Третьокурсників НМУ підготували до семестрових іспитів

16.05.2023

У Національному медичному університеті триває підготовка до семестрових іспитів. 15 травня 2023 року на медичному факультеті №1 проведено виробничі збори, під час яких студентів у режимі онлайн ознайомили з  регламентом та особливостями цьогорічних семестрових іспитів з фармакології, патофізіології та патоморфології. Іспити, що розпочнуться вже 30 травня, відбуватимуться з використанням платформи дистанційного навчання LIKAR_NMU (https://likar.nmu.kiev.ua).

Про ряд особливостей, з якими студенти зіткнуться під час складання, детально розповів присутній на зборах декан факультету Володимир Мельник, завідувачі кафедр фармакології та патологічної анатомії Ганна Зайченко та Сергій Гичка, в.о. завідувача кафедри патофізіології Сергій Зябліцев.

Тож цьогорічний семестровий іспит з дисципліни «Фармакологія» міститиме 6 тестових завдань:

– тестовий контроль (тривалість 60 хвилин, кількість допущених помилок не більше 30, позитивний результат правильні відповіді на 70% тестів);

-оцінювання теоретичних знань студента щодо сучасних та основних лікарських препаратів;

– визначення механізмів дії лікарських засобів;

– оцінювання фармакологічної компетенції щодо основних фармакологічних ефектів основних лікарських препаратів;

– оцінювання фармакологічної компетенції щодо знань показань до призначення основних лікарських препаратів;

– фармакологічні компетенції та практичну підготовку здобувача освіти відносно токсикологічних властивостей ліків, передозувань і отруєнь лікарськими засобами (принципів лікування гострих отруєнь, механізмів дії, обґрунтування показань до призначення основних антидотів), принципів надання екстреної медикаментозної допомоги (вміння швидко обрати необхідний лікарський засіб, з урахуванням механізму дії, обґрунтування показань до їхнього призначення, та оптимальну лікарську форму, шлях її введення).

За необхідності для студента може бути проведена співбесіда з екзаменатором за допомогою web-сервісу ZOOM, а також передбачено дві дати перескладання – 8 та 13 червня.

Загальна кількість балів за іспит з фармакології визначатиметься як сума балів за всі виконані завдання. Максимальна кількість балів, що студент може набрати при складанні семестрового іспиту, – 120 балів.

Кількість балів (рейтинг дисципліни) визначається як сума балів за:

  • поточну навчальну діяльність (максимальна кількість балів – 80);
  • іспит (максимальна кількість балів – 120);
  • індивідуальна робота студентів (виконання творчих завдань, участь у науково-експериментальних дослідженнях, наукові публікації) – максимальна кількість до 10 балів (до поточної успішності);
  • тренування по базі тестів «КРОК-1» на платформі LIKAR_NMU, не менше 10 спроб, з результатом двох останніх – не менше 80%, максимальна кількість балів – 2 (додаються до оцінки за СІ). Ці додаткові бали можуть додаватися до загального рейтингу з дисципліни, але він не може перевищувати 200.

Регламентом іспиту з дисципліни «Патофізіологія» передбачено два етапи:

– комп’ютерне тестування, де студент отримує тести формату А, серед яких 30 % англійською мовою. Самі ж тести для студента вибирає програматор випадкових чисел;

–  письмова робота, під час якої студент отримує білет із завданнями різного формату та різного ступеню складності.

У разі виникнення спірних питань, екзаменатор також має право запропонувати студентові усну співбесіду за матеріалом білету на платформі Zoom. А сумарний бал за іспит рахується як сума балів, отриманих на двох його етапах.

Загалом на іспиті з патофізіології студент може отримати від 0 (мінімум) до 120 балів (максимум). Сумарний бал за дисципліну рахується як сума балів за поточне навчання і за іспит. Сумарний бал за дисципліну складає від 111 (мінімум) до 200 (максимум).

Кредити за дисципліну нараховуються за умови, якщо студент в сумі набрав не менше 111 балів, а апеляція здійснюється відповідно до «Положення про порядок оцінювання знань студентів під час поточного та кінцевого контролю з дисципліни в НМУ імені О.О. Богомольця».

3 етапи передбачено у складанні іспиту з «Патоморфології»:

  • тестовий контроль, що включає в себе виконання 50 тестових завдань формату А з загальної бази тестових завдань інтегрованого тестового іспиту «КРОК 1» з Патоморфології;
  • відповіді на теоретичні питання та ситуаційну задачу;
  • контроль засвоєння практичних навичок.

Бажаємо студентам медичного факультету №1, а також усім здобувачам вищої медичної освіти нашого Університету легкого та успішного складання іспитів!

Пресцентр НМУ за інформацією Медичного факультету №1