“НЮХ МОЖЕ МАТИ ЖИТТЄВО ВАЖЛИВЕ ЗНАЧЕННЯ У КРИТИЧНИХ СИТУАЦІЯХ», – ПЕРШИЙ ПРОРЕКТОР З НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ ТА ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ, ПРОФЕСОР О.М.НАУМЕНКО ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ НЮХУ

27.04.2021

Щороку у третій декаді квітня відзначається Всесвітній день нюху. Цього року він припав на 27 квітня. Ми зустрілися із першим проректором з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професором-оториноларингологом Олександром Миколайовичем Науменком, який розповів про роль нюху у нашому житті та про те, що робити у випадку, коли ви помітили, що перестали відрізняти запахи:

Важко не погодитися із словами німецького письменника Еріха Марія Ремарка, який написав: “Дивно, як легко забувається все, окрім запахів”. Нюх може мати життєво важливе значення у деяких критичних ситуаціях. Зокрема, запах горілого, газу чи зіпсованого продукту – це те, що може попередити про пожежу, вибухонебезпечну ситуацію чи уберегти від важкого харчового отруєння.

Нюх дає нам можливість насолоджуватися їжею. І це не лише встигнути напродукувати повний рот слини у відповідь на запах яблучного пирога, а й безпосередньо насолодитися його смаком. Інформація про їжу передається двома шляхами: перший – від нюхових рецепторів, присутніх в ніздрях, а другий – від рецепторів, присутніх в носоглотці.

Орган нюху складається з:

  • нюхової ділянки;
  • провідних шляхів органа нюху.

Хеморецептори — клітини, здатні сприймати хімічні подразники зовнішнього й внутрішнього середовища. Вони розміщені у слизовій оболонці верхньої частини носової порожнини і здатні сприймати молекули різних пахучих хімічних речовин. Ці молекули, розчиняючись у слизу, який виділяє слизова оболонка носової порожнини, контактують із війками нюхових рецепторів і подразнюють їх. У результаті подразнення виникають нервові імпульси, які через нюховий нерв прямують спочатку до підкіркових центрів головного мозку (проміжний мозок), від яких передаються у нюховий центр кори кінцевого мозку, де й формується відчуття запаху.

 

img_3688-1

Кафедра оториноларингології НМУ імені О.О. Богомольця ще з часів заснування займається науковою та лікувальною роботою захворювань носа та приносових пазух, зокрема порушеннями нюху. Особливу увагу наразі кафедра приділяє гіпо- та аносмії після перенесеної COVID-19 інфекції, що є надзвичайно актуальним в наш час. Крім коронавірусної інфекції, порушення нюхової функції може спостерігатися при низці інших захворювань та станів.

З метою диференційної діагностики та лікування порушень нюху, співробітники кафедри отоларингології щоденно надають допомогу таким хворим, адже нюх – це якість життя!

 

Прес-центр за матеріалами кафедри оториноларингології