Результати дослідження аспірантки НМУ підвищать ефективність прогнозування тромботичних ускладнень після стентування

31.01.2024

Аспірантка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Наталія Козачишин публічно захистила дисертацію. Метою її наукової роботи стало підвищення ефективності діагностики порушень у системі гемокоагуляції та своєчасного прогнозування ймовірних тромботичних ускладнень. Зокрема, на підставі дослідження показників тромбоцитарного гемостазу у пацієнтів з гострим та хронічним коронарними синдромами та коморбідними станами після проведеного стентування коронарних артерій.

Наталія Козачишин представила результати дисертаційного дослідження на засіданні спеціалізованої вченої ради під головуванням завідувача кафедри внутрішньої медицини №4 НМУ імені О.О. Богомольця, професора Віктора Лизогуба. Дисертантка відзначила, що на сьогодні захворювання втрачають свій мононозологічний характер і набувають статусу коморбідності.

Центральне місце у розвитку коморбідності належить саме серцево-судинним захворюванням, які досі залишаються основними причинами інвалідності та високої смертності в Україні і світі. Окрім цього, чимало пацієнтів мають супутні захворювання, які важко піддаються контролю. Коморбідні стани, такі як артеріальна гіпертензія, фібриляція передсердь, цукровий діабет 2 типу і перенесена COVID-19 інфекція на фоні гострого чи хронічного коронарного синдрому, є частою причиною розвитку тромботичних ускладнень. Водночас, вивчення змін в системі гемостазу, зокрема, порушення тромбоцитарної ланки, дозволяє оптимізувати персоніфікований підхід до лікування пацієнтів, особливо в умовах коморбідності і підібрати оптимальну антитромбоцитарну терапію.

Так, під керівництвом наукового керівника, завідувача кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1, професора Василя Нетяженка, Наталія Козачишин вперше в Україні встановила дані, пов’язані зі змінами активності тромбоцитарного гемостазу у пацієнтів із різними формами ішемічної хвороби серця (ІХС) залежно від режиму антитромбоцитарного лікування. Аспірантка розробила практичні рекомендації для впровадження у клінічну практику при веденні пацієнтів із гострим та хронічним коронарним синдромами в умовах коморбідності. Вона визначила оптимальні терміни та перелік тестів (спонтанна та АДФ-індукована агрегація) для проведення аналізу функції тромбоцитів після реваскуляризації у хворих з ІХС. Показала, що перенесена інфекція COVID-19 та супутній цукровий діабет є потужними факторами ризику повторних серцево-судинних подій після черезшкірного коронарного втручання у хворих з ІХС, які слід враховувати при виборі антитромботичного лікування.

Впровадження результатів дисертаційного дослідження Наталії Козачишин у практичну діяльність закладів охорони здоров’я дозволить вчасно застосувати потрібну консервативну тактику та покращити результати інвазивних методів лікування з подальшим уникненням несприятливих серцево-судинних подій.

Спеціалізована вчена рада ухвалила рішення присудити аспірантці НМУ науковий ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Вітаємо Наталію Козачишин і її наукового керівника із успішним захистом дисертації та бажаємо подальших успіхів у науковій діяльності!

Пресцентр НМУ