ТВОРЧИЙ ШЛЯХ ЗАВДОВЖКИ У ПІВСТОРІЧЧЯ. З НАГОДИ 70-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ ПРОФЕСОРА КАФЕДРИ МІКРОБІОЛОГІЇ НМУ В.Г. ВОЙЦЕХОВСЬКОГО

09.08.2021

Зі студентської лави Валерія Войцеховського захопив цікавий і неймовірно розмаїтий світ мікроорганізмів, що населяють нашу планету. Однокліткові, багатокліткові, безкліткові бактерії, їхня взаємодія та біологічні ознаки – усі ці знання давала мікробіологія. Майбутній медик під час опанування навчальним предметом дізнавався, що в основі кожної інфекційної патології є мікроорганізми, які дають ключ для розуміння причин та  появи різних захворювань. Ще студентом, активним гуртківцем Валерій проявив невпинний потяг до творчого пошуку. У 1973 році, після завершення навчання у медичному інституті перед ним постала дилема: реалізувати себе у практичній медицині чи присвятити своє життя науці та викладацькій роботі. Випускник медичного вузу обрав останнє і став аспірантом кафедри мікробіології. Сьогодні Валерій Григорович із задоволенням згадує той час і вважає, що йому пощастило, адже його творчий талант зростав серед корифеїв мікробіологічної науки. Це професори С.С.Дяченко, В.П. Широбоков,.О.Г. Тишко, доценти Т.Н.Тарасов, М.М. Фаль. Молодий науковець уже за кілька років успішно захистив кандидатську дисертацію, а згодом професор В.П. Широбоков підтримав здібного учня і Валерій Григорович здійснив, ще один вагомий крок у розвиток мікробіологічної науки, який знайшов своє відображення у докторській дисертації.

Валерій Григорович пройшов гідний творчий шлях в НМУ від аспіранта до професора.  Його напрямок наукової діяльності пов’язаний з дослідженням механізмів розвитку та диференціації мікроорганізмів, закономірностей спороутворення, аутоіндукторів розвитку, процесів міжклітинної взаємодії та хімічної комунікації у бактерій. Він відкрив феномен агрегації бактеріальних клітин, що має важливе значення для розуміння таких процесів, як стійкість бактерій до зовнішніх факторів та антимікробних препаратів, механізмів їх взаємодії та формування мікробних біоплівок. Розробив мікробіологічну модель, використання якої дало змогу здійснювати регуляцію розвитком окремих клітин та їх популяцій у певному напрямку, детально описав цикли розвитку бактерій і послідовні етапи онтогенезу бактеріальної клітини. Опублікувано близько 300 наукових праць з різних аспектів мікробіології, вірусології та імунології. В.Г.Войцеховський  є автором 13 авторських свідоцтв та 17  патентів, співавтором 7 монографій та підручників з медичної мікробіології, вірусології та імунології.

С повагою та і з високою оцінкою досягнень Валерія Григоровича розповідає про ньго завідувач кафедри професор В.П. Широбоков. Володимир Павлович відзначив професора В.Г. Войцеховського, як класичного вченого – бактеріолога, який зробив вагомий  внесок у вивчення розвитку бактерії у лабораторних умовах, відкрив нову фазу їх розвитку та взаємодії між собою. А ще, за переконанням професора В.П. Широбокова, Валерій Григорович є прекрасним лектором та викладачем. Усі свої знання та вміння передає студентам, молодим вченим, зробив багато для популяризації мікробіологічної науки, зокрема  є співавтором національного підручника «Медична біологія, вірусологія, імунологія».

Професор В.Г. Войцеховський багато років поспіль відповідає за наукову діяльність кафедри, є членом спеціалізованої вченої ради та вченої ради факультету. Нині Валерій Григорович відзначає свій 70-річний ювілей, а також 50-річчя творчої праці у нашому Університеті.

За заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви нагороджений Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого III-го ступеня,  митрополитом Київським УПЦ МП Володимиром (Сабоданом) – орденом Святого Луки архієпископа Кримського, а також медаллю «О.О.Богомолець» Академії наук вищої освіти України.

За значний особистий внесок у розвиток медичної науки та освіти  професор В.Г.Войцеховский відзначений багатьма нагородами та грамотами МОН, МОЗ, НМУ та НАНВО України.

 

Газета «Медичні кадри»