У МОЗ обговорили модернізацію роботи закладів вищої медичної освіти

08.03.2024

У межах інформаційного заходу говорили про модернізацію підготовки медиків на додипломному і післядипломному рівнях, умови прийому на навчання й удосконалення моделі інтернатури, співпрацю з НСЗУ для залучення університетських лікарень та університетських клінік до програми державних гарантій медичного обслуговування населення з 2025 року, залучення інновацій у сферу охорони здоров’я через участь у грантових програмах для вчених, дослідників та інноваторів у сфері охорони здоров’я. Захід організовано Міністерством охорони здоров’я України спільно з Міністерством освіти і науки України, Національним фондом досліджень України та Офісом Горизонт Європа в Україні.

Національний медичний університет на зустрічі представили ректор НМУ Юрій Кучин, директор Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини Борис Паламар, директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я Олег Чабан, голова Товариства молодих вчених і спеціалістів Ірина Костюк, голова Студентського наукового товариства імені О.А. Киселя Марина Савчук.

«Реформування медичної системи, її наближення до кращих світових стандартів неможливе без зміни підходів до медичної освіти та розвитку науки. Виші Європи, де готують медиків, є основними базами наукових досліджень в медичній сфері, які надалі лягають в основу прийняття управлінських рішень державних інституцій, що формують відповідну політику. Вони ж разом з профільними асоціаціями розробляють сучасні протоколи та стандарти лікування. Це все в комплексі забезпечує високу якість медичної допомоги і з точки зору кваліфікації фахівців, і з точки зору наукових підходів. Так має бути і в Україні. Минулого року Україна на рівних умовах із країнами ЄС долучилася до участі у програмі “EU4Health”. Це означає, що українські науковці можуть отримувати гранти на проведення досліджень, як і їх європейські колеги. Замість пошуку можливостей роботи за кордоном, українські вчені та дослідники через грантові програми отримали доступ до потужного ресурсу, котрий дозволяє реалізувати їхні ідеї та проєкти в Україні. Ще один важливий аспект підвищення якості освіти – оптимізація медичних вишів. Медична освіта має обовʼязково поєднуватись з практичними навичками та наукою», – сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Як зазначалося під час зустрічі, європейські заклади вищої медичної освіти є основними базами наукових досліджень медичної сфери. Спільно з профільними асоціаціями вони розробляють сучасні протоколи і стандарти лікування. Такий вектор розвитку у профільному міністерстві бачать і для українських ЗВО. Відтак для реалізації наукових й інноваційних проєктів та інтеграції обговорили дію рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій, що передбачена на 2021-2027 роки – «Горизонт Європа».

Що важливо для нашого Університету зокрема, обговорили проєкт змін до чинного Положення про інтернатуру. Серед основних змін – розширення кількості закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), в яких здійснюватиметься працевлаштування і практична підготовка інтернів, обов’язкова вимога укладання договору з НСЗУ для ЗОЗ, які надають послуги за програмою медичних гарантій та в яких є посади лікарів-інтернів. Лікар-спеціаліст, який закінчив інтернатуру коштом держбюджету, забезпечується робочим місцем відповідно до своєї спеціальності та рейтингового розподілу у тому ЗОЗ, куди його було розподілено, а у разі відсутності можливості працевлаштування у даному ЗОЗ департамент охорони здоров’я обласні військові адміністрації мають забезпечити вакантну посаду для лікаря в іншому закладі.

Нагадаємо, що цьогоріч у НМУ імені О.О. Богомольця було збільшено ліцензійний обсяг підготовки в інтернатурі. Наразі представлено 23 спеціальності. Серед найзатребуваніших сьогодні на ринку праці – загальна практика – сімейна медицина, медицина невідкладних станів, анестезіологія та інтенсивна терапія, внутрішні хвороби, фізична та реабілітаційна медицина, епідеміологія, педіатрія, лабораторна діагностика, вірусологія, мікробіологія, психіатрія.

Говорили в межах заходу і про вступну кампанію – 2024. Цьогоріч складання національного мультипредметного тесту залишається обов’язковим компонентом вступу до ЗВО та складатиметься з чотирьох предметів. Згідно з календарним планом організації та проведення у 2024 році НМТ, тестування проходитиме під час основних і додаткових сесій (календар абітурієнта, який вступає за результатами НМТ).

Окрім того, з метою удосконалення освітнього процесу у закладах вищої освіти говорили про використання потенціалу наявних університетських клінік і клінічних баз з одночасним утворенням сучасних багатопрофільних університетських лікарень.

Нагадаємо, у нашому Університеті у 2020 році створено Університетську клініку НМУ. Заклад поєднує стаціонар, консультативно-діагностичну поліклініку та Стоматологічний медичний центр. Сьогодні це – не лише основна клінічна база для підготовки майбутніх медиків, а й сучасні заклади охорони здоров’я, що надають широкий спектр медичних послуг цивільному населенню і військовослужбовцям.

Пресцентр НМУ за інформацією МОЗ України