Студенти НМУ вшанували пам’ять жертв Чорнобильської трагедії

26.04.2024

Студенти Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини (ННІГЗПМ) Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відвідали Національний музей «Чорнобиль» та ознайомилися з експозиціями, що відтворюють події найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття. Екскурсію приурочили до 38-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, що відзначається 26 квітня.

Експозиції музею нікого з майбутніх лікарів не залишила байдужим. Відео та аудіоматеріали, реліквії із зони відчуження, фотографії, електронна книга пам’яті про героїв-ліквідаторів, ці та інші експонати є наче згустком подвигу й болі, сліз і звитяги. Кожен із них свідчить про фатальні наслідки людської безвідповідальності та байдужості.

Особливу увагу студентів привернув інтерактивний експонат зі справжньою автентичною телефонною будкою. Це аудіоархів із розповідями ліквідаторів аварії, які працювали безпосередньо в епіцентрі трагедії та бачили все на власні очі. Голова студентської спільноти ННІГЗПМ Анастасія Пойда зазначає, що дзвінок у минуле – це не лише можливість почути живий голос очевидця, а й відчути тривогу та рішучість, відчай і надію, сміливість і жертовність Героїв, які рятували тієї ночі увесь світ.

Пригніченість викликав прохід по коридору, де зі стелі звисають таблички з назвами населених пунктів, що постраждали внаслідок аварії. Мертві нині міста й села на довгі роки опинилися у зоні відчуження, покинуті жителями після аварії. Студенти мали змогу відчути розпач людей, яких евакуйовували поспіхом, із мінімумом особистих речей. Вони залишали обжиті домівки та свійських тварин, не знаючи, чи матимуть змогу колись повернутися знову.

Також учасників екскурсії зацікавила інтерактивна виставка світлин тих часів. Студентка 2 курсу ННІГЗПМ Альбіна Морозова звернула увагу на те, що такий інтерактив занурює людину в минуле, як подорож у часі. Адже коли бачиш фото із порожньою вулицею спустошеного міста, а потім відео відтворює бурхливе життя на цій самій вулиці, – мимоволі починаєш зосереджуватися на деталях, наприклад, помічаєш одяг жителів, вираз на їхніх обличчях, погляди, якими дорослі обмінюються з дітьми. Важко повірити, що ось-ось їхнє життя зміниться назавжди.

Студенти Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини НМУ імені О.О. Богомольця висловили щиру вдячність тим, хто зберігає для нащадків пам’ять про важливі події нашої історії та поклали квіти до меморіалу жертвам Чорнобильської трагедії.

За інформацією Навчально-наукового інституту

громадського здоров’я та профілактичної медицини НМУ