ПАТОЛОГОАНАТОМИ НМУ СЕРЕД ЛІДЕРІВ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

25.01.2021

Відбулася онлайн-конференція «Досвід та перспективи міжнародної співпраці Асоціації патологоанатомів України з країнами Європи, Канади та США», організована Асоціацією патологоанатомів України та Сумським державним університетом.

Основні доповідачі конференції — професори  кафедр патологічної анатомії провідних медичних університетів України, серед яких й співробітники кафедри патологічної анатомії №1 та №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.  Вступним словом розпочав роботу онлайн-конференції президент Асоціації патологоанатомів України – завідувач кафедри патологічної анатомії №2 професор С.Г Гичка.

Колектив кафедри патологічної анатомії №1 брав активну участь у підготовці та проведенні конференції. Із доповіддю «Досвід міжнародної співпраці патологів та науковців України і Німеччини: молекулярно-генетичні особливості радіаційно-асоційованого раку молочної залози» виступила професор цієї кафедри Л.М. Захарцева.   Вона доповіла про результат спільної наукової роботи колективу кафедри, вчених ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини» Національної академії медичних наук та цитогенетиків центру Гемгольца (Німеччина) (Helmholtz Zentrum) із вивчення впливу радіаційного опромінення на формування раку молочної залози у ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції. У ході цієї наукової роботи було вперше відкрито характерні для променевого канцерогенезу мутації і порушення експресії miRNA-26b-5p та транскрипційного фактору TRPS1.  Роботу опубліковано в International Journal of Cancer у 2017, 2019 роках. Вона викликала увагу серед фахівців (понад 30 цитувань в європейських статтях, що входять до наукометричної бази SCOPUS).

Під час конференції проводилось порівняння вітчизняних навчальних програм із патологічної анатомії з навчальними програмами та стандартами медичних університетів Європи, Америки та Канади. Порушувалося також питання про інтеграцію вітчизняних навчальних програм з патологічної анатомії у світові освітні стандарти медичної освіти.

За підсумками конференції для студентів старших курсів, інтернів – майбутніх фахівців у галузі патологічної анатомії було надано практичні рекомендації та інформацію про стажування та програми обміну. Великий інтерес викликала дискусія відносно тестування та визначення фахового кваліфікаційного рівня лікарів-патологоанатомів України. Даючи оцінку історичним  аспектам міжнародної співпраці патологів України,  на форумі було обговорено дієву роботу Українського міжнародного дивізіону патологоанатомів. Учасники зустрічі визначили шляхи подальшої співпраці кафедр патологічної анатомії медичних вищих навчальних закладів України з провідними медичними університетами Європи, США та Канади щодо вдосконалення навчальних програм та міжнародних стажувань з патологічної анатомії для українських викладачів, лікарів-патологів, інтернів, та молодих науковців.

Цей захід дав змогу лікарям-патологоанатомам, інтернам, молодим спеціалістам та науковцям ознайомитися з міжнародною діяльністю Асоціації патологів України, можливостями наукових та професійних обмінів, міжнародних стажувань, а також перспективами безперервного професійного вдосконалення та розвитку своїх компетенцій.

Надзвичайно важливо, що ми обмінюємося досвідом із сучасними європейськими клініками, адже завдяки обміну знаннями можна досягти більшого успіху в діагностиці та лікуванні пацієнтів.

 

Кафедра патологічної анатомії №1