозу у дітей та підлітків» провів професор кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ Раду Процюк.

У науково-практичному заході активну участь взяли студенти 5-6 курсів медичних факультетів №1, №2 та №3 нашого Університету. Вони підготували та виступили з доповідями «Диференційно-діагностичні критерії енцефаліту, викликаного Bartonella henselae, у дітей на прикладі клінічного випадку», «Диференційна діагностика стрептококового фасциту у дітей. Клінічний випадок», «Ентеровірусні інфекції у дітей. Клінічні форми. Випадки з практики», «Туберкульоз у дітей. Досвід клініки дитячих інфекцій»,  «Грип у дітей в епідемічному сезоні 2023-2024 рр. Що нового?».

Під час конференції професорка кафедри педіатрії, дитячих інфекційних хвороб, імунології та алергології НУОЗ України імені П.Л. Шупика Алла Волоха представила доповідь «Вроджений токсоплазмоз». Аналіз протипоказань до вакцинації в Україні озвучив голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), доцент Федір Лапій.

Дискусії учасників конференції також торкалися теми особливостей клінічного перебігу та розповсюдженості інфекційних хвороб у дітей під час військового стану та дитячої імунопрофілактики в Україні.

Упродовж двох днів до конференції долучилися понад 8 тисяч слухачів з усіх регіонів України. Серед них лікарі різних спеціальностей: педіатри, лікарі загальної практики – сімейної медицини, інфекціоністи, дитячі інфекціоністи, епідеміологи, мікробіологи, лікарі функціональної діагностики.

За інформацією кафедри дитячих інфекційних хвороб