Студенти факультету підготовки лікарів для ЗСУ складали ОСКІ-1

11.04.2024

На 12 станціях, облаштованих у Навчально-науковому центрі медичних симуляцій Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, понад 300 студентів третього курсу медичного факультету №1 завершили складання об’єктивного структурованого кваліфікаційного іспиту (ОСКІ-1) за спеціальністю 222 «Медицина». 10 квітня естафету прийняли їхні колеги з факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України.

Крок за кроком майбутні лікарі проходили за певним маршрутом станції ОСКІ-1, демонструючи на практиці рівень знань, які вони набули за кілька років навчання.

Студентка факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України (ФПЛЗСУ) Крістіна Баланда зазначає, що іспит вимагав від них суттєвого рівня підготовки, опанування алгоритму практичних навичок. Її колега Гліб Гирявий підкреслює, що іспиту передували відповідні консультації на кафедрах факультету, самостійна робота у симуляційних класах, онлайн-платформах, екскурсії для ознайомлення з технічними можливостями Навчально-наукового центру медичних симуляцій НМУ. Олександра Вовнянко, також студентка ФПЛЗСУ, вперше змогла спробувати себе у ролі волонтера та отримала цінний досвід.

Підтримати студентів завітала і деканка факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України Наталія Козак. Професорка відзначає, що у межах об’єктивного структурованого кваліфікаційного іспиту вони виконують завдання за однакових умов і складності, максимально наближених до клінічних, протягом однакового проміжку часу. Майбутні лікарі застосовують на практиці не тільки набуті теоретичні знання, а й відповідні комунікативні навички. Головна мета ОСКІ-1 – навчальна і контрольна одночасно. Чим краще студенти оволодіють кожною компетенцією, тим кваліфікованішими лікарями вони стануть.

У межах іспиту оцінювалися вміння студентів комунікувати з умовними пацієнтами (волонтерами з-поміж студентів Університету), збирати анамнез. Опанування методів фізикального обстеження, що включають антропометрію, пальпацію, перкусію, аускультацію студенти демонстрували на станціях терапевтичного та хірургічного профілів. Окрім того, вони надавали допомогу при травмах, зупиняли кровотечі, виконували первинну хірургічну обробку ран, оцінювали показники фізичного розвитку дитини, показували навички з десмургії.

Студенти ФПЛЗСУ наголошують, що під час іспиту важливо сфокусуватися на виконанні завдань, обов’язково застосовувати клінічне мислення, аналізуючи відповіді умовного пацієнта під час розпитування та результати фізикального обстеження. Відзначають, що демонструючи набуті фахові навички, переконувалися чи справді вони опанували їх на достатньому рівні.

Пресцентр НМУ