СПОГАД ПРО ЗАВІДУВАЧА КАФЕДРИ АКУШЕРСТВА І ГІНЕКОЛОГІЇ №1, ЧЛЕНА-КОРЕСПОНДЕНТА НАН ТА НАМН УКРАЇНИ, ПРОФЕСОРА Г.К. СТЕПАНКІВСЬКУ

26.04.2022

26 квітня 2022 року виповнилося б 100 років від дня народження українському вченому, висококваліфікованому акушеру-гінекологу, педагогу, члену-кореспонденту НАН та НАМН України, заслуженому діячу науки і техніки, лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки, професору Галині Костянтинівні Степанківській.

Галина Костянтинівна народилася 26 квітня 1922 року на Вінниччині в сім’ї лікарів. У 1940 році вступила до медичного інституту, але Друга світова війна перервала навчання і Г.К. Степанківська добровільно пішла спочатку санітаркою, а потім лаборантом до фронтового евакогоспіталю. Лише у 1943 році їй вдалося продовжити освіту у Казанському медичному інституті, а  в 1945 році Галина Костянтинівна повернулася на звільнену від фашистів Україну і продовжила навчання у Київському медичному інституті, який закінчила 1946 року. У 1947 році вступає до клінічної ординатури Науково-дослідного інституту охорони материнства й дитинства (нині — Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України).

Після закінчення клінічної ординатури працювала старшим науковим співробітником. Із 1963 року вона – доцент кафедри акушерства і гінекології № 1 Київського медичного інституту, яку очолювала з 1974 по 1990 рік. З 1990 року працювала на посаді професора кафедри акушерства та гінекології №1 НМУ.

Основні напрями наукових досліджень професора Г.К. Степанківської — особливості фізіологічних і патологічних станів скоротливої діяльності матки, перинатологія, онкогінекологія. Уперше вивчила патогенез, діагностику й тактику лікування при переношеній вагітності: досліджено основні механізми нейрогуморальної регуляції наприкінці фізіологічної вагітності та при переношуванні вагітності, вивчено також провідні чинники, що спричиняють гіпоксію плода, розроблено методи лікування та профілактики цих порушень, удосконалено методи лікування передпухлинних станів шийки матки та злоякісних новоутворень яєчників.

Галина Костянтинівна – автор понад 400 наукових праць, серед яких 22 монографії, підручники з акушерства та гінекології, 13 авторських свідоцтв на винаходи. За роки своєї діяльності підготувала понад 50 дисертантів, серед яких 10 докторів медичних наук. У 1987 році їй було присвоєно почесне звання заслуженого діяча науки України, вона також була членом Європейської асоціації акушерів-гінекологів, член-кореспондент НАН України та НАМН України. Г.К. Степанківську нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора, орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня, орденом «За мужність», багатьма медалями.

Галину Костянтинівну вирізняла принциповість, відповідальність, працездатність і надзвичайна доброзичливість. Із відкритим серцем вона ставилася до пацієнтів, співробітників кафедри й Університету, студентів, завжди відгукувалась на прохання про допомогу, але водночас була вимогливою до оточуючих. Вона не боялась складних операцій, опановувала нові напрямки в науці, виховувала молодь. На першому місці для неї завжди була людина. До останніх днів Галина Костянтинівна підтримувала тісний зв’язок із рідною кафедрою, співробітниками університету.

 

Кафедра  акушерства і гінекології №1