У НМУ розвивається напрямок надання швидкої медичної допомоги

29.04.2024

В Університетській клініці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця активно розвивається цей напрямок надання допомоги, який успішно поєднується з навчальним процесом. Про діяльність університетських карет швидкої допомоги та надання відповідних послуг розповідає медичний директор Університетської клініки Сергій Красюк.

– Коли розпочала роботу університетська служба швидкої медичної допомоги?

– У січні 2021 року, коли у спадок від Республіканської клінічної лікарні МОЗ України нам дістався старенький автомобіль швидкої допомоги 1996 року випуску. Його передали на баланс нашого Університету у зв’язку з приєднанням зазначеного медичного закладу до структури НМУ. У тому ж місяці цим автомобілем ми транспортували вкрай важкого пацієнта до реанімаційного відділення Університетської клініки. Відтоді діяльність з доставки пацієнтів до нашої лікувальної установи або інших закладів охорони здоров’я відбувається на постійній основі.

– Яким нині є парк автомобілів швидкої допомоги нашого Університету?

– У 2022 році Міжнародний благодійний фонд НМУ імені О.О. Богомольця передав нам сучасний автомобіль підвищеної комфортності для транспортування пацієнтів, створений на базі автомобільної моделі Форд Транзит (Ford Transit). Ми оснастили його кисневими балонами, апаратом штучної вентиляції легень, моніторами пацієнта, дефібриляторами. Завдяки чому маємо можливість транспортувати пацієнтів різного ступеня важкості до Києва з будь-якого куточка України. Також у межах співпраці з Польською медичною місією на безоплатній основі нам надали у користування реанімобіль на базі моделі Фольксваген Транспортер (Volkswagen Transporter), який як і Форд Транзит обладнаний за сучасними вимогами надання швидкої допомоги.

–Який склад бригад швидкої допомоги?

– У разі виникнення потреби з транспортування хворого і в залежності від випадку долучаються чергові лікарі стаціонару або відділення анестезіології та інтенсивної терапії Університетської клініки НМУ. Зазвичай бригаду очолює досвідчений анестезіолог-реаніматолог. Часто до складу бригади входять лікарі-інтерни та студенти-третьокурсники, які мають право долучатися у ролі медсестр та медбратів, що дає їм можливість опановувати фах лікаря з невідкладних станів на практиці. Можливо саме ця робота допоможе майбутнім лікарям визначитися зі спеціалізацією у майбутньому.

Чи розвиватиметься надалі напрямок надання швидкої медичної допомоги в Університетській клініці?

Звісно, адже збільшення спектру медичних послуг Клініки та розвиток освітньої складової є метою адміністрації Університету. Ми плануємо налагодити цілодобову швидку допомогу упродовж всього року, без вихідних. За таким прикладом в Університетській клініці зараз працює реанімаційне відділення. Адже поєднання дослідницької діяльності, навчального та діагностично-лікувального процесу створює неймовірні можливості для розвитку клінічної діяльності всіх напрямків медицини.

Пресцентр НМУ