РОБОТА КАФЕДРИ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ ТА СУЧАСНИХ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЇ ІНСТИТУТУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

03.06.2022

Від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України співробітники кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти працюють у посиленому режимі і забезпечують цілодобову щелепно-лицеву допомогу постраждалим Києва, Київської області та пацієнтам інших регіонів України.

Лікарі кафедри з перших днів війни надають медичну допомогу пораненим на клінічних базах, розташованих у відділеннях щелепно-лицевої хірургії окремих Київських міських клінічних лікарень та клініці «Добробут». Орім того, хірургічні стоматологічні втручання надаються на базі Стоматологічного медичного центру НМУ та у стоматологічних клініках столиці, міст Бориспіль та Баришівка на волонтерських засадах.

Загалом, було прооперовано понад 40 військових та мирних мешканців Києва та Київської області із важкими вогнепальними пораненнями щелепно-лицьової ділянки. Серед складних клінічних випадків були пацієнти із вибуховими травмами. Кожний такий випадок потребував дообстеження та консультацій суміжних спеціалістів. Лікарі кафедри проводили оперативні ургентні втручання з видалення сторонніх тіл, ревізію рани і, у разі потреби, реконструкцію щелеп, зон обличчя, вторинну хірургічну обробку ран.

У Київській обласній клінічній лікарні було надано допомогу великій кількості поранених під час активної фази бойових дій у передмісті Києва —  Ірпені, Бучі, Гостомелі, Бородянці та інших населених пунктах. В основному це були кульові поранення, завдані автоматичною та снайперською зброєю, важкі мінно-вибухові поранення, які часто супроводжувалися ушкодженням інших органів і систем організму, втратою органу зору, важкими ураженнями ЦНС тощо. Складність такого виду травм визначається як з позицій надання першої медичної допомоги (зупинка кровотечі, близьке розташування життєво важливих структур), так і з функціональної, соціальної, психологічної реабілітації таких пацієнтів. Адже обличчя є елементом міжособового суспільного контакту, елементом вираження емоцій та переживань.

Також медики надавали медичну допомогу пацієнтам з численними різано-розсіченими ранами обличчя та суміжних анатомічних ділянок голови та шиї, отриманих від фрагментів скла з вікна внаслідок вибухової хвилі після авіаційного нальоту.

Лікування хворих є основним завданням кафедри у ці складні часи, однак, співробітники не припиняють свою наукову та освітню діяльність. Сьогодні кожен працює на своєму фронті, а разом ми міцно тримаємо стрій і усвідомлюємо, що відмінно виконана робота — елемент суспільного опору ворогу та щоденного наближення Дня Перемоги.

 

 

Пресцентр за матеріалами кафедри щелепно-лицевої хірургії та

сучасних стоматологічних технологій  Інституту післядипломної освіти