Представники НМУ взяли участь у форумі з психічного здоров’я

20.10.2023

«Привіт, мене звати Віолетта. У 13 років я стала дитиною війни. Проте Ви не почуєте сумну історію, тільки історію сильного українського підлітка. Попри виклики, проявляйтеся та впевніться, що Ви йдете за вашою справжньою метою. Сяйте. У світі достатньо злих людей, йому потрібно більше сонячних думок. Я вірю, що будучи не таким, як всі, та роблячи те, що любиш, у кожного з нас точно вийде пройти через важкі часи. Для мене ментальне здоров’я – це, насамперед, стійкість».

18 жовтня 2023 року таким посланням відкрили Перший форум із психічного здоров’я, який приймає Україна, «Рух до системи та послуг із психічного здоров’я майбутнього: досвід України з розбудови спроможностей, відновлення та удосконалення». Потужний захід організований ВООЗ спільно з Координаційним центром з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України. Форум проводиться в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

У Форумі взяли участь українські та закордонні стейкхолдери, які дотичні до розбудови системи надання допомоги з ментального здоров’я, зокрема представники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця – ректор НМУ, професор Юрій Кучин і професор кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, професор Олег Чабан.

Так, ініційована першою леді Програма консолідує зусилля всіх стейкхолдерів у створенні системи доступних, якісних та безбарʼєрних послуг і побудови культури піклування про ментальне здоровʼя. Сьогодні майже не залишилось сфер державної політики, де не реалізовуються проєкти та ініціативи з ментального здоровʼя. В основі нового бачення системи – перехід від реактивних до цілісних, безʼбарєрних та довгострокових рішень. Нині важливо наблизити допомогу з ментального здоров’я до людини. Рішення, що перевірено міжнародним досвідом і поширюється в Україні – надання підтримки при ментальних розладах лікарями, зокрема медиками первинної ланки.

БАГАТО і МІЖ – ці два ключових слова стають ядром системи: багаторівневість – багатокомпонентність – багатошаровість. МІЖ – міжсекторальність – міждисциплінарність. Ми перебуваємо у точці марафону, тривалість якого зараз передбачити неможливо. Невизначеність – один з найбільших та найскладніших викликів для психіки зараз. Але ми знаємо формулу української стійкості – непохитні цінності, соціальні звʼязки та теплі стосунки.

За інформацією Координаційного центру КМУ та кафедри

медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії