ТРЕНІНГИ, МАЙСТЕР-КЛАСИ З ІМУНОПРОФІЛАКТИКИ ТА ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

06.03.2020

4 березня розпочався цикл лекцій-тренінгів від провідних фахівців,  присвячений питанням імунопрофілактики для студентів 6-х курсів медичних факультетів та лікарів-інтернів.

Перший тренінг стосувався імунопрофілактиці сказу.  Після обговорення історичних аспектів та клінічних особливостей сказу та джерел інфекції (собаки, лисиці, вовки, кажани та ін.), увагу слухачів акцентували на тому, що серед летальних випадків сказу близько 30-60% припадає на дітей перших 15 років життя. Окремо розглядалася варіабельність інкубаційного періоду, шляхи зараження, симптоми сказу у тварини відповідно до стадії та у людини (гіпертермія, біль, поколювання у місці укусу, розвиток гідро/аерофобії, запалення головного й спинного мозку та ін.). Йшлося також про постконтактну профілактику сказу і тактику лікування в залежності від категорій ран. Детально на клінічних випадках та питаннях формату ЛІІ Крок-2, Крок-3 розібрали тактику ведення пацієнта.

Друга лекція торкалася імунопрофілактики правця. На ній професор кафедри дитячих інфекційних хвороб, декан медичного факультету №3 Оксана Виговська детально розглянула особливості екстреної профілактики правця з урахуванням вакцинального статусу, віку дитини, часу від моменту вакцинації, характеру рани. Особлива увага акцентувалася на різниці між активною та пасивною імунопрофілактикою, показаннях до імунопрофілактики правця (пошкодження шкіри та слизових, опіки, відмороження, проникаючі поранення).

Третя лекція була присвячена сучасним нейроінфекціям та відповіді на запитання: «Чи може захистити щеплення?» Юрій Жигарєв, лікар-інфекціоніст, старший викладач школи охорони здоров’я НУ «Києво-Могилянська академія» розповів про особливості перебігу нейроінфекцій з урахуванням їх тяжкості, від більш легких, що не викликають летальних наслідків та резидуальних явищ (наприклад, ентеровірусна інфекція, епідемічний паротит та ін.), до тяжких фатальних енцефалітів (кліщові енцефаліти, герпетичні енцефаліти). Учасники тренінгу  з’ясували найбільш поширені збудники бактеріальних нейроінфекцій, серед яких окремо стоїть Streptococcus pneumonia. На прикладі клінічного кейсу вдалося розібрати особливості клініки та зміни з боку ліквору. Випускники та лікарі-інтерни дізналися більше про гемофільний менінгіт та його імунопрофілактику, розглянули нейроінфекції з огляду на їх поділ на гострі та хронічні; детально зупинилися на герпес-вірусах та виникненні енцефалітів у новонароджених та енцефалітів у дорослих. Лекцію було ілюстровано фото- та відеоматеріалами, клінічними кейсами, результатами МРТ, КТ дослідження головного та спинного мозку.

Ще один майстер-клас провів лікар-психіатр, психотерапевт, директор центру психічного здоров’я «4Help» Олександр Авдєєв. Студенти різних курсів навчання та факультетів, досвідчені спеціалісти й усі зацікавлені у вивченні особливостей психотерапії мали змогу пересвідчитись, що немає такої межі, де зупинився б науковий інтерес справжнього лікаря. Учасники тренінгу детально обговорили особливості будови лімбічної системи, окремо зупинившись на функціонуванні гіпокампу. Зрозумівши основу виникнення фобій, які вони бувають (аерофобія, соціальна тривога, клаустрофобія тощо), присутні перейшли до практичного знайомства із віртуальною реальністю. Учасники майстер-класу спробували, перебуваючи у віртуальній кімнаті із власними страхами, відстежити свій рівень тривоги.

Подібні заходи сприяють професійному зростанню студентів Університету.

 

Прес-центр за матеріалами деканату медичного факультету №3 та кафедри дитячих інфекційних хвороб