Професор Олег Чабан провів лекцію з ПТСР та нейротехнологій для всіх бажаючих

25.04.2024

24 квітня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася лекція директора Навчально-наукового інституту психічного здоров’я нашого Університету, професора Олега Чабана «ПТСР та нейротехнології: найбільш ефективне лікування сьогодні та що очікуємо завтра», до якої долучилися всі бажаючі поглибити знання про психічні проблеми в умовах війни. На заході були присутні здобувачі освіти, викладачі та ректор нашого Університету, професор Юрій Кучин.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання полеглих під час війни захисників та захисниць України. Адже тематика лекції безпосередньо торкалася питань психічних розладів і депресивних станів в умовах війни, які є однією з першопричин загибелі військових.

Так, результати досліджень свідчать, що у 25% людей, які пережили травматичну подію, розвинулося ПТСР, у 9% з них спостерігався тривалий стресовий розлад. 55% комбатантів (учасників бойових дій), які брали участь у локальних збройних конфліктах останніх десятиліть, страждали на ПТСР після пережитих стресових ситуацій. У переселенців ПТСР розвивається у 42-90% випадків. Взагалі даний стресовий розлад розвивається упродовж життя у 1-3% усього населення світу, а у 15% випадків проявляється у вигляді окремих симптомів. 25-30% осіб, які постраждали внаслідок надзвичайно травматичних подій, страждають на ПТСР.

Професор Олег Чабан розповів про діагностичні критерії ПТСР, перебіг і наслідки посттравматичного стресу, симптоматику проблеми. Лектор також розповів про більш і менш благополучні варіанти протікання ПТСР, особливості цього розладу та алекситимії (труднощі у розумінні, передачі, словесному описі свого стану), проблематику травматичної пам’яті.

Директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ наголосив, що найбільш ефективними методами допомоги при ПТСР, які рекомендовані сучасними протоколами, є когнітивно-поведінкова терапія і метод десенсибілізації та репроцесуалізації травми за допомогою руху очей. Новітні нейротехнології нині також активно використовуються в лікувальному процесі та реабілітації постстресових розладів, застосовуються техніки віртуальної реальності (VR). Зокрема, підхід з використання експозиційної терапії дозволяє пацієнтам у безпечному середовищі вчитися керувати своїми реакціями та знижувати рівень тривоги. Під час лекції також йшлося про медикаментозне лікування психічних розладів, нестандартні наукові дослідження цього напрямку та сучасні досягнення галузі медичної психології.

На завершення заходу професор Олег Чабан вичерпно відповів на численні запитання присутніх.

Переглянути лекцію

Пресцентр НМУ