ШКОЛА-СЕМІНАР «ПРОБЛЕМИ ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ» ВЗЯЛА УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ МІЖДИСЦИПЛІНАРНІЙ ОЛІМПІАДІ СЕРЕД СТУДЕНТІВ ТА ПРОВЕЛА ЧЕРГОВЕ ОНЛАЙН-ЗАСІДАННЯ

14.05.2021

6 травня 2021 року відбувся заключний етап Міжнародної міждисциплінарної олімпіади серед студентів «Медико-соціальні, економічні, психологічні наслідки та заходи у відповідь на пандемію COVID-19», організованої Казахським Національним медичним університетом імені С. Д. Асфендіярова  (Республіка Казахстан, місто Алмати) в онлайн-форматі. У рамках роботи факультативної школи-семінару «Проблеми фізики живого та біоетики» (кафедра медичної і біологічної фізики та інформатики) студентка 3-го курсу медичного факультету №1 НМУ імені О.О. Богомольця Ольга Свиридюк взяла участь в олімпіаді та презентувала доповідь на тему: «Синдром емоційного вигорання серед лікарів, що працюють з пацієнтами, хворими на COVID-19» (наукові керівники роботи: доценти кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики А.І. Єгоренков та  В.В.Пащенко). Фактично ця робота є продовженням нашого наукового дослідження щодо аналізу принципів біоетики  в умовах пандемії COVID-19.

На першому етапі конкурсанти написали есе. Серед 12 робіт, обраних комісією для захисту, доповідь Ольги Свиридюк посіла почесне друге призове місце та мала схвальний відгук членів журі. Основну увагу в представленій роботі було приділено факторам ризику емоційного вигорання лікарів, що протидіють пандемії, їхньому зв’язку із сучасними принципами біоетики, способам запобігання цій проблемі.

11 травня 2021 року у рамках роботи факультативної школи-семінару «Проблеми фізики живого та біоетики»  відбувся вебінар на тему: «БІОЛОГІЧНА ЗБРОЯ: ВІД ІСТОРІЇ ЗАГОНУ 731 ДО СУЧАСНОСТІ».

Раніше (2019 рік)  у матеріалах VII Національного конгресу з біоетики була опублікована наша робота: «ІСТОРИЧНІ, НАУКОВІ ТА СОЦІАЛЬНІ ФАКТОРИ РИЗИКУ АНТИГУМАННИХ ДІЙ ЯПОНСЬКИХ ВЧЕНИХ-ДОСЛІДНИКІВ ПІД  ЧАС ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙHИ. ВИСНОВКИ ДЛЯ СУЧАСНОСТІ» (Співавтори: студентка НМУ Ольга Свиридюк, доцент Єгоренков А.І, доцент Пащенко В.В.) Але під час дистанційного заходу 11.05.2021 для студентів тему було розширено. Представлено загальне поняття про біологічну зброю, розглянуто міжнародні документи, що вимагають заборону біологічної зброї.

Також було розглянуто дискусійне питання: Чи можна вважати вірус COVID-19 біологічною зброєю? Участь у засідання 11.05.2021 взяли студенти НМУ імені О.О.Богомольця, викладачі та студенти КазНМУім. С.Д.Асфендіярова (Республіка Казахстан), студенти з Нюрнберга (Німеччина), молоді вчені наукових закладів  НАМН України. Окрім лекції-презентації слухачі побачили  відеоматеріали, наприклад ролик, зроблений авторами доповіді:

https://www.youtube.com/watch?v=5aqZ3vqmCdA

 

Прес-центр за матеріалами школи-семінару «Проблеми фізики живого та біоетики»