РОБОТА КАФЕДРИ ЗАГАЛЬНОЇ ХІРУРГІЇ №2 ФПЛ ЗСУ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

21.04.2022

З першого дня війни співробітники кафедри загальної хірургії №2 під керівництвом завідувача кафедри, професора О.Ю. Іоффе продовжували виконувати свої професійні обов’язки.

Навчання зі студентами проводили і продовжують це робити дистанційно, з використанням он-лайн сервісів, зокрема платформ Likar та Zoom. Вивчення тем та розгляд кейсів із загальної та військово-польової хірургії стало для студентів під час війни ще актуальнішим.

На клінічній базі кафедри загальної хірургії №2, що міститься в одній із київських міських клінічних лікарень, упродовж усього часу військових дій на території Київської області співробітники чергували цілодобово, надавали ургентну хірургічну медичну допомогу цивільним та пораненим, використовуючи високотехнологічне обладнання.

Співробітники кафедри надають також вузькоспеціалізовану хірургічну допомогу при пораненнях кінцівок на базі університетської клініки.

Троє співробітників кафедри беруть безпосередню участь у наданні медичної допомоги військовослужбовцям у лавах Збройних Сил України. З перших днів війни вони знаходяться на першій лінії активних бойових дій.

Воєнний стан та непрості умови роботи в Києві у період активних бойових дій в регіоні ще більше спонукали до розвитку тісної співпраці між кафедрою та керівництвом лікувальної бази кафедри, її колективом. Спільними зусиллями було налагоджено співпрацю з волонтерськими організаціями, які надавали всебічну допомогу лікувальному закладу та медикам. Співробітники кафедри неодноразово допомагали у прийомі гуманітарної допомоги, спільно з лікарями клініки взяли участь у навчанні, присвяченому хірургічній допомозі при торако-абдомінальній та мінно-вибуховій травмі.

Завідувач кафедри, професор О.Ю. Іоффе та доцент Т.В. Тарасюк прочитали лекції для колективу клінічної бази кафедри, присвячені медичному сортуванню поранених, організації служби переливання крові при масовому надходженні, методам захисту та деконтамінації при використанні хімічної зброї масового ураження. Провели навчання для лікарів з використання ультразвукової діагностики при політравмі  (FAST-протокол), розробили внутрішні інструкції на основі рекомендацій МОЗ щодо дій персоналу лікарні під час надзвичайних ситуацій.

Співробітники кафедри долучилися також до надання медичної допомоги бійцям ТрО та провели низку навчань з тактичної медицини та домедичної допомоги для близько 100 учасників цього добровольчого формування ТРО.

За участю колективу кафедри було придбано тепловізор та захисне спорядження для батальйону ТрО.

З першого дня війни завідувач кафедри, професор О.Ю.  Іоффе разом із деканом ФПЛ ЗСУ професором, полковником медичної служби Н.Д. Козак за підтримки міжнародних фондів Великої Британії та Республіки Польща Polska Misja Medyczna/Polish Medical Mission організували та координували надання гуманітарної допомоги для потреб закладів охорони здоров’я Збройних Сил України, а саме: лікарських засобів та товарів медичного призначення для лікування військовослужбовців на базі Військово-медичних клінічних Центрів різних регіонів, що дало змогу суттєво поліпшити забезпечення лікувальних закладів необхідними засобами для підтримки їхньої діяльності на належному рівні з метою надання, зокрема, екстреної медичної допомоги військовим та цивільному населенню, які зазнали поранень унаслідок бойових дій, що сприятиме їхньому якнайшвидшому одужанню. Співробітники кафедри здійснювали доставку гуманітарної допомоги до постраждалих від бойових дій населених пунктів Київщини та у військові госпіталі.

Декан ФПЛ ЗСУ, професор, полковник медичної служби Н.Д. Козак особисто відвідала кафедру під час воєнного стану та поспілкувалася з колективом.

 

 

Прес-центр за матеріалами кафедри загальної хірургії №2  ФПЛ ЗСУ