Почесний професор Лондонського університету прочитав лекції у НМУ

23.11.2023

Почесний професор відділу психології та мовних наук факультету наук про мозок Лондонського університету (Великобританія), ад’юнкт-професор кафедри психіатрії Університету Монаша (Мельбурн, Австралія) Марінус Х. ван Айзендорн виступив із лекціями для здобувачів освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Професор поділився ґрунтовними знаннями в галузі людського розвитку, зосереджуючи увагу на соціальних, психологічних і нейробіологічних особливостях батьківства та розвитку дитини.

Брак батьківського піклування в інтернатах впливає на фізичний зріст, розвиток мозку, регуляцію гормонального стресу, когнітивні та соціально-емоційні аспекти дітей. Відповідно до результатів досліджень, перехід до сімейного оточення позитивно впливає на емоційний та поведінковий розвиток. Стійкість дітей та вплив сім’ї на адаптивний ріст, останні досягнення в галузі розвитку дитини та психології батьківства – ключові аспекти, які розглянули на лекціях експерта студенти та співробітники Університету. Почесний професор Лондонського університету відвідав НМУ на запрошення директора Навчально-наукового інституту психічного здоров’я, професора Олега Чабана.

Так, для докторів філософії та аспірантів кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії спікер прочитав лекцію «Прив’язаність у мозку: пошук нейробіологічних детермінант дитячої та дорослої прив’язаності», де розглянув перспективність використання МРТ для обстеження головного мозку, як інструмента розкриття нейробіологічних основ прив’язаності між батьками та дітьми. Марінус Х. ван Айзендорн детально описав те, як структурна візуалізація дозволяє вимірювати морфологічні особливості мозку у зв’язку з прив’язаністю, а функціональна візуалізація вивчає нейронні реакції на різні стимули.

У своїй лекції для студентів «Структурна занедбаність дітей, що виховуються в інтернатних закладах: психологічні та психосоматичні наслідки» експерт розповів про результати власних досліджень впливу інтернатного середовища на розвиток дітей. За його переконанням діти, які переходять з інтернатного виховання до умов сімейного середовища, демонструють вражаюче різнобічне зростання – як у фізичному розвитку, так і в соціально-емоційному контексті. Його дослідження доводять важливість сімейного оточення для подолання наслідків перебування дітей в інтернатах.

Пресцентр НМУ