“ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕНЬ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ У СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19”— ТЕМА ПЕРШОГО СПІЛЬНОГО ЗАСІДАННЯ СНТ КАФЕДРНМУ ТА ХНМУ

19.05.2021

 

За ініціативою доцентів Олени Карпенко і Анни Благої (НМУ імені О.О. Богомольця) та доцента Вікторії Смирнової (Харківський Національний медичний університет) відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків кафедр пропедевтики внутрішньої медицини №2 (завідувач – професор В.Є.Кондратюк), гігієни та екології №1 (завідувач – професор В.Г.Бардов) та пропедевтики внутрішньої медицини №1, основ біоетики та біобезпеки (завідувач – професор Т.В.Ащеулова, ХНМУ) на тему: “Профілактика порушень здорового способу життя у студентів-медиків в умовах пандемії COVID-19”.

Цей проєкт, який уже втретє реалізується на рівні гуртків нашого Університету, але вперше – на міжуніверситетському, інтегрував терапевтичні та гігієнічні аспекти сучасних підходів у виявленні та профілактиці захворювань.

Засідання відбулося на платформі Google Meet в онлайн-форматі.

Від НМУ виступили Олександра Капліна на тему: «Профілактика тривожних станів у студентів НМУ в умовах пандемії COVID-19» та Катерина Гурська з доповіддю – «Виявлення порушень здорового способу життя у студентів медиків під час пандемії COVID-19».

Від ХНМУ виступили: Анна Аржанова, Дар’я Кузьміна, Анжеліка Благодир, Світлана Глушко, ДіанаСлез, Дар’я Єременко та Яна Шаповалова на теми відповідно:

  • «Поняття фізичної активності та її рівні в різних вікових категоріях»;
  • «Рівні фізичної активності, рекомендовані особам з обмеженою активністю і хворим на хронічні захворювання»;
  • «Фізична активність і когнітивні функції»;
  • «Вплив карантину на фізичну активність».

Молоді науковці виклали результати своїх досліджень та метааналізу даних сучасних джерел літератури на теми, пов‘язані зі станом здоров‘я студентів та його порушеннями, спричиненими впливом пандемії COVID-19, з наступним порівнянням із іншими віковими групами. Студенти запропонували профілактичні заходи, які необхідно проводити серед студентської молоді і на яких із них слід акцентувати увагу. Доповіді молодих науковців-початківців викликали жваве обговорення учасників.

Керівники студентських наукових гуртків кафедр розповіли молодим науковцям про важливість клініко-профілактичних підходів у збереженні свого здоров‘я і підбили підсумок заключним рішенням щодо планування спільних засідань у наступному році між гуртками відповідних кафедр НМУ та ХНМУ.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри гігієни та екології №1